Apple A17 Bionic će biti osetno brži od Snapdragon 8 Gen 3

Uprkos velikom rivalstvu izgleda da ni ove generacije Snapdragon 8 Gen 3 neće uspeti da priđe Apple A17 Bionic čipsetu po CPU performansama.

Apple A17 Bionic će biti osetno brži od Snapdragon 8 Gen 3

Nove, nepotvrđene informacije kažu da će Snapdragon 8 Gen 3 po performansama stići Apple A16 Bionic, čipset koji koristi aktuelna generacija iPhone 14 telefona. Sa druge strane Apple A17 Bionic deluje kao nedostižan kada su u pitanju performanse.

Poređenje performansi čipsetova na različitim platformama deluje kao poređenje baba i žaba, i ako tako mislite, ne možemo da vam promenimo mišljenje. Apple ima svoj ekosistem, hardver optimizovan za dva ili tri telefona i softver koji se fokusira na njihov hardver, omogućavajući im da ostvare sinergetski efekat kada su performanse u pitanju.

Sa druge strane, fragmentirano Android tržište, sa hiljadama telefona, različitim verzijama operativnog sistema, nekoliko desetina grafičkih korisničkih interfejsa koji koriste Android samo u osnovi dodatno otežava posao.

Kompanije koje prave softvere za testiranje to znaju, ali teško da postoji drugi način poređenja, sem jednostavnim upoređivanjem brojki, iako jedne potiču sa iOS-a, a druge sa neke verzije Android operativnog sistema.

Geekbench 5 rezultati novog Snapdragon 8 Gen 3 čipseta kažu da testiranja pokazuju rezultate između 1.750 i 1.800 poena za Single Core i između 6.450 i 6.500 za Multi Core test. Poređenja radi, Apple A16 Bionic u iPhone 14 Pro ima 1.880/5.450 na tom istom testu, a isti izvor kaže da novi Apple A17 Bionic ostvaruje 2.317 poena na Single Core testu, prenosi NotebookCheck.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1635527116396847104

Ukoliko se ispostavi da su ovi rezultati tačni, uprkos velikim najavama, Qualcomm bi opet mogao ozbiljno da kaska za Apple kada su CPU performanse u pitanju, a sa njima i svi Android telefoni, od kojih se većina oslanja upravo na Snapdragon čipsetove.

Ne treba zaboraviti ni to da će se oba čipseta praviti u TSMC fabrikama, ali da će Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 nastaviti da koristi 4 nm proizvodni proces, dok će Apple A17 Bionic preći na napredniju 3 nm litografiju, koja, poslovično obezbeđuje bolje performanse i manju potrošnju u odnosu na prethodnu generaciju.

Napomenućemo i da se MediaTek kao proizvođač čipsetova za pametne telefone polako, ali sigurno približava sa svojim rešenjima, a najnoviji primer je premijum Vivo X90 Pro telefon koji koristi Dimensity 9200 čipset, koji po svojim performansama ni u jednom pogledu ne zaostaje sa najjačim Snapdragon 8 Gen 2 konkurentom.

Naravno, ukoliko ste čitali pažljivo primetili ste da govorimo o CPU performansama, jer je na GPU polju Apple i dalje korak iza Qualcomm rešenja, a ne treba zaboraviti ni da je Samsung najavio veliki povratak Exynos čipsetova. Iz te perspektive ne sumnjamo da će kraj ove godine biti posebno interesantan kada su novi telefoni u pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Sančo Panča

    To su samo sintetički testovi.
    A u realnom korištenju to niko ne može osjetiti.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi