Objavljen Android 14: kreće sa Pixel telefona, do kraja godine stiže i na ostale brendove

Uz Pixel 8 seriju telefona, konačno je objavljen Android 14 operativni sistem, a Google najavio da do kraja godine stiže i na druge brendove pametnih telefona

Objavljen Android 14: kreće sa Pixel telefona, do kraja godine stiže i na ostale brendove

Google je uz svoju novu Pixel 8 seriju telefona objavi i u potpunosti predstavio novu verziju operativnog sistema. To znači da smo konačno dočekali da bude objavljen Android 14, ali on nažalost i dalje nije dostupan svim Android uređajima, jer kreće sa Pixel telefona. Kompanija najavljuje da do kraja godine treba da stigne i do drugih brendova kao što su: Samsung, Realme, Xiaomi, Vivo, OnePlus, Oppo i drugi.

Dakle, ukoliko ste vlasnik nekog od Google telefona, počevši od Pixel 4a modela pa nadalje, ove nedelje trebalo bi da počnete da dobijate obaveštenja o ažuriranju za Android 14.

Naslovne karakteristike novog operativnog sistema fokusiraju se na prilagođavanje, bezbednost i pristupačnost. Neke od novih funkcionalnosti koriste veštačku inteligenciju kako bi ponudile bolju fleksibilnost.

Novi OS značajno proširuje opcije prilagođavanja za zaključani i početni ekran. Sa njim ćete moći da postavite prečice za aplikacije na zaključanom ekranu kako biste obezbedili brz pristup nekim funkcijama kao što su kalkulator ili čitač QR kodova. Naravno, dostupan je i izbor unapred podešenih šablona za prečice i vidžete.

Nove funkcije u Android 14 omogućiće lakše menjanje pozadine, a naprotiv, novi Pixel telefoni uvode i mogućnost kreiranja novih pozadina putem generativne veštačke inteligencije za pretvaranje teksta u sliku. Ova funkcija treba kasnije da stigne i na druge modele, međutim, Google nije saopštio na koje i kada.

Veštačka inteliencija može automatski da reorganizuje ekran na brojne načine kako bi on odgovarao različitim situacijama, kao što je, na primer, omogućavanje lakšeg pristupa vidžetu za vremensku prognozu tokom oluje.

U pogledu bezbednosti, Android 14 pruža veću kontrolu nad informacijama koje aplikacije dele. U ovom OS-u bi trebalo da dobijete jasna obaveštenja kada aplikacije traže stvari poput podataka o lokaciji i kada će te informacije biti deljene sa trećim stranama, odnosno nezavisnim kompanijama.

Google je učinio i da PIN bude sigurniji i lakši za korišćenje, tako što je sada, slično kao na iPhone telefonima, obavezno unošenje najmanje šest cifara, a od korisnika više ne zahteva da pritisnu „enter“ nakon što ispravno unesu PIN.

Nove funkcije pristupačnosti Android 14 operativnog sistema fokusiraju se na pomoć korisnicima sa oštećenim sluhom i vidom. Oni mogu da izaberu koji deo ekrana žele da uvećaju ili da kažu „lupi“ da ostane aktivna u više aplikacija. Promena veličine fonta je takođe brža i glatkija, a Google je reorganizovao podešavanja pristupačnosti kako bi olakšao povezivanje uređaja sa slušnim aparatima.

Još jedna novina na ovoj strani su i trepćuća obaveštenja za korisnike koji ne mogu da čuju tradicionalne zvukove obaveštenja.

Prethodni beta test otkrio je Google odgovor na Continuity Camera kompanije Apple, omogućavajući Android telefonima da postanu veb kamere za Windows, Mac ili ChromeOS računare putem USB konekcije. Ipak ova funkcija i dalje nije javno dostupna, ali Google obećava da će uskoro doći.

Da bi se poboljšala upotrebe veb kamere i video poziva na ovaj način, ubačena je i nova funkcija automatskog kadriranja koja prilagođava kameru da zadrži fokus na učesnicima. Ukoliko niste vlasnik nekog od Pixel telefona, barem ste među onima koji su napokon dočekali lansiranje Android 14 operativnog sistema, sada još preostaje da dobijete zvanično obaveštenje o ažuriranju softvera na svom pametnom telefonu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi