Apple predstavio M2 procesor i novi MacBook Air

Apple je najzad predstavio M2 procesor i novi MacBook Air sa veoma interesantnim specifikacijama.

 
WWDC konferencija kompanije Apple prvenstveno je posvećena softveru, ali se tu tradicionalno provuku i neki veoma bitni i zanimljivi hardverski noviteti. To je bio slučaj i ovoga puta, a Apple je publici predstavio novi MacBook Air, kao i M2 procesorski čip, naslednik legendarne M1 serije.
MacBook Air
Novi lagani MacBook Air prenosni računar kompanije Apple predstavljen je upravo sa novim M2 mobilnim čipsetom, a pored novog procesora, ovaj laptop dolazi sa dva Thunderbolt USB 4 porta, 3,5 mm ulazom za slušalice i MagSafe konektorom za punjenje.
Dizajn
Kao što smo navikli od MacBook Air serije, ovaj računar je “debeo” samo 11 mm, a teži 1,2 kilograma. Do pre nekoliko dana govorilo se o mogućnost da se ovaj prenosni računar pojavi u čitavom spektru boja, ali to ipak nije slučaj, pa je tako dostupan u srebrnoj, sivoj, zlatnoj, kao i tamnoplavoj varijanti. Takođe, pleteni MagSafe kabl isporučuje se sa računarom u istoj boji kao i sam laptop.
Što se tiče izgleda ovog prenosivog računara, on sada daleko više podseća na MacBook Pro sa dijagonalom ekrana od 14 inča nego na prethodni MacBook Air. Ivice su oštrije, laptop izgleda “kockastije”, a sveukupno odaje utisak modernijeg računara.
Tehničke karakteristike
Novi M2 procesor smo već pomenuli, a pored njega ovaj računar donosi ekran je dijagonale 13,6 inča i rezolucije 2560 x 1664 piksela, uz veoma tanke ivice oko ekrana. Kako navodi kompanije Apple, maksimalno osvetljenje ovog ekrana deklarisano je na 500 nita.
Apple tvrdi kako je ovaj računar 40% brži u odnosu na modele prethodne generacije, ali će ostvarivanje ovolike razlike u performansama najverovatnije zavisiti od programa koji koristite. Pored toga, ovaj laptop ima četiri Dolby Atmos zvučnika, nema ventilatore, a čitav sistem je pasivno hlađen, što stvarno jeste impresivno.MacBookSpec.jpg
Tu je i Apple Magic Keyboard, web kamera FHD rezolucije, sposobnost za reprodukciju 8K video materijala, “Touch ID” senzor otiska prsta, a baterija bi trebalo da omogući do 18 sati autonomije. Pored M2 procesora tu je i GPU sa deset jezgara, kao i opcije za maksimalnih 24 GB radne memorije i 2 TB prostora za skladištenje podataka.
Cena?
Osnovni model sa 8 GB radne memorije i 256 GB prostora za skladištenje podataka kretaće od 1.199 dolara, dok će nešto skuplji model sa 16 GB radne memorije i 512 GB skladišnog prostora koštati 1.499 dolara. Apple još uvek nije precizirao cenu za najsnažniju konfiguraciju, ali nesumnjivo će ona biti daleko preko 2.000 dolara. Ovaj proizvod biće dostupan tokom jula meseca ove godine.
M2 čipset
Što se tiče novog M2 procesora, izrađen je u 5 nanometara proizvodnom procesu i u njemu se nalazi 20 milijardi tranzistora, što je za 25% više nego u njegovom prethodniku. Kako navodi kompanija Apple, toliki broj tranzistora omogućava do 18% bolje performanse za CPU, kao i do 35% bolje performanse za GPU.
Pored toga, Apple se hvali brzinama memorijske magistrale od 100 Gbps, kao i sa 24 GB zajedničke memorije, što je za 50% više nego kod M1 čipa. Tu su četiri “performance” jezgra sa 16 MB deljene keš memorije uz četiri “efficiency” jezgra sa 4 MB deljene keš memorije. Zvaničnih informacija o radnim taktovima ovog procesora još uvek nema, ali sajt Nanoreview navodi osnovnu frekvenciju od 2 GHz uz brzinu od 3,4 GHz u “boost” režimu rada.
I GPU je poboljšan, sada sa 10 jezgara, što je za dva više od originalnog M1. Tu je i šira memorijska magistrala, više keš memorije, kao i 35% bolje performanse u odnosu na prethodnika. Ostatak specifikacija možete videti na slici ispod.M2Spec.jpg

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi