Apple kupuje sve 3 nm čipove koje TSMC može da napravi za nove iPhone telefone i Mac računare

Već neko vreme se priča da će novi iPhone telefoni i M3 procesori za Mac koristiti 3 nm TSMC čipove, ali izveštaj kaže da Apple želi sve čipove samo za sebe

Apple kupuje sve 3 nm čipove koje TSMC može da napravi za nove iPhone telefone i Mac računare

A17 Bionic za iPhone 15 i M3 čipovi za novu generaciju Mac računara su ono što je potrebno kompaniji Apple, a kako će oba biti izrađena u 3 nm TSMC proizvodnom procesu, borba za svaki čip je krenula.

Proces proizvodnje čipova kreće sečenjem wafera, odnosno „štampanjem“ jezgara na ovalnu silikonsku podlogu. U ovom procesu, posebno u početnim fazama novog proizvodnog procesa, nije neobično da imate deo procesora koji ne rade. Zbog toga se često govori o „prinosu“ (yield), što nije baš adekvatan izraz, jer asocira na poljoprivredu, ali svejedno ukazuje na odnos dobrih i ukupnog broja čipova po silicijumskom waferu.

Oni koji nisu „dobri“ često imaju neke nefunkcionalne delove ili ne rade prema propisanim specifikacijama kompanije koja ih je poručila. Obično, kompanije plaćaju za sva jezgra na waferu, bez obzira da li ona radila kako treba ili ne, zato što u većini slučajeva ona mogu da se iskoriste za procesore niže klase, nižih radnih taktova ili prosto sa manje jezgara. Na taj način kompanije mogu da nadoknade deo novca koji bi inače bio bačen na defektne čipove. Ovo je uobičajena praksa, i prinosi su manji na početku proizvodnog procesa, ali sa njegovim usavršavanjem, oni postaju sve efikasniji i sve manji broj čipova ne prolazi željene specifikacije.

TSMC ne naplaćuje defektne čipove

Prema izveštaju portala The Information, dogovor između Apple i TSMC je takav da Apple plaća samo zdrave čipove, što je presedan u praksi proizvodnje. Ključni razlog je sigurno taj što Apple traži ogromne količine, tako da TSMC može da priušti da ne naplaćuje defektivna jezgra. Prema informacijama sa istog izvora TSMC je zaradio 72 milijarde dolara 2022. godine, a čak za 23% toga zaslužan je upravo Apple, koji je ubedljivo njihov najveći klijent.

Stoga, prema nekoliko izvora, naravno nezvaničnih, Apple će zauzeti sve 3 nm kapacitete bar godinu dana pre nego što TSMC počne da pravi čipove za druge kompanije. The Information takođe navodi da je prinos 3 nm čipova u ovoj fazi oko 70%, što su jako visoke brojke za ranu fazu proizvodnje. Napomenućemo da će u budućnosti one rasti, tako da možete da zamislite o kojim se količinama radi kada TSMC može sebi da dozvoli 30% škart čipova koje plaća iz svog džepa.

Dugogodišnja saradnja

Dogovor o kupovini samo dobrih čipova nastao je kao plod dugogodišnje saradnje koja datira još iz 2014. godine, kada je TSMC pravio A8 čipove za iPhone 6. Sa druge strane, Apple jeste neko vreme koristio i druge proizvođače za proizvodnju, kako bi se nadomestile potrebne količine, ali generalno gledano, TSMC je ključni igrač u poslednjih desetak godina.

Ekskluzivnost proizvodnje 3 nm čipova iznenadilo je mnoge, jer je TSMC kompanija koja pravi CPU-ove, GPU-ove i SOC-ove za najveće kompanije sveta: Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm i druge. Alternativa su Samsung fabrike i Global Foundries, pa čak i Intel, ali se za najbolje čipove većinom svi oslanjaju na TSMC.

S obzirom na to da Samsung i Intel pripremaju svoje 3 nm proizvodne procese, izgleda da ćemo viđati ovih čipova, i to ne samo iz TSMC kuhinje. Stoga je ključno pitanje koje se postavlja: da li drugi proizvođači mogu da sustignu TSMC po kvalitetu i prinosu čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Apple kupuje sve 3 nm čipove koje TSMC može da napravi za nove iPhone telefone i Mac računare​
    Već neko vreme se priča da će novi iPhone telefoni i M3 procesori za Mac koristiti 3 nm TSMC čipove, ali izveštaj kaže da Apple želi sve čipove samo za sebe

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/a...pravi-za-nove-iphone-telefone-i-mac-racunare/

    Ogavni i halapljivi Apple. Koliko me samo sve vezano za tu kompaniju iritira to nije realno...

  2. RingeRaja

    Misliš da su ostali drugačiji?
    Nisu, samo nisu tako uspešni kao Apple i zbog toga nisu u poziciji da rade ovo što radi Apple, a mnogo bi i oni voleli kada bi mogli svima ostalima da pokupe sve.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi