Apple bi mogao da promeni proizvodni proces A17 Bionic čipsetova kako bi uštedeo novac

S ciljem smanjenja proizvodnih troškova, Apple navodno planira prelazak sa N3B na N3E proizvodni proces za A17 Bionic čipove u narednoj godini

Apple bi mogao da promeni proizvodni proces A17 Bionic čipsetova kako bi uštedeo novac

Sledeći značajan korak u evoluciji Apple Bionic čipova očekuje se sa uvođenjem A17 Bionic čipseta, inicijalno planiranog za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modele. Izveštaji sugerišu da će ovaj čip biti prvi proizvod kompanije Apple izrađen koristeći 3 nm proizvodni proces, obećavajući značajna unapređenja performansi i energetske efikasnosti u odnosu na trenutno korišćene 5 nm A14, A15, i A16 čipove.

Ipak, prema nedavnim informacijama, Apple planira da promeni proizvodni proces A17 Bionic čipova, prelazeći sa TSMC-ovog N3B procesa na N3E proces. Ova promena bi, prema tvrdnjama, mogla da smanji troškove, ali bi mogla da utiče i na energetsku efikasnost samih čipova.

N3B je 3 nm proces razvijen u partnerstvu sa Apple-om. Napredniji je u smislu tehnološke sofisticiranosti, ali ima i niži prinos, što znači da je veći procenat proizvedenih čipova neupotrebljiv. To je razlog zašto se ovaj proces često koristi za prvu generaciju proizvoda – kako bi se testirale performanse i efikasnost procesa, piše MacRumors.

N3E je jednostavnija verzija 3 nm procesa, namenjena za široku upotrebu među TSMC klijentima. N3E ima manje slojeva izrađenih korišćenjem EUV (extreme ultraviolet) litografije, tehnologije koja omogućava preciznije oblikovanje tranzistora. Iako N3E ima nižu gustinu tranzistora od N3B, on može pružiti bolje performanse zbog veće stabilnosti i boljeg prinosa.

Ključna stvar koju treba naglasiti je da N3B nije kompatibilan sa novim TSMC-ovim procesima, uključujući N3P, N3X, i N3S. To znači da će Apple morati da redizajnira svoje buduće čipove kako bi iskoristio napredak koji TSMC pruža kroz ove procese.

Važno je napomenuti da bi bilo veoma neobično da Apple napravi tako dramatičnu promenu u A17 Bionic čipu tokom ciklusa proizvodnje iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modela, pa je verovatno da će N3E verzija čipa biti namenjena za sledeći standardni iPhone 16 i iPhone 16 Plus.

Međutim, treba imati na umu da kompanija Apple još uvek nije zvanično potvrdila ove informacije. Više informacija se očekuje u narednim mesecima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. hurakura

    Ova kompanija proizvodi budzet telefone?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi