Ovo je iPhone 15 serija: nove kamere, USB-C i titanijumski Pro Max sa 5x zumom

Na nedavno završenoj Apple konferenciji, videli smo novu iPhone 15 seriju sa USB-C portom, novim kamerama, action tasterom i titanijumskim Pro modelima

Ovo je iPhone 15 serija: nove kamere, USB-C i titanijumski Pro Max sa 5x zumom

Osnovni iPhone 15 nije doživeo velike vizuelne promene, što je i bilo očekivano, sem slanja Lightning porta u penziju i prelaska na moćni USB-C. Osnovni iPhone 15 i iPhone 15 Plus telefoni imaju 6,1 i 6,7-inčne ekrane, respektivno, a glavna promena je izbacivanje notch-a koji je zamenjen dinamičkim ostrvom, do juče rezervisanim za Pro seriju.

Praktično, kao i dosad, Apple je nastavio sa praksom prebacivanja nekih funkcija sa prošlogodišnjih Pro na osnovne modele. Još jedna novina su svetliji ekrani kod ne-Pro modela, sa svetlinom koja na suncu ide i do 2000 nita.

iPhone 15 je praktično isti kao iPhone 14 Pro

Ono što je još novo su unapređene kamere. Osnovni modeli su i dalje ostali na dve kamere, koje su nasleđene sa iPhone 14 Pro serije: 48 MP glavna kamera koja omogućava 2x digitalni zum, kao i širokougaona kamera za situacije kada vam ne staje sve u kadar.

Apple iPhone 15 će i dalje da koristi A16 PRO (Bionic) čip, što praktično znači da je iPhone 15 praktično prepakovani iPhone 14 Pro.

iPhone 15 Pro serija

Nastavivši sa politikom prebacivanja prošlogodišnje Pro serije u ovogidišnju ne-Pro, prave promene večeras smo videli kod iPhone 15 Pro i Pro Max modela. Ovoga puta, postoji jasna vizuelna razlika (sem tri sočiva kamere), jer je Apple stanjio okvire, koji su sada od titanijuma, i dodao 5x optički zum kod Pro Max modela.

Dizajn je ostao praktično isti kao i kod prošlogodišnjih telefona, sa nekoliko novina zbog kojih ćete poželeti da zavučete ruku duboko u novčanik. Za početak, ekrani ostaju istih dimenzija- 6,1 i 6,7 inča, respektivno. Tu je dinamičko ostrvo, sa selfi kamerom i FaceID senzorima, ali su okviri vidljivo tanji od prošlogodišnjih modela.

Titanijumsko kućište je omogućilo i da iPhone 15 i iPhone Pro Max budu najlakši iPhone telefoni koje je Apple ikada napravio, a koji i dalje nude izdržljivost bolju od prošlogodišnjih modela sa čeličnim kućištem. Lepo je i što je Apple naglasio da se zadnje staklo sada mnogo lakše menja zbog posebne dizajnerske strukture koja omogućava bolje rasipanje toplote.

Akciono dugme i nove kamere

Umesto prekidača za utišavanje, iPhone 15 Pro serija dobija akciono dugme, o kojem smo pisali pre nekog vremena. Preko njega se lako dolazi do prečica za kameru, blic, glasovne zabeleške i mnogih drugih.

Kada su kamere u pitanju, Apple je unapredio telefon sa većim senzorom, iste rezolucije, kao i prošle godine – 48 MP. Novina su bolje portretne fotografije zahvaljujući gomili podataka o dubini kadra koje se beleže u procesu.

Međutim, najveće unapređenje je telefoto kamera sa 5x zumom na Pro Max modelu, naspram 3x, koliko ima manji iPhone 15 Pro. Novi optički sistem je baziran na tetra prizma sistemu koji omogućava veći zum i sofisticiraniju stabilizaciju slike u poređenju sa dosadašnjim sistemom zuma.

Apple je najavio da će kasnije ove godine stići novi način snimanja prostornih video snimaka za iPhone 15 Pro modele, koji koriste snimanje sa glavnom i širokougaonom kamerom u isto vreme. Ti snimci se onda mogu deliti između iPhone telefona ili pregledati sa dodatnim nivoom dubine na Apple Vision Pro naočarima.

A17 Bionic

Novi Pro modeli dobijaju i 3 nm A17 PRO čip, sveže iz TSMC fabrike, zajedno sa USB-C portom za komunikaciju. Apple kaže da je novi Bionic čip 10% brži od A16, dok je GPU 20% brži od svog prethodnika, uz bolju energetsku efikasnost. Novina je i podrška za hardverski ray-tracing, što je u Android svetu i dalje rezervisano samo za najbolje od najboljih.

Cene

Ovogodišnji iPhone 15 sa 128 GB memorije će koštati isto kao i prošle godine – 799 USD, dok će iPhone 15 Plus koštati 100 dolara više – 899 USD. Prodaja svih modela kreće 15. septembra sa pretprodajom, a oni će u radnje stići 22. septembra.

iPhone 15 Pro sa 128 GB kreće od 999 USD, dok će iPhone 15 Pro Max biti najskuplji sa 200 dolara razlike u odnosu na Pro – 1.199 USD i sa 256 GB memorije. Oba Pro modela dolaze u crnoj, beloj, plavoj i titanijumskoj boji, dok će ne-Pro modeli doći u crnoj, svetlo plavoj, svetlo zelenoj, svetlo žutoj i pink boji.

Ako ste ga propustili, ceo događaj pogledajte na zvaničnom Apple YouTube kanalu ispod.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi