Google savetuje kako da produžite vek baterije Android telefona

Životni vek baterije Android telefona tehnološki je izazov koji je stalno prisutan, a Google savetuje kako da produžite njenu autonomiju

Google savetuje kako da produžite vek baterije Android telefona

Iako pametni telefoni konstantno doživljavaju razvoj, jedan izazov koji i dalje muči njegove korisnike je upravo trajanje njihovih baterija. Kompanija koja stoji iza Android operativnog sistema svesna je ovog problema i spremila je nekoliko saveta koji bi trebalo da vam pomognu da produžite životni vek baterije Android telefona. Ukoliko već niste primenili neke od stavki koje bi trebalo da vam pomognu da ne posežete za punjačem jako često, Google savetuje u nastavku teksta kako da olakšate muke.

1. Brže isključivanje ekrana

Prvi Google savet je veoma jednostavan – isključite ekran ranije kada telefon nije u upotrebi. U prevodu, smanjite vreme potrebno da ekran vašeg telefona automatski pređe u stanje mirovanja kada ga ne koristite.

Obrazloženje je jednostavno: kada je ekran uređaja isključen, troši manje energije, što pomaže da produžite vek baterije Android telefona. Ovo možete uraditi podešavanjem automatskog gašenja ekrana posle zadatog vremenskog okvira, što zahteva zaista minimalan korisnički napor.

2. Smanjite osvetljenost ekrana

Još jedan zdravorazumski potez koji predlažu Google saveti je snižavanje svetline ekrana. Princip je i ovde jednostavan, što je nivo osvetljenosti ekrana veći, više energije troši.

Iako mnogi korisnici vole da drže osvetljenost na 100 posto zarad bolje vidljivosti, važno je uspostaviti ravnotežu između vidljivosti, koja je pristojna čak i na oko 50 posto osvetljenosti, i očuvanja baterije.

3. Osvetljenost ekrana podesite na automatsko određivanje

Iako osvetljenost sami možete podešavati u padajućem meniju na klizaču za osvetljenost, Google predlaže da uključite funkciju na telefonu koja bi je automatski menjala na osnovu uslova ambijentalnog osvetljenja. Ova opcija sama prilagođava osvetljenost na optimalan nivo, u zavisnosti od vašeg okruženja.

Međutim, praktičnost ove preporuke varira. Iako automatska osvetljenost može pomoći u uštedi baterije u situacijama kada uslovi osvetljenja često variraju, to možda nije energetski najefikasniji izbor u svim scenarijima. Korisnici koji uglavnom koriste svoje Android telefone u uslovima stabilnog osvetljenja, ručno podešavanje na niži nivo može dati bolje rezultate jer funkcija nije u upotrebi „svaki čas“.

4. Isključite zvuk ili vibraciju na tastaturi

Sledeći savet odnosi se na isključivanje opcije koja je bila popularna pre desetak godina, a to je zvučno i vibrirajuće reagovanje tastature kada kucate. Ovaj savet ne samo da poboljšava korisničko iskustvo eliminisanjem potencijalno dosadnih ometanja, već ujedno i štedi energiju baterije.

Kada kucate na tastaturi pametnog telefona i ona emituje zvuk ili vibraciju pri svakom dodiru tastera, on aktivira mehanizme povratne informacije haptičke funkcije uređaja. Da bi ovi mehanizmi funkcionisali potrebna im je energija, što će, logično, njihovim isključivanjem istu i uštedeti.

5. Google savetuje kako da ograničite aplikacije koje troše mnogo baterije

Upravljanje korišćenjem aplikacija je ključno kada je u pitanju životni vek baterije. Google predlaže da identifikujete i ograničite aplikacije koje troše značajnu količinu baterije. U novijim Android verzijama kao što je Android 12, možete da prilagodite režime baterije za pojedinačne aplikacije.

Odabirom strožeg režima optimizacije napajanja za određene aplikacije, sprečavate njihov rad u pozadini, čime se smanjuje potrošnja procesora i štedi energija. Ova funkcija je posebno korisna za one koji žele maksimalno da produže zdravlje baterije na svom uređaju.

6. Aktivirajte funkciju adaptivne baterije

Android funkcija Adaptive Battery je dizajnirana da pametno optimizuje potrošnju energije uređaja na osnovu vaših obrazaca korišćenja. Ova preporuka utemeljena je u ideji da vaš telefon može da nauči na koji način ga koristite i onda automatski prilagodi svoje „ponašanje“ u skladu sa tim. Tako bi čak i ako imate spori punjač, trebalo da smanji njegovo korišćenje.

Pomenuta funkcija analizira upotrebu vaših aplikacija i ograničava pozadinske procese za aplikacije koje ne koristite često.

7. Google savetuje da obrišete naloge koje ne koristite

Tehnološki gigant Google savetuje korisnike da obrišu naloge koje ne koriste, a povezani su sa njihovim Android uređajem. Mnogi ljudi imaju različite naloge, uključujući one za mejlove, društvene mreže i druge usluge, koji su sinhronizovani sa njihovim pametnim telefonima.

Upravo ovi nalozi mogu automatski da ažuriraju i sinhronizuju podatke, što može da iscrpi bateriju. Zbog toga, naloge koje ne koristite jednostavno obrišite ili ih barem više ne povezujte sa uređajem.

Da biste uklonili ove naloge idite u Settings, potom Passwords and accounts, odaberite nalog koji želite da uklonite sa uređaja i dodirnite „Remove account“. Tako ćete eliminisati nepotrebne pozadinske procese koji mogu da opterete procesor Android telefona.

8. Aktivirajte tamnu temu

Google saveti za duži vek trajanja baterija Android telefona završavaju se preporukom za aktiviranje tamnog režima, odnosno tamne teme na uređaju. Ova tema transformiše korisnički interfejs korišćenjem tamnih boja, često crnih ili barem sivih da bi zamenila tradicionalni svetli i šareni dizajn.

To štedi bateriju jednostavno zato što je tip tehnologije ekrana koji se koristi za ovu funkciju drugačiji. Mnogi moderni pametni telefoni imaju AMOLED ekrane na kojima crni pikseli nisu osvetljeni što ih isključuje. Na taj način, tamni režim rezultira smanjenom potrošnjom baterije.

Dodatni saveti koji bi trebalo da pomognu produžite vek baterije Android telefona

Umesto mobilnih podataka, koristite Wi-Fi kad god je to moguće, s obzirom na to da on troši manje energije. Bluetooth i GPS bi takođe trebalo da budu isključeni ukoliko ih ne koriste u tom momentu.

Većina Android uređaja takođe poseduje režim za uštedu energije kada baterija spadne na niži procenat pre nego što bi trebalo da se priključi na punjač. Njega možete uključiti jer ovaj režim automatski smanjuje osvetljenost ekrana, onemogućava pozadinske funkcije i ograničava performanse.

Jedna od stvari koja bi takođe trebalo da vam pomogne je i redovno ažuriranje softvera, baš zato što ažuriranja ovog tipa često uključuju optimizaciju baterije uređaja. Praktična stvar koja bi takođe trebalo da pomogne je i izbegavanje izlaganja telefona ekstremnim temperaturama.

Ukoliko telefon izložite jakom suncu, suviše visokoj toploti ili hladnoći, to može napraviti i fizička oštećenja na bateriji što će joj automatski skratiti životni vek.

Jedna od zanimljivih stvari je i to da prodavnica aplikacija sadrži veliki broj onih sa ciljem optimizacije baterije. One vam tako mogu pomoći da identifikujete i onemogućite aplikacije koje troše bateriju.

Dodatni praktični savet je redovno ponovno pokretanje, odnosno restartovanje uređaja koje može da pomogne da se očisti neiskorišćena memorija i tako produži zdravlje baterije.

Ipak, ukoliko nijedan od ovih saveta ne pokaže rezultate, možda je vreme da razmislite o kupovini novog telefona ili eventualnom menjanju baterije uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. vladat1

  Najbolji savet. Pravite kvalitetne baterije, i uskladite standarde, kao za punjače, da korisnik može sam da promeni bateriju !

 2. Dovla_sheen


  View image at the forums

  Google savetuje kako da produžite vek baterije Android telefona​
  Životni vek baterije Android telefona tehnološki je izazov koji je stalno prisutan, a Google savetuje kako da produžite njenu autonomiju

  Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/google-savetuje-kako-da-produzite-vek-baterije-android-telefona/

  Sve u skladu sa današnjim vremenom. Savjeti na nivou idiota. Svaki iole upućeniji korisnik ovo treba i sam da zna i već zna ako poznaje funkcije svog uređaja.

 3. Sve u skladu sa današnjim vremenom. Savjeti na nivou idiota. Svaki iole upućeniji korisnik ovo treba i sam da zna i već zna ako poznaje funkcije svog uređaja.

  Imaš visoko mišljenje o korisnicima telefona. Ja se malo više razumem pa me često kontaktiraju za pomoć, mislio bi da te lažem kad bih ispričao šta sve ne znaju.

 4. Dovla_sheen

  A vjerujem ti brate.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi