Android 14 će imati veliki broj prečica na tastaturi

Uređaji sa velikim ekranom će na Android 14 verziji imati ogroman broj prečica na tastaturi, a već ih možete isprobati u beta verziji operativnog sistema

Android 14 će imati veliki broj prečica na tastaturi

Operativni sistem Android 14 ima niz novih funkcija koje će omogućiti bolje korisničko iskustvo, a među njima je svakako i ogroman broj prečica na tastaturi za bržu navigaciju kroz funkcije uređaja. Korporacija Google je motivisana da poboljša iskustvo korisnicima Androida na uređajima sa velikim ekranima kao što su Pixel Fold i Pixel Tablet. 

Neka od unapređenja na verziji 14 su svakako i kombinacije aplikacija koji se mogu koristiti na podeljenom ekranu kao i navigacije pokretima prilikom prevlačenja ekrana na jednu ili drugu stranu. Međutim, najveća poboljšanja će se ipak odnositi na uređaje koji imaju spoljne fizičke tastature, kao što je to slučaj na tabletima, prenosi AndroidPolice.

Potpuno novi meni za prečice na tastaturi u beta verziji Android 14 operativnog sistema trenutno je dostupan samo za uređaje sa velikim ekranom i on će menjati listu prečica na koju su korisnici navikli u prethodnoj Android 13 verziji, otkriva Mišal Raman novinar specijalizovan za izveštavanje o Android operativnim sistemima. 

Meni za prečice će se nalaziti na malo drugačijem mestu u podešavanjima uređaja za razliku od ranije. Nakon ulaska u opciju „Sistem“ u okviru podešavanja, umesto kartice „jezici i unos“, pa „fizička tastatura“, on će biti dostupan u odeljku „Tastatura“, pa „Fizička tastatura“. U nastavku je lista prečica i njihovih funkcija koje su već sada dostupne u beta 2 verziji za Android 14 sa kojom se mogu uporediti funkcije i razlike u odnosu na prethodnu verziju:

Android 14 – lista prečica na tastaturi 

Access notification shadeSearch + N
Take a full screenshotSearch + Ctrl + S
Access list of shortcutsSearch + /
Back buttonSearch + ~ | Search + Backspace | Search + Left Arrow
Access home screenSearch + H | Search + Return
Overview of open appsSearch + Tab
Cycle through recent apps (forward)Alt + Tab
Cycle through recent apps (back)Alt + Shift + Tab
Launcher searchSearch
Hide and show taskbarSearch + T
Access system settingsSearch + I
Access Google AssistantSearch + A
Lock screenSearch + L
Pull up Notes for quick memoSearch + Ctrl + N
Split screen with current app on rightSearch + Ctrl + Right Arrow
Split screen with current app on leftSearch + Ctrl + Left Arrow
Switch from split screen to full screenSearch + Ctrl + Up Arrow
Move split screen appSearch + Ctrl + Down Arrow
Switch input language (next)Ctrl + Space | Search + Space
Switch input language (previous)Ctrl + Shift + Space | Ctrl + Search + Space
Open assist appSearch + A
Open browser appSearch + B
Open calculator appSearch + U
Open calendar appSearch + K
Open contacts appSearch + C
Open email appSearch + E
Open maps appSearch + M
Open music appSearch + P
Open SMS appSearch + S

Kao što se da videti, lista je mnogo jača od one na prethodnoj verziji samim tim jer ima ukupno 34 prečice za 29 odvojenih funkcija, u poređenju sa ranijih 13.

Na primer, ukoliko na svojoj tastaturi nemate taster za pretragu, tu je i mogućnost postavljanja odnosno mapiranja kombinacije tastera za tu funkcije, što bi u tom slučaju bilo: Ctrl + Alt + CapsLock + Command ili Windows dugme.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi