Top 12 funkcija na novom Android 14 sistemu

Evo šta je pripremio Google za svoju najnoviju Android 14 verziju mobilnog operativnog sistema. Najbolje funkcije zbog kojih vredi preći na novi Android.

Top 12 funkcija na novom Android 14 sistemu

Najpopularnija verzija operativnog sistema za mobilne uređaje uskoro dobija novu verziju – Android 14. Već sada je poznato da je Google obećao poboljšanja u domenu bezbednosti, privatnosti i performansi. Google koji je izmislio i napravio Android OS je naglasio da će osim boljeg rada i iskustva korišćenja na mobilnim uređajima sa uobičajeno manjim dimenzijama ekran, ovog puta značajnije unaprediti osećaj rada na onim sa većim ekranima, poput tablet računara i telefona sa ekranom na preklop.

Android 14 je još uvek u fazi razvoja i za sada je dostupan isključivo za potrebe testiranja, potrebe unapređenja i razvoja novih funkcija. Finalna verzija se očekuje da stigne tokom predstojeće jeseni.

Danas ćemo vam navesti neke od novih i najvažnijih funkcija koje nas očekuju na predstojećoj Android 14 verziji operativnog sistema. Naravno, ovo nije kompletan spisak noviteta i zato ćemo zajedno ispratiti sve što se u međuvremenu bude dešavalo u vezi sa novim Google operativnim sistemom, kako ih ovaj proizvođač bude predstavljao periodično do momenta kada bude i zvanično pušten u opticaj.

Ukoliko se slučajno pitate, znajte da je Google zvanično prestao sa praksom dodele abecednih imena novim verzijama po omiljenim slatkišima, počev od Android 10 verzije. Međutim i dalje se koristi isti sistem za interno označavanje novih verzija. Prošlogodišnji Android 13 je dobio interno kodno ime Tiramisu, tako da je ove godine na redu slatkiš sa početnim slovom “U” pod nazivom “Upside Down Cake” ili po “naški” rečeno, obrnuta torta (ser Žile i snebivljiva aždaja, prim. ur.)

Kako da preuzmete i isprobate Android 14?

Google je lansirao dve probne verzije Android 14 sistema. One su namenjene pre svega programerima i softverskim kućama za razvoj aplikacija i testiranje novih opcija. Zbog toga vam ne preporučujemo da još uvek pređete na Android 14 kao zamenu za vaš postojeći Android OS, ukoliko ste obični korisnik. Nova verzija je još uvek u “Alpha” fazi, dakle prilično je bagovita i nestabilna u radu. Glasine kažu da neće proći dugo vremena do momenta kada će Google opustiti u opticaj “Beta” verziju, pa vam toplo savetujemo da sačekate taj momenat, prenosi wired.

Ukoliko, baš insistirate da probate sada i odmah, potrebno je da posedujete Google Pixel 4A 5G ili noviju verziju Google telefona. Zatim je potrebno da otključate bootloader, koji će obrisati sve postojeće podatke. Ukoliko pak imate rezervni telefon na kome želite da isprobate najnoviji Android, evo ga link sa detaljnim uputstvom za instalaciju Android Developer verzije.  

Top Android 14 funkcije

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti najvažnije funkcije i poboljšanja, ali još uvek ostaje nepoznanica šta će sve sadržati i koje opcije će imati finalna Android 14 verzija. O tome se možete redovno informisati na Google Developer web stranici. Ono što smo mogli da prtimetimo je da novi Android 14 liči dosta na svog prethodnika. Više podseća na neki blagi “apgrejd i fejslift” bez nekih velikih promena u samom izgledu interfejsa.

Bolja autonomija baterije

Svakako nije neka spektakularno nova opcija, ali Google je uložio dosta napora da poboljša efikasnost Android uređaja, kako bi primetno smanjio potrošnju energije i produžio autonomiju rada uređaja. To se pre svega tiča izmene u načinu kako operativni sistem radi sa poslovima u pozadini glavnog procesa, zatim preuzimanju i slanju podataka, a što bi trebalo da omogući vlasnicima Android telefona da “iscede” malo više energije iz baterije svojih telefona.

Takođe, velika je verovatnoća da će se vratiti opcija koja dozvoljava da proverite stanje baterije od njenog zadnjeg, kompletnog punjenja.  Opcija u meniju za podešavanje baterije koja je uklonjena počev od Android 12 verzije, izgleda da će biti vraćena na zahtev mnogih korinsika.

Veći fontovi i bolje skaliranje rezolucije

Prebacivanje na prikaz većih slova u Android 13 verziji je bio ograničen na 130 % uvećanja na Google Pixel telefonima, ali Android 14 dozvoljava da ih uvećavate sve do 200 %. Da bi predupredio probleme sa prikazom i rasporedom sadržaja prilikom ovako velikog uvećanja, sistem koristi nelinearni način sklairanja, koji znači da se već uvećane reči poput naslova ili glavnih opcija, neće dodatno povećavati, čineći tekst čitljivijim za osobe koje imaju problem sa dioptrijom.

Obaveštenja koja trepere

Android 14 vam omogućava dodatni način obaveštavanja o novopristiglim porukama. Naime moguće je uključiti da blic na kameri ili čitav ekran počnu da trepere u momentu kada vam pristignu nove poruke. Ova opcija je inače dostupna već godinama unazad na nekim Android modelima, poput Samsung Galaxy telefona ili iPhone modela. Međutim, do sada nije bila podržana na nivou Android operativnog sistema. Od sada ćete biti u mogućnosti da je uključite ili isključite na bilo kom Android modelu, odnosno izaberete boju kojom će trepereti čitav ekran u slučaju novopristigle poruke. Pre svega je namenjena osobama sa oštećenim sluhom, ali može biti vrlo zgodna za bilo koga ko ne želi da mu telefon pravi buku sa svakom dolaznom porukom.

Bolja podrška za uređaje sa većim ekranima

Prva stvar na koju je Google skrenuo pažnju u probnoj verziji Andorid operativnog sistema je olakšica za programere u pokušaju da njihove aplikacije bolje iskoriste raspoloživu efikasnu površinu ekrana različite veličine. Zahvaljujući boljoj dostupnosti potrebnih alata i smernica za dizajn interfejsa, možemo očekivati aplikacije koje će bolje raditi na više različitih tipova mobilnih uređaja. Od običnih telefona, preko tablet računara do telefona sa preklapajućim ekranima. Ovo će biti zapravo odgovor na ono što je Apple uradio i praktično bez ikakvih reprekusija omogućio da čitav ekosistem iOS aplikacija, radi jednako dobro na iPhone, iPad ili MacBook uređajima.

Ograničen pristup fotografijama i video materijalu

Ukoliko se iz bilo kojih razloga osećate nelagodno zbog “sve ili ništa” principa koji koriste aplikacije za pristup vašim fotografijama i video klipovima, svakako ćete se obradovati novoj Android 14 opciji koja omogućuje da izaberete fotografije i video kojima će biti odobren pristup. Time praktično ograničavate i strogo definišete šta i ko može da pristupa i gleda vaše fotografije i video klipove. Apple je sličnu opciju uveo na iOS 14 verziji operativnog sistema.

Poboljšana bezbednost

Trenutna praksa je da virusi ciljaju starije verzije Adroid operativnih sistema kako bi na taj način lakše zaobišli napredne bezbednosne funkcije na novijim Android verzijama. Zbog toga Android 14 neće dozvoliti instalaciju aplikacija počev od Android 5.1 i starijih verzija. Postoji i nekoliko skrivenih opcija za podešavanje koje unapređuju bezbednost, ali svakako je najvažnija ona koja se tiče bolje podrške za autentifikaciju pomoću biometrijske šifre, umesto klasičnog korišćenja “šifre” za više aplikacija.   

Regionalne preferencije

Bez obzira da li želite prikaz vrednosti temperature u Celzijus ili Fahrenheit skali, podrazumevate ponedeljak ili nedelju kao dan kojim počinje radna nedelja ili koristite kalendar sa specifičnim datumima, moći ćete da podesite svoj Android 14, tačno onako kako vam do detalja odgovara i što je još bolje ta specifična podešavanja će postojati u rezervnim kopijama i prilikom oporavka starih podataka i uređaja ukoliko za tako nešto bude potrebe u slučaju nekih nepredviđenih situacija. Takođe, tu je ii bolja podrška za rodno osetljive jezike kao što je francuski, kao i bolje prilagođavanje jeziku na osnovu regiona.

 Satelitska konekcija

Već neko vreme se govori o opciji satelitske veze sa telefonima u slučaju gde je nedostupna mreža provajdera mobilnih usluga. Posebno je aktuelna od trenutka kada je Apple omogućio da se hitni S.O.S. pozivi koriste preko satelita, a što je uvedeno sa iPhone 14 linijom telefona. Podršku za takvu, moramo priznati veoma korinsu opciju u nužnim situacijama, dobiće i Andrroid 14 što je potvrdio stariji potpredsednik kompanije Google u svom nedavnom “tvitu”. Još uvek nije do kraja jasno šta će to tačno značiti, ali bi moglo da omogući bolju povezanost sa udaljenim oblastima u kojima ne postoje mobilni servisi i usluge.

Bolja podrška za “korak unazad” komande

Iako ih Google još uvek nije zvanično predstavio, najnovija rana verzija Android 14 predviđa podršku za pokrete koji prozivaju tzv “korak unazad” komande. To su one komande kojima kada prevučete prstom unazad preko ekrana, vas vraćaju na prethodni ekran ili “home” ekran. Za sada je još uvek nepoznanica kako će ove komande funkcionisati. Da li će vas vraćati na početni ili prethodni ekran ili pak aplikaciju. Ostaje da se vidi, tek se nadamo da će Google uskoro u potpunosti razjasniti ovu funkciju i način njenog funkcionisanja.

Kloniranje aplikacija

Korisnici sa dva naloga u okviru iste aplikacije će svakako znati da cene novu opciju. Druga pokrenuta instanca, jedne te iste aplikacije, omogućiće da koristite dva naloga istovremeno. Pojedini proizvođači telefona već nude način za ovakav rad, ali samo na određenim aplikacijama. Od sada će ovo biti zvanična Android mogućnost u meniju za podešavanje i svakako će bolje raditi. Ovo je za sada samo opcija koju Google testira i možda u svom finalnom izdanju, neće biti potpuno spremna za Android 14 OS verziju.

Centralizovana aplikacija za zdravlje i fitnes

Možda ste od onih korisnika koji silom prilika koristi jednu aplikaciju za merenje telesne mase, zatim drugu za praćenje dnevne fizičke aktivnisoti, onda još jedne koja prati trajanje i kvalitet vašeg sna, itd. E, da ne bi koristili mali milion različitih aplikacija, Google uvodi jednu centralizovanu, Health Connect sa svim zdravstvenim i fitnes parametrima i podacima na jednom mestu, koji ćete usput, moći da delite sa drugim aplikacijama i servisima. Ova funkcija je za sada još uvek u beta fazi, a glasine govore u prilog tome da će stizati kao već instalirana u okviru Android 14 verzije.   

Poboljšane opcije deljenja podataka

Meni za deljenje podataka u Androidu je dugo vremena bio prilično nedosledan u zavisnosti od uređaja i aplikacije na kojoj se koristio. Android 14 je rešio da tome stane na kraj. Iako ne garantuje da će ovu stvar rešiti jednom za svagda, postoji velika šansa da Google konačno standardizuje opcije i menie, kao i šablone za deljenje podataka, svaki put kada pokušate da podelite neku informaciju sa vašim prijateljima ili poznanicima. Defintivno opcija koja se nalazi u vrhu liste želja na novom Android OS-u.

Android 14 se trenutno nalazi u fazi razvoja. Nadamo se da ćemo o novom Android operativnom sistemu znati mnogo više nakon Google I/O konferencije koja se održava 10. maja. Očekujemo da se prva beta verzija Android 14 sistema pojavi u najskorije vreme, nakon čega slede brojne druge beta varijante, sve do momenta zvaničnog izlaska, krajem avgusta ili početkom septembra.

Google Pixel telefoni obično prvi dobijaju ažuriranje na novu verziju Android operativnog sistema, tako da će te morati proveriti “softversku polisu” vašeg telefona, da bi ste videli hoćete li i kada dobiti nadogradnju na novi Android 14 OS. A možda ste se pridružili globalnom trendu i prešli na glupe telefone

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi