Kako da zaobiđete hardverska ograničenja za instalaciju Windows 11 na starijim računarima

Hardverska ograničenja za Windows 11 na starijim računarima možete lako zaobići tokom njegove instalacije, posle čega bi on suštinski trebalo normalno da radi

Kako da zaobiđete hardverska ograničenja za instalaciju Windows 11 na starijim računarima

Ukoliko želite da ažurirate operativni sistem kompanije Microsoft na najnoviju verziju, ali vas njena stroža hardverska ograničenja u tome sprečavaju, Windows 11 na starijim računarima ipak može da radi. Ono što će vam omogućiti zaobilaženje ovih zahteva je dodavanje komande “/product server” u setup.exe Windows 11 direktorijum tokom instalacije.

Jedan od razloga za relativno nisku stopu prihvatanja Windows 11 operativnog sistema su njegovi hardverski zahtevi, koji sprečavaju da se čak i neki noviji računari ažuriraju na najnoviji OS. Uz to, Microsoft je nametnuo da TPM 2.0 čip na matičnoj ploči ili unutar procesora bude obavezan za Windows 11, dodatno smanjivši broj uređaja na koje se ovaj OS može instalirati.

Neki od korisnika su naravno otkrili više načina za zaobilaženje ovih hardverskih zahteva, ali gorepomenuti metod je prilično jednostavan i od vas ne zahteva složene radnje ili programe nezavisnih kompanija koji bi mogli u tome da pomognu.

Korisnik društvene mreže Twitter (sada X) @TheBobPony objavio je ovo na svom nalogu uz prateću sliku ekrana koja prikazuje kako bi to trebalo da izgleda. Jednostavno, prilikom podešavanja Windows 11 sistema na (praktično bilo koji) kompjuter, prilikom pokretanja instalacije potrebno je da u komandnoj liniji ukucate “setup / product server“, što je komanda koja zaobilazi proveru hardverske zahtevnosti.

Vredi napomenuti da je ovaj metod prvobitno još pre godinu dana objavio korisnik vijetnamskog foruma, ali tada to nije došlo do velikog broja ljudi. Pomenuti nalog sa mreže Twitter napominje da je trik isprobao na najnovijoj Canary verziji Windows 11, i moguće je da će Microsoft ovo sprečiti u budućnosti.

Naravno, oni koji su zainteresovani za instaliranje ovog operativnog sistema na nepodržane računare treba da budu svesni da ovaj OS dobro radi na većini uređaja kompatibilnih sa Windows 10. Međutim, određene manje funkcije koje zahtevaju novi hardver i TPM 2.0 možda neće raditi na svim uređajima.

Ukoliko ste, sa druge strane, zadovoljni radom Windows 10, kao što je to većina ljudi, kako se vidi u statistici popularnosti verzija Windows operativnog sistema, ovaj metod ne morate ni isprobavati. Naime, pune dve godine nakon lansiranja Windows 11, on i dalje u velikoj meri zaostaje za prethodnom verzijom u pogledu ukupnog tržišnog udela. Ovaj OS instaliran je na samo 23 posto svih računara širom sveta, u poređenju sa Windows 10 koji broji 71 procenat.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi