Google Nearby Share stiže na Windows: prenos podataka sa Android telefona nikad nije bio lakši

Godinu dana nakon što je funkcija najavljena, Google Nearby Share se konačno pojavila za Windows i značajno će olakšati prenos podataka sa Androida

Google Nearby Share stiže na Windows: prenos podataka sa Android telefona nikad nije bio lakši

Google je konačno predstavio Nearby Share beta verziju za Windows, aplikaciju koju Android korisnici dugo očekuju i koja omogućava veoma jednostavan prenos podataka između Android i Windows uređaja.

Gigant je na prošlogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu rekao da će aplikacija biti predstavljena u nekom trenutku u budućnosti. Izgleda da je došao trenutak kada Android korisnici više neće morati da se oslanjaju cloud servise kao što su Google/One Drive ili da šalju sami sebi fajlove kao prilog u mejlu.

Nearby Share radi slično kao AirDrop

Ako ste upoznati sa Apple AirDrop funkcijom, Nearby Share funkcioniše praktično isto, omogućavajući Android korisnicima da se povežu sa bilo kojim kompatibilnim Windows računarom i prebace fotografije, video snimke, dokumenta, audio fajlove, pa čak i čitave foldere kada je to potrebno.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje sa zvaničnog Android sajta i kompatibilna je sa računarima koji koriste 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 10 (i novije). Nažalost, oba korisnika Windows OS-a na uređaju koji koristi ARM procesor, moraže da sačekaju, jer aplikacija za sada nije podržana na ovoj kombinaciji hardvera i softvera.

Jedan od preduslova da se ovaj prenos podataka obavi je da uređaji ne smeju da budu udaljeni više od pet metara.

Nearby Share za Windows funkcioniše slično kao i Android verzija: možete prebaciti fajl “drag and drop” metodom ili desnim klikom na fajl pa izborom opcije Nearby Share u kontekstualnom meniju, slino ovoj funkciji koja je radila sa drugim telefonima. U svakom slučaju, nakon toga će vam se obližnji uređaji pojaviti na listi primalaca.

Aplikacija će raditi samo na uređajima na kojima je Nearby Share uključen, koji su u blizini i otključani, i koji su prijavljeni na svoj Google nalog. Kada ovi uslovi budu ispunjeni, sve što prebacujete šalje se direktno na drugi uređaj. Naravno, oba uređaja moraju prihvatiti ovaj prenos.

Bezbednost kao bitan faktor

Tu su i funkcije privatnosti, koje korisnicima daju mogućnost da biraju kako će njihovi uređaji komunicirati. Za one koji nisu toliko zabrinuti za privatnost, možete da pokažete svoj uređaj svima, dok oni koji pokušavaju da budu sigurniji mogu podesiti da njihovi uređaji budu vidljivi samo kontaktima.

Postoji čak i režim koji će omogućiti korisnicima da prikažu samo uređaje koje poseduju. Bez obzira na to koja je opcija izabrana, možete biti sigurni jer svi transferi imaju end-to-end enkripciju.

Nažalost, Nearby Share beta je trenutno dostupna samo u SAD i nekolicini drugih zemalja, ali je to standardna procedura, kako bi se ispitali eventualni nedostaci, nakon čega će Google krenuti sa globalnom implementacijom, možda već i sa Android 14 OS-om.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. pecavuk

    Radi perfektno, nije region locked.

    Topla preporuka i za Intel Unison, možda je čak i malo brži a ima i veću funkcionalnost.

  2. Šta reći a ne zaplakati... Imao sam tu opciju na Huawei-u p20 iz 2018. Verovatno i novi Huawei imaju to, ne znam zašto se ne piše o tome? Zašto Huawei to ne promoviše bolje? Mislim da mnogi ljudi i ne znaju za to. Ja sam do nedavno bio ubeđen da to imaju svi android telefoni. Kod Huawei-a je i bolje odrađeno, jer nije bila potrebna nikakva aplikacija, samo isti wifi kao komp, huawei share i čekiraš computer share... I za 10 sekundi na računaru imaš folder od telefona, kao da je nakačen na usb.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi