Napravljena elektronska koža koja pruža čulo dodira i bola

Elektronska koža, koju su izmislili naučnici sa Stenforda daje čulo dodira i bola pomoću ugrađenih senzora, a pogodna je za ljude koji su doživeli nesreće

Napravljena elektronska koža koja pruža čulo dodira i bola

Elektronska koža koja je napravljena od strane naučnika sada može da “razgovara” direktno sa mozgom. Ona ima senzore za temperaturu, pritisak i naprezanje koji bi omogućili ljudima osećaj dodira na veštačkim udovima, prenosi Independent.

Senzori ugrađeni u elektronsku kožu pretvaraju se u električne signale slično načinu na koji nervni impulsi komuniciraju sa ljudskim mozgom. Električno kolo koje može da se „nosi“ poznato je kao monolitna veštačka, elektronska koža, a razvio ju je naučni tim sa Univerziteta Stenford.

Naučnici kažu da već neko vreme razvijaju monolitnu elektronsku kožu i da prepreka zapravo nije predstavljala pronalaženje mehanizama koji bi oponašali ljudsko čulo dodira, već njihovo spajanje uz upotrebu samo materijala nalik koži.

Izazov predstavlja unapređivanje elektronskih materijala sličnih koži tako da se oni mogu ugraditi u integrisana električna kola uz mogućnost generisanja niza impulsa nalik nervima uz istovremeni nizak radni napon koji bi bio bezbedan za ljudsko telo, objašnjava Vajhen Vang naučnik iz laboratorije sa Stenforda.

Prototip ove kože je debljine parčeta papira i prvi je koji kombinuje sve željene električne i mehaničke karakteristike ljudske kože u mekom i izdržljivom obliku. Ovo nije kraj studije, jer naučni tim sad planira da poveća funkcionalnost e-kože i da razvije čip implant koji bi omogućio bežičnu komunikaciju kroz periferne nerve tela.

Do nedavno, naučnici su bili fokusirani uglavnom na tipove elektronske kože namenje robotima sa ciljem da im se pruži senzorna povratna informacija i kreira kakva-takva svest. Ovo bi moglo da omogući robotima da detektuju stvari kao što su zagađenje u rekama, opasne substance u vazduhu i toksične materije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Der Schnitter

    Dobra i za terminatore radi što bolje infiltracije.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi