Činjenica koja bode oči  - zašto telefoni velikih brendova izbegavaju brze punjače?

Ko malo bolje prati tržište i nove modele telefona, ne može a da ne primeti kako čak i najnoviji telefoni velikih brendova poput Apple, Samsung i Google-a, očigledno izbegavaju korišćenje jakih i brzih punjača od 60 W, 120 W ili 200 W. Zašto?

Činjenica koja bode oči  - zašto telefoni velikih brendova izbegavaju brze punjače?

Ukoliko malo pažljivije analizirate situaciju na tržištu najnovijih flegšip modela mobilnih telefona, primetićete jednu vrlo očiglednu i pomalo zbunjujuću činjenicu, koja jednostavno „bode oči“.  Većina telefona poznatih kineskih marki (Xiaomi, Realme, Oppo i dr.), kao jednu od glavnih karakteristika promoviše funkciju brzog punjenja, koja sa druge strane koristi jake i moćne punjače snage 60 W, 120 W, pa čak i 200 W.

U isto vreme najnoviji i najbolji modeli trenutno najpopularnijih svetskih marki: Apple, Samsung i Google koriste punjače snage svega 30-40 W. Mnogi se pitaju da li samo kinezima treba funkcija brzog punjenja telefona, dok korisnici u ostatku sveta ne haju da li će im se telefon napuniti za najkraće moguće vreme?

Ovom temom se pozabavio poznati sajt Android Authority dajući zanimljiv pogled na diskusiju o ovoj temi koja intrigira sve veći broj nas, običnih korisnika. Prenosimo samo neke on najzanimljivijih objašnjenja i stavova.

Bez mobilnog telefona se danas jednostavno – ne može

Da li ste od onih korisnika koji često koristi svoj mobilni telefon i jednostavno bez njega ne možete ni danju, ni noću? Ukoliko ste od onih koji učestalo koriste telefon tokom čitavog dana, a iskreno takvih nas je sve više i više, obzirom da se veliki broj svakodnevnih usluga od plaćanja, stanja u banci, treninga, vremenske prognoze, kupona, sve više prebacuje na korišćenje mobilnog telefona. Bez konstantne upotrebe telefona ste danas skoro osakaćeni u brzom ritmu koji nameće savremeni život i njegove navike.

Ako ste se prepoznali, onda vam je jasno da takav način korišćenja telefona zahteva funkciju brzog punjenja koja garantuje da će vam baterija biti uvek puna, a telefon spreman u svakom trenutku. Uostalom, niko od nas ne želi da mu se telefon puni ceo dan.

Ukoliko koristite brzi punjač, čak i ukoliko vam je baterija na telefonu vremešna i umorna, te ne može bog zna koliko dugo da drži, brzi punjač će joj uliti sveže energije makar na kratko, ali sasvim dovoljno da završite najvažnije poslove i obaveze. Jer u suštini nikada nije problem puniti telefona nekoliko minuta, a to je upravo poenta ovih brzih i jakih punjača.

Uprkos dugom periodu razvoja od skoro jedne dekade, izgleda da je samo nekolicina proizvođača telefona ovladala tehnologijom snažnih punjača i  brzim punjenjem baterije.

Bez obzira da li se radi o jeftinim ili o najboljim i najskupljim modelima mobilnih telefona, većina ovih uređaja se ili sporo puni ili su ograničeni zatvorenim standardima specijalnih tehnologija brzog punjenja ili na kraju, krajeva ne mogu postići maksimalnu snagu i brzinu punjenja bez propratnog efekta ozbiljnog zagrevanja punjača i baterije. Uobičajeno, maksimalno brzo punjenje pri najvećoj deklarisanoj potrošnji, može trajati samo nekoliko minuta. Zbog toga se postavlja ono suštinsko pitanje – da li je zaista tako teško napraviti mobilni telefon bez prethodno pomenutih problema?

Velika imena u svetu mobilnih telefona, ali mali i slabašni punjači

Apple i njegovi iPhone telefoni su možda najbolji primer za ovu temu. Standard punjenja iPhone 14 serije je svakako prošao zvanični postupak sertifikacije, ali on nije ni blizu USB standarda za isporuku energije uređajima.

Trenutno je snaga punjača za iPhone telefone ograničena na 20 W. Ukoliko koristite takav punjač da napunite iPhone 14 Pro Max sa baterijom velikog kapaciteta, trebaće vam skoro dva puna sata da to učinite. Sa druge strane na tržištu je sve više različitih telefona sa velikim baterijama kapaciteta 5000 mAh, tako da iPhone 14 Pro Max i njegova 4232 mAh velika baterija nisu izuzetak.

Apple je pre nekog vremena odlučio da ne isporučuje punjače uz njihove telefone, obrazlažući povod za ovakvu odluku kao meru zaštite očuvanja okoline. Istovremeno ograničenje punjenja snage od 20 W i dalje je na snazi, a njihovi punjači koje sada posebno kupujete su papreno skupi. Zbog toga se korisnici odlučuju za jeftinije  modele nezavisnih proizvođača.  Apple je doduše razvio i ponudio korisnicima njegovih uređaja unikatne MagSafe magnetne punjače sa opcijom bežičnog punjenja snage 15 W. Jeste komfornije i udobnije, ali je i dalje ostalo sporo punjenje „do vrha“.

Ostaje konstatacija da su iPhone telefoni zaista fenomenalni uređaji u mnogim oblastima rada, ali isto tako i činjenica da u pogledu brzine punjenja i baterije, moraju dosta da se poboljšaju.  Zbog toga oni koji imaju češće potrebu za punjenjem mobilnih telefona ili oni koji intenzivnije koriste mobilni telefon, u manjem broju će se opredeliti za neki od iPhone modela.

Slična situacija je i sa telefonima kompanije Google. Naime Google Pixel 7 Pro je ograničen na punjenje snage 23 W, Pixel 7 i Pixel Fold na 21 W. Uprkos tome što je Google usvojio i primenio najnoviju tehnologiju punjenja, stvarnost je da je Google punjač od 23 W tek nešto brži od punjača od 18 W prethodne generacije. Da stvar bude još gora, kućište Pixel 7a telefona, koji ukoliko koristi stari 18 W USB PD standard punjača, će se pregrejati i puniti još sporije.

Zašto veliki brendovi onda ne unaprede brzo punjenje snažnijim punjačima velike snage?

U najvećem broju slučajeva veliki i najpoznatiji brendovi, koriste tzv. sigurniji način punjenja kako bi očuvali dobro stanje baterije tokom dužeg perioda korišćenja telefona koji se odnosi na nekoliko godina. Dakle, primarno je važan princip sigurnosti i pouzdanosti, zbog koga se praktično žrtvuje opcija brzog punjenja na kraći rok.

Iako još uvek nije dokazano, sprovedena istraživanja sugerišu da veće temperature i jača struja mogu dovesti do ubrzanog starenja i zamora baterija, posebno kada koristite one jeftinije i manje kvalitetne.

Generalno, velikim brendovima ne bi trebalo da bude neki naročiti problem da unaprede i poboljšaju brzinu punjenja, čak i ako se snaga punjača poveća na 30 W. Ukoliko idu korak dalje, moraće da koristite veću ili skuplju bateriju, a veliki brendovi imaju odgovornost da urade bolji posao u ovom pogledu kako bi zadovoljili visoka očekivanja korisnika. Potrošači na tržištu imaju veliku potražnju za brzim punjenjem. Ako želite da napravite dobar proizvod, zaista treba da slušate potrebe i mišljenja potrošača.

EU strogo reguliše i uređuje tržište baterija

Evropski parlament je nedavno  usvojio predlog zakona o sporazumu pod nazivom „Zakon o novim baterijama“, kojim su poboljšani propisi o upravljanju baterijama u EU. Nalaže se da svi elektronski proizvodi, uključujući pametne telefone, imaju baterije koje se lako uklanjaju i zamenjuju. Zakon će stupiti na snagu početkom 2027. godine.

U budućnosti će sve zemlje članice EU upravljati baterijama na isti način, što će imati dubok uticaj na sve karike u industrijskom lancu uključujući dizajn baterija, proizvodnju i reciklažu.

Nekada davno, većina mobilnih telefona je imala baterije koje su se lako mogle zameniti. Nisu bili potrebni komplikovani alati ili toplotni pištolj, samo da bi otvorili zadnji poklopac, već samo uklonite bateriju, zamenite je novom i telefon je ponovo spreman za rad. Nekada je bilo uobičajeno videti rezervne baterije za mobilne telefone u džepovima korisnika. Sada kada je većina pametnih telefona napravljena po principu „sve-u-jednom“, lak i brz postupak promene baterija je stvar prošlosti.

Kako stvari trenutno stoje?

Suprotno praksi velikih i najpoznatijih brendova današnjice, mnogi kineski sve popularniji proizvođači mobilnih telefona se bore da unaprede brzinu punjenja uvođenjem jačih punjača, snage od 100 W, 150 W i 200 W.

Na primer, brzina punjenja mobilnih telefona kao što je Mi 13 Extreme je veoma velika i potrebno je samo oko pola sata da se potpuno napuni baterija. Ovakvi telefoni dobro funkcionišu zbog patentirane tehnologije koja omogućava proizvođačima da bolje upravljaju strujom i naponom baterije radi optimalnijeg punjenja.

Sa druge strane, tu je zabrinutost u vezi sa trajanjem životnog veka baterije telefona zbog koje se poznati brendovi odriču opcije super-brzog punjenja.

Brže punjenje je svakako poželjna opcija, ali definitivno nije savršeno. Pre svega, ultra-brzo punjenje će prilično zagrejati telo telefona. Jedini način da se reši ovaj problem je smanjenje snage punjenja i primena naprednog dizajna sistema hlađenja.

Drugo, mobilni telefoni nisu nužno onakvi kakvim ih oglašava proizvođač. Na primer, model Mi 13 Ultra ima maksimalnu snagu punjenja od 90 W, ali kada se stvarno puni ona nije na nivou koji se reklamira. Čak i ako postigne navedeni maksimum, to može potrajati samo nešto više od jednog minuta. Još uvek je teško u praksi videti brzo punjenje sa snagom većom od 100 W i više.

Kao što je ranije pomenuto, velika snaga i visoka temperatura u većoj meri vrše stres na bateriju. Čak i najskuplja baterija će imati ograničen vek trajanja i neće rešiti brige korisnika oko vremena trajanja baterije mobilnih telefona.

Proizvođači i marke poput Realme i Xiaomi-a sada zaključavaju i na neki način kriju svoje funkcije brzog punjenja, dublje u opcijama menija za dodatna podešavanja.

Slično tome, Honor je ove godine takođe odustao od uvođenja opcije super brzog punjenja snage 100 W, ograničavajući Magic 5 Pro na 66 W (u realnosti 45 W).

Da li je opcija brzog punjenja dobra po dugoročno zdravlje baterije?

Različiti proizvođači evidentno naporno rade na podacima o snazi punjenja u marketinške svrhe. Ukoliko kupite telefon sa specifičnim standardom super brzog punjenja, obično se zaglavite sa specijalnim fabričkim punjačima i dodacima specifičnim samo za taj brend. Ako koristite običan kabl za punjenje mobilnog telefona kao što je to slučaj kod OnePlus 11 telefona, vreme punjenja će se naglo produžiti na skoro dva sata.

Zbog straha da ne budu prevareni, potrošači će uvek sa dozom sumnje pogledati u pravcu utikača i punjača da za svaki slučaj provere da li se specifikacija koju je naveo proizvođač, zaista poštuje. U današnje vreme je većini korisnika previše problematično da uvek proveravaju specifikacije i računaju snagu kojom se uređaj puni. Pogodnost „plug and play“ specifikacija je veoma važna.

Neki brendovi su bolji u tome od drugih, a brendirani punjači koji podržavaju specifične protokole i USB PD protokol, pune brže od osnovnih brzina. Međutim, mnogi telefoni sa funkcijom super brzog punjenja se gotovo u potpunosti oslanjaju na specifične protokole za punjenje karakteristične samo za pojedinog proizvođača ili tačno određenu marku i tehnologiju, posebno kod pametnih telefona srednjeg segmenta.

Koja je svrha brzog punjenja ako zaboravite specijalni punjač kod kuće?

Pošto kablovi za brzo punjenje nisu podržani na svim brzim punjačima za mobilne telefone, kada birate kabl za punjenje, morate odabrati onaj koji je u skladu sa specifikacijama vašeg mobilnog telefona. U suprotnom ako izaberete pogrešan kabl za punjenje, koristi od funkcije brzog punjenja će izostati ili punjenje prekomerno velikim naponom može čak da ošteti telefon.

Na primer, HUAWEI  SuperCharge tehnologija zahteva punjač koji podržava više vrednosti izlaznog napona od: 4,5V/5A, 5V/4,5A, 9V/2A, itd. Ukoliko izaberete punjač koji daje različite vrednosti napona od navedenih, bez obzira na to koji kabl za punjenje koristite, on neće moći da koristi prednosti funkcije brzog punjenja.

Kako ispravno koristiti funkciju brzog punjenja?

Savršeno rešenje bi bilo ono koje bi koristili svi proizvođači, dakle neki vid zajedničkog standarda. U stvari, već́ postoje rešenja na tržištu, poput specifikacija USB napajanja PPS koja je lansirano 2017. godine.

Nažalost, dogovor nije uspeo da zaživi baš onako kako je trebalo. Uzrok nesporazuma možda leži u jednom od sledeća tri razloga: prvo, brend ne želi da rizikuje; drugo, ako već́ postoji važeći vlasnički ugovor i licenca za tehnologiju, brend neće odlučiti da rizikuje novi; treće, svi stavljaju profit na prvo mesto, a proizvođači mogu da zarade više novca prodajom sopstvenih punjača.

U stvari, punjač od 30-60 W (u zavisnosti od kapaciteta baterije) može da ispuni većinu zahteva ove vrste.

Neki brendovi i dalje koriste PPS na USB, pružajući korisnicima najbolje iz oba sveta. Asus pored svog HyperCharge standarda, nudi do 30 W na Zenfone modelima i 65 W na ROG liniji telefona. Baterija kapaciteta 6.000 mAh na ROG 7 Pro modelu se može u potpunosti napuniti za samo 42 minuta i potpuno je kompatibilna sa punjačima nezavisnih proizvođača.

Slično, Samsung Galaxy S23 Plus i Ultra telefoni koriste punjače snage 45 W, pomoću koga se mogu potpuno napuniti za oko sat vremena. Posle problema sa ranijim generacijama, najnoviji Galaxy telefoni su bolji u pogledu bržeg punjenja. Samo što Samsung još uvek nije uveo ovu funkciju na sve svoje telefone, posebno se to odnosi na jeftinije modele.

Iako brzina punjenja nije tako velika kao što možda naslućujete u vezi pominjanja punjača snage 100 W, a što je čest mamac marketinga, istina je da su oni od 30 W do 60 W zapravo dovoljno snažni za brzo punjenje, obezbeđujući razumno kratko vreme punjenja bez sporednih efekata u vidu pregrevanja telefona.

Brzo i univerzalno punjenje ne bi trebalo da budu samo rezervna opcija vodećih modela. Pored toga, neki brendovi su postavili prekidače za brzo punjenje, omogućavajući korisnicima da izaberu da li žele ili ne korišćenje funkcije brzog punjenja.

Samsung ima tri različita prekidača (uključujući brzo bežično punjenje) u zavisnosti od nivoa snage koji preferirate. Asus ima sopstveni spori režim za stabilno punjenje, a drugi brendovi nude slične vrste prekidača.

Pored toga, Google funkcije Adaptive Battery i Nighttime Scheduled Charge dodaju novi nivo zaštite i pomažu da se produži životni vek baterije.

Dobra vest je da su mnogi brendovi implementirali slične funkcije, ali ove funkcije ne bi trebalo da budu dodatno naplaćene po većoj ceni, već́ bi trebalo da postanu standardna opcija svih modela mobilnih telefona, tako da ljudi koji koriste mobilne telefone sa različitim potrebama mogu da uživaju  u što dužem trajanju baterije.

I, šta je na kraju zaključak?

Dalji napredak u cilju povećanja kapaciteta baterija je uobičajen problem koji se trenutno ne može rešiti u industriji, ali da bi se zadovoljile različite potrebe i navike za potrošnjom energije mobilnog telefona, nastala je tehnologija brzog punjenja. Uz popularizaciju mobilnog interneta i kontinuirano unapređenje funkcija mobilnih telefona, ljudi sve češće i duže koriste mobilne telefone. Stoga je brzo punjenje postalo važan zahtev u svakodnevnom životu korisnika.

Ukoliko se odlučite da potrošite više novca i kupite specijalni sistem brzog punjenja od 100 W i više,  da biste uživali u kraćem vremenu punjenja, znajte da je tamna strana ovakve odluke ta što se može koristiti samo za jedan određeni, specifični uređaj. Sa druge strane univerzalno brzo punjenje od 45 W je sporije od punjenja na 100 W, ali više štiti bateriju mobilnog telefona i može se koristiti na različitim uređajima.

Na kraju kakav je vaš stav po ovom pitanju? Da li mislite da je bolje koristiti namensko brzo punjenje od 100 W ili univerzalni tip ispravljača od 45 W? Pišite nam u komentarima o tome na osnovu vašeg iskustva i načina na koji koristite mobilne telefone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (23)
  1. pajica123

    ne znam zasto, a nisam to ni iz ovog konfuznog teksta saznao 🤣

  2. morbius

    Apple neće da da, pa ne daju ni drugi. Ne moraju, pa neće. Ljudi mi ne veruju kad im kažem da kad kupiš Kineza bukvalno dobiješ bolji telefon za mnogo manje pare.

    Pričam ljudima koliko je dobra stvar da ti se mobilni napuni za manje od pola sata, njima kažu ne treba to, pune oni telefon noću. Onda kad iPhone 19 donese brzo punjenje, to će im biti glavni razlog da plate 2200 evra za njega.

  3. Meni ne treba više od QC3.0 18W punjenja.
    To za pola sata puna baterija je i za pola godine spremna za zamenu što nije baš jednostavno.

  4. solomonbg

    Meni ne treba više od QC3.0 18W punjenja.
    To za pola sata puna baterija je i za pola godine spremna za zamenu što nije baš jednostavno.

    Meni brzi punjač realme 8 pro radi odlično dve godine. Baterija mi ne deluje da je nešto posebno mnogo oslabila. Svakako nešto jeste ali ništa drastično ?

  5. Imam Realme 8 i pravo je uživanje svaki treći dan puniti bateriju telefona po pola sata :D

  6. NShappy

    Standardizovani punjači i kablovi 30-60W, telefon prilikom kačenja na punjač da pita koliko brzo da puni, i to je sve što može trebati za 98% korisnika.

    Ostalo je ...

  7. solomonbg

    Imam Realme 8 i pravo je uživanje svaki treći dan puniti bateriju telefona po pola sata :D

    Pa kod mene nije tako ili PRO troši više. A i ono dosta cackam mob.. svaki dan obično punim. Ali brzo i traje dosta.. ne baš tri dana :)

  8. Чичарито

    "Зашто избегавају пуњаче" је требало написати, пошто уз њихове уређаје не долази ништа у кутији. Да макар дају и те споре..

  9. Mladja996

    Posle 2 godine i dalje imam SOT na Mi 10 od 7+h, a tada je to bio "brzi punjac".
    Do duse vise bih cenio neku novu vrstu baterija koja bi revolucinarno povecala kapacitet baterija za nekoliko puta te da ne budemo primorani da punimo svakodnevno telefone.

  10. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Činjenica koja bode oči – zašto telefoni velikih brendova izbegavaju brze punjače?​
    Ko malo bolje prati tržište i nove modele telefona, ne može a da ne primeti kako čak i najnoviji telefoni velikih brendova poput Apple, Samsung i Google-a, očigledno izbegavaju korišćenje jakih i brzih punjača od 60 W, 120 W ili 200 W. Zašto?

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...oni-velikih-brendova-izbegavaju-brze-punjace/

    Koristio sam Huawei dugi niz godina i nikada nijesam imao problema sa njihovim brzim punjenjem koje je fantastično i sa punjačem adekvatnim proizvodu u pakovanju. Poslednji uređaj koji sam koristio bio je Mate40pro i sa 66W punjačem telefon je spreman da gura čitsv dan a samo ha uključim prije posla dok se spremim 20ak minuta. Nakon skoro dvije godine upotrebe zdravlje baterije je bilo 96%. Mislim da je pogubnije potpuno pražnjenje i potpuno punjenje na 100% od brzine punjača i zato mi jr na svakom uređaju bila aktivna funkica prekidanja punjenja na 80% (kod Samsunga je to sad na 85%). Kad je izašao uzeo sam S23ultru i znao sam da uređaj nema punjač ali kabal koji je došao u pakovanju je toliko jadan da i njega morate kupiti ako želite da punjač od 45w vam omogući brzo punjenje. Prejadno od Samsunga. Kupio sam original punjač od 45W i nije na nivou Huaweija ali sam zadovoljan brzinom punjenja a posebno autonomijom baterije.

  11. Lanikor

    Izbegavaju jer je broj ljudi koji je zainteresovan za punjace statisticki mizeran.

    Svi telefoni se ionako pune sasvim solidnom brzinom danas tako da vecini to nije bitna stavka.

    Vreme je za napredniju tehnologiju izrade baterija kako bi duze trajale i imale veci kapacitet, punjaci su vec dovoljno brzi.

  12. Stefan_XCVI

    Skoro sam kupovao novi telefon, i telefone koji nemaju brzo punjenje od minimum 67W uopšte nisam uzimao u obzir. Tako da i meni nije jasno zašto se veći brendovi ne poprave po tom pitanju.

  13. Pa kod mene nije tako ili PRO troši više. A i ono dosta cackam mob.. svaki dan obično punim. Ali brzo i traje dosta.. ne baš tri dana :)

    Nije ni kod moje žene, isti telefon puni svakodnevno, nekad i više puta. :D
    Ja telefon koristim pretežno za komunikaciju na poslu, kod kuće po neki poziv, poruka, malo Viber, po neka fotografija u toku dana. I po prodavnicama je nezamenljiv za čitanje proizvodjačkih deklaracija i nalepnica, mnoge se više ni sa naočarima ne mogu pročitati. :D

  14. solomonbg

    Meni lično bas znaci to brzo punjenje. Opet telefone koje kupim nisu preskupi jer mi ne znače.. ovaj realme 8 pro ima 6 ili 8gb a to će mi biti dosta kao godinu dve. Dok se ne raspadne. Degradacija baterija mi za sad nije problem a da za 3-4 god i oslabi dosta baterija bas me briga. Nov je vredeo 250e možda. Posle 3-4 godine polovan neće imati neku vrednost. I ovo mi je prejak mob za potrebe moje

    E sad ko uzmi mob za 1000+ evra kapiram da više pazi na bateriju i sl

  15. Nikolajtd

    Bilo koji kad krenes da spavas ubodes na punjac ( sigurno spavas danju nocu nebitno ) kad krenes tel je operativan pa nek je i na 5w

  16. Colorato

    Svaka baterija je predvidjena za odredjeni broj normalnog punjenja, svako ubrzanje smanjuje vek trajanja baterije pa je lična strvar da li ćeš imati telefon za pravu namenu ili da se ima pa ajmo posle 6 meseci na KP ili nešta slično tog tipa.

  17. Cosmosis

    Po mom misljenju izbegavaju i zbog toga jer im treba nesto kao novi feature u buducnosti . Svi oni imaju verovatno u steku i brzo punjnje telefona i futureproof telefone sa jacim baterijama ( konkreno mislim na iphone/samsung ) medjutim daju na kasicicu sve jer svet je malo usporio sa svim tim . Dok imamo sa jedne strane Realme, One plus ,Xiaomi itd telefone koji pokusavaju da prodaju sebe kao neko sa brzim punjnjem , velikani idu polako i na kasicicu daju malo po malo da ispada da 'inoviraju' .

  18. LukaMNE

    Pošto isključivo koristim Android telefone, više se neću zalijetati na obećanja i "mogućnosti" Kineskih proizvođača! Dok sam koristio Samsung, nikad nikakav problem nisam imao, a onda sam na preporuku kupio Xiaomi. Bez obzira što je sastavljen od najkvalitetnijih komponenti, jednostavno ne radi glatko, posebno nakon ažuriranja! A što se tiče punjača, na Xiaomiu imam brzo punjenje, a baterija se napuni za oko 40 minuta, ali se telefon pregrijava, mada za sad bez posljedica. Ipak, vratiću se starom dobrom Samsungu, a tih 15 minuta dužeg punjenja od sadašnjeg ili čak i pola sata od najnovijeg njihovog modela, ne može nadomjestiti sve ono u čemu su godinama iza Samsunga! I da se razumijemo, trenutno je nov S23 Ultra oko 900€, dok će MI 13 Ultra na tržištu Evrope biti minimum 1500€, a ako ne kupite specijalna sočiva i dodatke predviđene za montiranje na onaj tanjir na poleđini, imaćete prosječne slike, razlivenih boja i sa dosta šuma, posebno u noćnim uslovima, za razliku od perfektnih fotografija na S23U! Čak i Quallcom pravi poseban procesor za Samsung, iako oba modela koriste Snapdragon 8 gen 2. Još uvjek koristim MI 11, koji će životni vijek završiti na Androidu 14, a pošto ovog modela nije bilo u prodaji na Balkanu (specijalna edicija), naručio sam ga iz inostranstva, po cijeni od 1200€, a trenutno na zvaničnom sajtu Xiomi UK cijena mu je za 100£ veća nego MI 12 pro. Mislim da i to dovoljno govori o kvalitetu Kineskih proizvođača, čija se cijena prepolovi za pola godine, uprkos pokušajima ugradnje nekih najsavremenijih sistema koji ničemu ne služe, već im je jedina funkcija da "zadive" kupce koji će izdvojiti više novca! Po meni je sramota, da mobilni telefoni cjenovne kategorije 1000+ €, dobiju dva ili maksimalno 3 ažuriranja, koliko i najjeftiniji Samsungov uređaj, jer oni čak i u srednjem rangu gatantuju četiri Android ažuriranja! Kad se uzmu sve opcije u obzir, u Android taboru je Samsung generacijama ispred, po svemu, a nadam se da će i Pixel moći uskoro da im parira, mada po kvalitetu fotografija već može, dok će Kinezi nastaviti s praksom sklapanja uređaja od najkvalitetnijih komponenti, a koje na žalost, neće moći da se iskoriste u punom potencijalu, pošto će uvjek nešto kočiti, a Xiaomi je tu neprevaziđen, obzirom na broj i raznovrsnost ROM-ova i praktično primoravanje korisnika da ažuriranja sistemskih aplikacija preuzimaju iz nesigurnih izvora trećih strana na Telegramu ili putem neformalne Xiaomijeve aplikacije, koja je uglavnom za korisnike Kineskog ROM-a. I na kraju da pomenem MIUI, jer nemam iskustva sa ostalim Kineskim uređajima, koji je prava smijurija, potpuno beskoristan sistem sa kojim se hvališu da može čuda da radi. Možda, ako koristite Kineski ROM, dok na EU ili globalu, predstavlja isključivo glavobolju! Na primjer, ponude vam najnoviju verziju Sigurnosti, a kad ažurirate aplikaciju, ona jednostavno prestane da radi i da bi se stvar ispravila, morate deinstalirati ažuriranje, a kad to uradite, ne deinstalira se samo poslednja nadogradnja, nego se vratite na onu, kakva je primarno instalirana na telefon! Trude se da korisniku maksimalno zagorčaju život, pa bih u buduće radije birao i I-phone, čiji mi se IOS ne sviđa, sa sve punjenjem baterije od 2 sata! 😂 Pošto je Xiaomi Kineska perjanica, onda sa sigurnošću mogu reći, nikad više neki Kineski uređaj, osim Huawei satova, koji su bez premca!

  19. Aleksandar_038

    Samo ljudi koji nisu koristili brzo punjenje (60+ W) mogu da budu ravnodušni ili da tvrde da većini korisnika ne treba nešto bolje.

    Ko jednom proba brzo punjenje, ne vraća se nazad.

    OnePlus Nord 2, pun je za pola sata, a baterija isto fercera kao prvog dana... A onda dati 1000 EUR za iPhone / S seriju i čekati dva sata da se napuni... Ma ajde...

  20. illidan

    … vala bas, ne znam koja bi budala kupila iphone

  21. ^ Sat vremena za S seriju, ne preteruj 🙂
    Meni je punjenje za sat vremena sasvim ok, ionako telefon godinama punim tako što ga stavim na punjač kad uveče krenem na spavanje. Ali svakako je bolje imati opciju ultra brzog punjenja kad ti zatreba nego da je nemaš, kome ne treba lako može da je isključi.

  22. Meni se sa Nord 2T sada otvorio drugi problem-ne sme da mi stoji nonstop njegov warp punjač ustekan u struju da se ostali ukućani sa samsunzima ne bi dopunjavali. Ne vredi ni što je kabl crvene boje 😊

  23. Lanikor

    Cak i ubogi Samsung SuperCharge 25W punjac napuni telefon do 50-60% za oko 25-30 minuta, ostalih 40% je zato sporo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi