Ova lagana verzija Windows 11 radi u potpunosti iz memorije grafičke karte

Postoje „olakšane“ verzije Windows 11 i drugih operativnih sistema koje su prilagođene da ne opterećuju resurse sistema, a ovoj treba samo VRAM

Ova lagana verzija Windows 11 radi u potpunosti iz memorije grafičke karte

Razvojni tim iza Tiny11, jedne od olakšanih verzija Windows 11 operativnog sistema predstavio je Windows 11 koji može da radi u potpunosti iz grafičke memorije GeForce RTX 3050 laptop grafike. Ovo je postignuto korišćenjem RAM Drive koji pretvara VRAM grafike u skladišni prostor.

RAM drajvovi, takođe poznati kao RAM diskovi, nekada su bili popularni, kada nisu postojali brzi SSD uređaji za skladištenje podataka. Konvertovanjem preostale memorije u virtuelni disk mogu značajno da se poboljšaju I/O performanse, a na njima su se pokretali softveri koji zahtevaju intenzivne operacije čitanja i pisanja. RAM diskovi su izgubili svoju privlačnost tokom godina jer su se pojavili veoma brzi NVMe SSD-ovi.

Umesto da koristi konvencionalnu radnu memoriju, najnoviji projekat NTDev-a (čoveka koji razvija Tiny11) koristi VRAM sa GeForce RTX 3050 laptop GPU-a da bi napravio RAM drajv. Da bi sve ovo bilo moguće, potreban je GPU RAM Drive, uslužni program koji kreira memorijski bafer unutar VRAM-a grafičke karte da bi on funkcionisao kao RAM disk.

GeForce RTX 3050 Laptop GPU ima dve varijante: jednu sa 4 GB GDDR6 i drugu sa 6 GB GDDR6. Bez obzira na SKU, GDDR6 memorija radi na 12 Gbps. NTDev na svom test laptopu ima varijantu sa 4 GB GDDR6 memorije. On je napravio RAM disk kapaciteta 3,550 MB za pokretanje svog Tini11 OS-a. Ovako postavljen sistem imao je prilično dobre performanse za sekvencijalno čitanje i upis podataka.

Uz sve šale i zabavu na stranu, Tiny11 je jedno od rešenja za stare sisteme sa matorim hardverom. Lagani operativni sistem može da radi na računarima sa samo 2 GB RAM-a i zahteva oko 8 GB prostora za razliku od standardnog Windows 11 koji jede do 20 GB vašeg diska ili SSD-a.

NTDev takođe nudi Arm verziju Tiny11 za korisnike koji ne koriste Window, a koji žele da isprobaju operativni sistem na Arm64 uređajima, kao što su Raspberry Pi 4 ili Apple uređaji sa M1 ili M2 čipom preko virtuelne mašine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Stefan1994

    Gde mogu da preuzmem instalaciju za ovu windows11 verziju ?? Jednostavniju

  2. Navigator
  3. Samo oprezno sa modovanim ISO instalacijama.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi