Kamera-pilula na daljinski služi za dijagnostiku stomačnih problema

Kamera-pilula na daljinsko upravljanje koju su razvili naučnici sa GW Univerziteta trebalo bi da pomogne lekarima u dijagnozi stomačnih problema

Kamera-pilula na daljinski služi za dijagnostiku stomačnih problema

Lekari će lakše moći da obavljaju procedure na pacijenitima kojima se utvrđuju uzrok stomačnih problema jer se pojavila alternativa klasičnom endoskopu – kamera-pilula na daljinsko upravljanje, piše na sajtu medicinske škole Džordž Vašington.

Iako već dugo postoje endoskopi – sonde sa kamerama kojima se ulazi u gornje delove čovekovog  digestivnog trakta da bi se otkrio uzrok stomačnih problema, oni su ograničeni jer ih lekari ne mogu lako kontrolisati. Oslanjaju se na gravitaciju i čovekov sistem za varenje što otežava kretanje sonde, a neretko je neprijatno ili bolno za pacijente.

Sada bi to moglo da se promeni jer su naučnici sa američke škole za medicinu razvili minijaturnu video kapsulu NaviCam kojom mogu upravljati daljinski. Tehnologija na kojoj radi kamera omogućava lekarima da je doslovno voze kroz čovekov digestivni trakt i tako gledaju i fotografišu problematična područja.

Kamera-pilula za kretanje koristi spoljni magnet, a njome se upravlja daljinski preko džojstika, baš kao i u gejmingu. Magnetno kontrolisane kapsule su lakši i brži način za skrining zdravstvenih problema kao što su bolesti želuca, piše u saopštenju GW medicinske škole.

Izgleda kao da će pacijenti sa digestivnim problemima imati koristi od kamere-pilule jer je ona dizajnirana da „uoči“ krvarenja, upale i lezije. Osim toga, ona može da prenese video zapise i fotografije sa direktne lokacije na kojoj se nalazi, što omogućava nastavak detaljnijeg pregleda.

Međutim, glavna mana joj je što ona ne može kao i klasični endoskop da vrši biopsiju odnosno uzima uzorak tkiva, jer bi time napravile probleme u čovekovom telu. Ipak, nije isključeno da će se njenim daljim razvitkom omogućiti i ova funkcija.

Tradicionalna endoskopija je sa druge strane invazivnija za pacijente, ali i skuplja jer se za nju koriste i potrebne anestezije, čime bi sada to moglo da se izbegne.

Iako je tehnologija malene kamere u obliku pilule i dalje u fazi testiranja, rezultati koje je pokazala dosad su bili pozitivni. Studija koju su na 40 osoba obavili naučnici i ljudi iz kompanije za medicinsku tehnologiju AnX Robotica  pokazala je da lekari NaviCam mogu precizno da kontrolišu. Na ovaj način uspeli su uspešno da vizualizuju 95 posto svih glavnih delova želuca, a takođe su obavili i klasičnu endoskopiju kako bi potvrdili da nova kamera nešto nije propustila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi