MediaTek Dimensity 9300 će biti prvi čipset sa podrškom za brzi LPDDR5T RAM

Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da dobije ozbiljnu konkurenciju u obliku MediaTek Dimensity 9300 čipseta sa brzom LPDDR5T memorijom sa 10 Gb/s protokom

MediaTek Dimensity 9300 će biti prvi čipset sa podrškom za brzi LPDDR5T RAM

Sa podrškom za novi brzi standard radne memorije LPDDR5T, novi MediaTek Dimensity 9300 čipset bi mogao da ostvari brzinsku prednost u odnosu na najvećeg konkurenta, Snapdragon 8 Gen 3. Nova brza memorija ostvaruje brzine bliske 10 Gb/s, tačnije 9,6 Gb/s, dok aktuelni LPDDR5X RAM svoj maksimum ostvaruje na 8,5 Gb/s.

Očekuje se i da će MediaTek Dimensity 9300 podržavati starije memorijske standarde, da bi, za potrebe uštede, ovaj čipset mogao da se upari sa LPDDR5X memorijom. Naravno, ukoliko se proizvođači odluče da uštede novac na taj način.

Insajder Digital Chat Station je na Weibo mreži podelio detaljnije informacije o specifikacijama MediaTek Dimensity 9300 čipseta. Prema onome što je sad poznato, MediaTek Dimensity 9300 ima značajno drugačiji raspored jezgara u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3. Ovde pre svega mislimo na nešto klasičniji 4+4 odnos brzih Cortex X4 i nešto sporijih Cortex A720 jezgara, bez energetski efikasnih jezgara.

Ova jedinstvena konfiguracija jezgara premijum čipseta znači da bi MediaTek Dimensity 9300 mogao da ima bolje performanse od Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, posebno u višejezgarnim testovima. Sa druge strane, manje energetski efikasnih jezgara moglo bi da znači i lošiju autonomiju baterije za telefone koji koriste ovej čipset.

Pored pomenutih osam jezgara MediaTek Dimensity 9300 će, prema DCS koristiti ARM Immortalis G720 GPU koji dolazi sa podrškom za napredne grafičke funkcije kao što je Ray Tracing. Sa druge strane, ne pominje se koliko će grafičke performanse moći da iskoriste brzu LPDDR5T memoriju, iako se ranije šuškalo da bi upravo Dimensity 9300 mogao da ostvari 20% bolje CPU performanse u višejezgarnim testovima u odnosu na Snapdragon 8 Gen 2.

U međuvremenu, pominje se da će MediaTek predstaviti Dimensity 9300 pre Snapdragon 8 Gen 3 (DCS kaže u oktobru), što znači da bismo uskoro mogli da saznamo više o prednosti korišćenja brze LPDDR5T memorije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi