Da li ste znali da vaša Android tastatura može da radi kao touchpad?

U pitanju je funkcija koja je implementirana na velikom broju tastatura, ali samo mali broj korisnika zna da Android tastatura može da radi kao touchpad

Da li ste znali da vaša Android tastatura može da radi kao touchpad?

Dok kuckamo poruke ili se dopisujemo sa prijateljima na društvenim mrežama, virtuelna tastatura je postala esencijalni deo iskustva korišćenja pametnog telefona. Znamo neke korisnike koji svoje nove telefone, između ostalog, biraju i prema načinu rada motora za vibracije, kako bi im ceo proces kucanja bio ugodniji. Međutim, mali broj zna da Android tastatura može da radi kao touchpad, što značajno olakšava proces izmene teksta.

Naši telefoni su postali toliko moćni, da nije ništa novo da na njima kucamo mejlove, ali i menjamo dokumente kao što su Word, Excel, pa i Power Point. Tome su doprinele opcije prediktivnog unosa teksta, ali ni takve tastature nisu svemoćne i ponekad se potkrade greška, do koje nije uvek lako doći i ispraviti je.

Upravo zbog toga Android tastatura može da radi kao touchpad, da bi vam omogućila da se precizno pozicionirate na deo teksta koji želite da izmenite. Interesantno je da je ovo funkcija koja radi u tri najpopularnije tastature: Gboard, Microsoft SwiftKey i Samsung tastaturi, piše AndroidPolice.

Način implementacije je malo drugačiji na ovim tastaturama, ali se u suštini, uz aktiviranje pojedinih opcija, pokreće tako što malo duže držite prst na space tasteru. Tada se površina sa slovima pretvara u touchpad, koji vam omogućava da pomerate kursor i da se mnogo lakše krećete po onome što ste napisali, kako biste ispravili ono što je potrebno.

Primera radi, Gboard podrazumevano omogućava da zadržite prst na space tasteru i pomeranjem levo-desno po celoj ovoj liniji omogućavate kretanje po tekstu. Nažalost, nemate opciju da se slobodno krećete, a kretnja kursora je limitirana, a ono što nama najviše smeta je činjenica da nema povratnih informacija (vibracija) dok to radite.

Samsung tastatura to radi mnogo jednostavnije, jer se zadržavanjem prsta na space tasteru cela površina tastature prebacuje u touchpad, što vam daje više slobode i kretanja po ekranu. Onog trenutka kada podignete prst, tastatura se vraća u normalnu funkciju.

Slično radi i Microsoft SwiftKey, koja ima opciju Cursor Control koju treba aktivirati da bi ovo radilo. Touchpad se takođe aktivira držanjem space tastera, a pomeranje prsta gore dole omogućava vam da menjate redove zarad lakše navigacije.

Iako sve ovo deluje kao nepotrebno zbog mogućnosti da to isto uradite pritiskanjem prsta na reč koju treba da izmenite, touchpad omogućava znatno bolju i precizniju kontrolu. Isto je kao da poredite igranje pucačina na konzoli sa džojpedom i na PC-ju sa mišom i tastaturom. Ako ste podjednako dobri u tome, onda će vam i ovaj touchpad biti višak.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. joojant200

    da

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi