Novi Apple A17 PRO ne uliva mnogo poverenja u TSMC 3 nm čipove

Ako novi A17 PRO čip nije mnogo brži, nije mnogo efikasniji i nema mnogo više tranzistora od svog prethodnika, šta onda da očekujemo od grafika nove generacije?

Novi Apple A17 PRO ne uliva mnogo poverenja u TSMC 3 nm čipove

Većina vesti ovih dana okreću se oko novo-predstavljenih Apple iPhone 15 telefona, pametnih satova i USB-C porta, ali malo ko je primetio da je generacijski skok koji bi trebalo da donese novi A17 PRO čip – izostao.

Jedna od novina je svakako unapređena grafika koja podržava ray tracing i upscaling tehnologije, ali smo od prvog čipa koji je TSMC napravio u 3 nm tehnologiji očekivali malo više. Naime, Apple iPhone 15 Pro i Pro Max su prvi uređaji na svetu koji koriste nove 3 nm čipove, a gotovo smo sigurni da ćemo uskoro videti AMD i Nvidia grafike sa čipovima koji koriste isti proizvodni proces.

A17 PRO – konzervativno bolji

Za početak, broj tranzistora u odnosu na A16 Bionic je prilično skromno povećan – sa 16 na 19 milijardi. Iako je odluka o broju tranzistora na kompaniji Apple, a ne TSMC, pa je možda Apple namerno izabrao ovu strategiju kako bi zadržao troškove u razumnim granicama, to znači da A17 PRO ima šest jezgara, isto kao A16 – dva performance i četiri efikasna.

Štaviše, Apple, koji je uvek neskroman u svojim prezentacijama sada govori o 10% boljim CPU performansama. Ako vam ništa do sada nije delovalo zabrinjavajuće, ova brojka bi trebalo. Naime, bolje performanse nisu posledica samo novog proizvodnog procesa, već i nove tehnologije jezgara, kao i drugih elemenata čipa poput izvršnih jedinica.

Gde se dede manja potrošnja?

Ono što se uvek očekuje od novog proizvodnog procesa je manja potrošnja u odnosu na prethodnu generaciju, a jedna od stvari koje su ove godine izostale je pominjanje unapređenja baterije novih telefona u bilo kom obliku.

Tresla se gora, rodio se A17 PRO

Kada se sve sabere, i dalje je nejasno gde su sve prednosti koje 3 nm TSMC čipovi donose. Nema mnogo više tranzistora, nema mnogo boljih performansi, a nema ni manje potrošnje, piše PCGamer.

Danas niko sa sigurnošću ne može da vam kaže koje će prednosti 3 nm TSMC proizvodni proces doneti PC komponentama, tj. grafičkim kartama, bar dok se ne pojave u drugoj polovini naredne godine. Međutim, ako uzmemo novi Apple A17 PRO kao reper, stvari definitivno ne izgledaju dobro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Migrant

    3nm ustvari nije 3nm:


    3 nm process - Wikipedia


    View image at the forums

    en.wikipedia.org

  2. Cineman

    3nm ustvari nije 3nm:


    3 nm process - Wikipedia


    View image at the forums

    en.wikipedia.org

    Marketing.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi