Android 14 dobija podršku za novi Google Ultra HDR format slike predstavljen kao "budućnost fotografije"

Novi Google Ultra HDR format slike koji dobija Android 14 trebalo bi da promeni način na koji gledamo i pravimo fotografije preko njihovih metapodataka

Android 14 dobija podršku za novi Google Ultra HDR format slike predstavljen kao "budućnost fotografije"

Kompanija Google je nedavno predstavila svoj novi Ultra HDR format slike nazvavši ga budućnošću fotografije, a on stiže i na Android 14 operativni sistem. Način na koji slikamo ili gledamo fotografije leži u tome što će slike u ovom formatu imati ugrađenu HDR mapu u metapodacima fotografija.

Novi format slike se zapravo zasniva na sveprisutnom JPEG formatu. Ekstenzija fajla Ultra HDR slike je „.jpg“. Zbog toga, bilo koja platforma koja podržava prikazivanje JPEG slika, može da prikazuje i Ultra HDR slike. Međutim, ključna razlika u odnosu na JPEG su upravo pomenuti metapodaci ovih fotografija.

Šta to u stvari znači, za portal Android Police objašnjava Dilan Raga koji se između ostalog bavi analiziranjem displeja i njihovih karakteristika

Kada se Ultra HDR fotografija prikaže na uređaju sa SDR ekranom, ona će biti prikazana kao osnovna SDR verzija slike i to je nešto što funkcioniše bez obzira na platformu jer je novi format unazad kompatibilan sa JPEG formatom. Kada se ista slika prikaže na uređaju sa HDR ekranom, njeni metapodaci primenjuju se na osnovnu sliku, stvarajući HDR sliku sa oštrijim, življim bojama i većim kontrastom.

Dilan veruje da to rešava problem nenormalnog odnosa tonova u fotografiji mobilnog telefona zbog HDR pojačanja u metapodacima. Ultra HDR je u suštini slika JPG formata sa HDR efektom, što znači da ima jake kompatibilnosti, ali prikaz ovakvog formata funkcioniše samo na platformama koje ga podržavaju. Trenutno su to Google Chrome pregledač koji radi na Android 14, Windows 11 ili macOS operativnim sistemima.

Uređaji kao što su Pixel 7 Pro, Pixel 8 Pro ili najnoviji MacBook Pro trebalo bi da budu u stanju da savršeno prikažu efekte Ultra HD formata. Mana je dakle, što i dalje nema velikog broja uređaja koji to mogu, kao i to što većina društvenih mreža trenutno ne može da ga podrži. Serveri platformi kao što su Instagram ili Twitter (X), komprimovaće fotografije koje su korisnici postavili, uzrokujući oštećenje HDR metapodataka na njima. Međutim, Ultra HDR je praktično JPEG u osnovi, pa čak i ukoliko se dogodi oštećenje HDR efekata, fotografija će na mrežama i dalje biti prikazana.

Da bi ovaj novi Ultra HDR format slike dobio širu upotrebu, moraće da sačeka da proizvođači softvera i vlasnici društvenih mreža ažuriranju svoje proizvode. Ipak, s obzirom na to da je Google široko rasprostranjen na polju pametnih telefona, ne bi trebalo da bude teško da ubedi glavne proizvođače Android uređaja da dodaju Ultra HDR funkcije u svoje telefone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Može li se znati nešto pobliže o veličini tih fajlova, ili će biti skoro isto veliki kao i dosadašnji jpg-ovi?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi