Ovo je Windows 11 koji radi sa samo 176 MB RAM-a

Programer koji stoji iza popularnih laganijih verzija Windows operativnog sistema objavio je da takva Windows 11 verzija može da radi sa samo 176 MB RAM-a

Ovo je Windows 11 koji radi sa samo 176 MB RAM-a

Zvanično, operativni sistem Windows 11 zahteva najmanje 4 GB radne memorije za funkcionisanje na laptopu, tabletu ili desktop računaru. Međutim, Twitter profil NTDEV koji stoji iza popularnih, laganijih Tiny10 i Tiny11 verzija Windows operativnog sistema, objavio je dokaz da Windows 11 verzija može da radi na računaru sa samo 176 MB RAM-a.

Čovek koji stoji iza profila NTDEV objavio je sliku ekrana iz Task Manager programa koji pokazuje performanse operativnog sistema na kojoj se jasno vidi RAM koji računar koristi za verziju Windows 11 koju je napravio. On je u objavi napisao da je to uspeo zbog pokretanja znatno “olakšane” Tiny11 verzije Windows 11 operativnog sistema.

U objavi on je ukratko objasnio kako je uspeo ovo da postigne napisavši da se „potencijalni svetski rekord“ desio nakon opsežnih pokušaja i grešaka, iz kojih je video koji su drajveri i servisi „apsolutno potrebni“ za pokretanje Windows 11 operativnog sistema.

Ističe da je u obzir uzimao čak i interfejs za disk drajv, te da je on koristio IDE umesto novijih SATA ili NVMe SSD-ova.

Osim fotografije koja predstavlja dokaz, on je objavio i YouTube video koji pokazuje kako računar radi na 176 MB RAM-a.

Nakon što je predstavio svoje dostignuće kao potencijalni svetski rekord, dodao je da je to apsolutno besmisleno i nepotrebno, ali momenat procene impresivnosti samopouzdano je ostavio publici na ocenu.

Ukoliko ste jedan od entuzijasta u pogledu manje zahtevnih verzija zvaničnih izdanja softvera, sami možete isprobati i preuzeti „olakšanu“ verziju Windows 11 operativnog sistema – Tiny11 na sajtu Internet Archive. I nakon njenog preuzimanja, instalacija će takođe podrazumevati da se unese važeći Microsoft kod za pokretanje. Ipak, imajte na umu da ćete je preuzeti na sopstveni rizik jer modifikovani Windows 11 može stvoriti probleme na računaru.

Međutim, ova verzija isto tako može biti rešenje za kompjutere sa starijim hardverom jer koristi manje, kako radne, tako i memorije za skladištenje podataka – samo 8 GB za razliku od velikih 20 koje zauzima zvanično Microsoft izdanje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (12)
  1. sasa022

    Dokaz koliko se "gluposti" pokrece uz sistem...

  2. Ima i toga, ali ogoljenu verziju OS-a je najbolje raditi po svojoj meri, jer u biti stvari nisi siguran koja funkcionalnost će da ti zafali, a što nećeš moći naknadno da nadomestiš. U ovoj priči je pobeda to što Windows 11 može da se raskrči do tančina, pošto je istini za volju pretrpan.

  3. Nikolape

    Tona smeca je u tom ISO fajlu.. Kako hipervizori teze samo 300MB pa rade ozbiljan posao

  4. Izbacio sata drajvere za dobije lakši sistem🤔

  5. Love Hunter

    Ima i toga, ali ogoljenu verziju OS-a je najbolje raditi po svojoj meri, jer u biti stvari nisi siguran koja funkcionalnost će da ti zafali, a što nećeš moći naknadno da nadomestiš. U ovoj priči je pobeda to što Windows 11 može da se raskrči do tančina, pošto je istini za volju pretrpan.

    GNU/Linux, dobar dan ;)

  6. Devil 2000

    Ovaj projekat ima smisla kao kad neko kaze da moze da dodje od tacke A do tacke B na biciklu, a u garazi mu stoji parkiran rols roys.

  7. illidan

    gde da kupim 176MB RAMa?

  8. sasa022

    @Devil 2000

    Ima se moze se , pa se i do pijace u komsiluku ide RR-om o_O

  9. GNU/Linux, dobar dan ;)

    Volim + preobožavam, ali nije mi prvi izbor, isto kao što ne bih mogao da koristim Windows 10 Mobile, pošto jedino još Telegram za njega postoji.

  10. Devil 2000

    @Devil 2000

    Ima se moze se , pa se i do pijace u komsiluku ide RR-om o_O

    Ako ti treba prevoz do pijace onda ne koristis rols rojs kome su skinuti zvucnici/masaza i grejanje sedista/klima/frizider/zvucna izolacija ... nego uzmes bicikli.
    Sta taj ogoljeni windows moze korisno da radi osim da ima vizuelni interfejs kao windows 11?
    To me podseti na one lamburgini replike koji se prave u drzavama juzne amerike na osnovi nekog japanskog vozila, rezultat izgled priblizan, a funkcionalnost i uzivanje nula.

  11. sasa022

    Kao sto taj RR ima motor od 6500ccm i u sustini moze da ide 300km/h
    ( bez limitera ) za tim nema preterane potrebe.
    I sa motorom od 3000ccm bi mogao da ide toliko , plus kada se sve preracuna
    i tamo gde nema ogranicenja u proseku se ne vozi brze od 200.

    Isto tako je i sa Windowsom - pokrece se gomila servisa koji se ne koriste ,
    a prosek iskoriscenja performansi prosecne konfiguracije manji od 50% i pri prilicno
    zahtevnom dnevnom koriscenju.

  12. Love Hunter

    Linux Mint uz XFCE DM radi na 1 GB DDR1 bez problema. A ima kud i kamo vecu upotrebnu vrednost od ovog "ogoljenog" windowse.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi