Google AI mikroskop koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao lekarima da otkriju rak

Google AI mikroskop koji razvija sa Ministarstvom odbrane SAD ima za cilj da pomogne lekarima da lakše identifikuju kancerogene ćelije

Google AI mikroskop koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao lekarima da otkriju rak

Tehnološki gigant Google napravio je prototip „mikroskopa proširene stvarnosti (ARM)“ u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane koji uključuje poboljšanja veštačke inteligencije.Google AI mikroskop pomaže u preklapanju vizuelnih indikatora kao što su toplotne mape ili granice objekata u realnom vremenu. To bi trebalo da olakša lekarima da klasifikuju uzorke i identifikuju maligne ćelije i patogene.

Google AI mikroskop ili Augmented Reality Microscope (ARM) je prvi put javno pomenut 2018. godine, ali još uvek nije korišćen za dijagnostiku pacijenata. Trenutno postoji 13 prototipova ovog mikroskopa ali su i dalje potrebna značajna testiranja pre nego što bi on mogao da se svakodnevno koristi u klinikama, piše Engadget.

Cilj je da se stvori sistem koji može da se ugradi u postojeće svetlosne mikroskope koji se nalaze u bolnicama i klinikama, navodi Google. Ovakav AI mikroskop može da pruži različite vizuelne povratne informacije uključujući tekst, strelice, konture, toplotne mape ili animacije, a svaka od njih je prilagođena jedinstvenim ciljevima procene.

Jedinica za inovacije u okviru Ministarstva odbrane navodno je pregovarala o sporazumima sa kompanijom Google koji će omogućiti distribuciju ARM mikroskopa kroz vojsku. Očekivanja o ceni ovog mikroskopa idu između 90 i 100 hiljada dolara, što je daleko iznad sredstava lokalnih zdravstvenih radnika.

Ovo nije prvi put da veštačka inteligencija ili napredna tehnologija uopšte upliće prste u medicinu.

Naučnici su predstavili elektronsku kožu koja pruža čulo dodira i bola, a pogodna je za ljude koji su doživeli nesreće.

Osim toga, AI moždani implant koji su američki naučnici ugradili pacijentu koji je doživeo saobraćajnu nezgodu uspeo je da mu povrati deo čula dodira i kretanje. Iako to definitivno zvuči kao scenario nekog distopijskog filma, napredak tehnologije definitivno može pomoći savremenoj medicini i u rešavanju zdravstvenih problema.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi