Snapdragon 8 Gen 4 izgleda ima problema sa potrošnjom energije, ali ostaje dovoljno vremena za njihovo rešavanje

Iako trenutno iščekujemo izlazak Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, već stižu informacije o onom narednom, a ukazuju da Snapdragon 8 Gen 4 ima energetskih problema

Snapdragon 8 Gen 4 izgleda ima problema sa potrošnjom energije, ali ostaje dovoljno vremena za njihovo rešavanje

Dok čekamo 24. oktobar i lansiranje novog Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, nije na odmet da pročitamo i glasine koje prate sledeći Qualcomm čipset – Snapdragon 8 Gen 4. Ovaj čip će navodno biti prvi Qualcomm SoC koji će odbaciti ARM dizajn jezgra i preći na Oryon jezgra koja su dobila kodni naziv Phoenix. Međutim, izgleda da kompanija iz San Dijega ima problema sa potrošnjom energije kada je u pitanju njen naredni silicijum.

Srećom, do njegovog izlaska Qualcomm ima dosta vremena koje može utrošiti na rešavanje eventualnih problema, s  obzirom na to da je mnogo očiju trenutno uprto na lansiranje Snapdragon 8 Gen 3 čipa.

Uprkos tome što kompanija za sledeću godinu razmatra i TSMC N3E proizvodni proces, koji bi trebalo da poboljša energetsku efikasnost u odnosu na N4P proces koji se koristi za Snapdragon 8 Gen 3, kruže glasine o energetskim problemima sledeće generacije njenog čipa.

To je objavio poznati insajderski nalog sa X mreže, @Tech_Reve, iako kaže da će Snapdragon 8 Gen 4 pružiti „pristojne performanse“.

Međutim, ne treba zaboraviti da nije sigurno da će TSMC ostati u igri za proizvodnju narednog Qualcomm čipa.

https://twitter.com/Tech_Reve

Qualcomm navodno želi da parira performansama Apple A serije čipova, a navodno je testiran sa dva jezgra visokih performansi i šest energetski efikasnih jezgara, piše Wccftech. Međutim, veća frekvencija na P-jezgrima potencijalno može da dovede do veoma brzog povećanja potrošnje energije.

Čak i sa A17 Pro koji se nalazi u iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max i koje je za Apple proizveo TSMC na 3 nm procesu, ova kompanija je i dalje morala da poveća potrošnju energije kako bi dobila odgovarajuće performanse u odnosu na prethodnika, A16 Bionic čip.

Ipak, u ovom trenutku, ne možemo zaključiti da li su TSMC N3E proizvodni proces ili Qualcomm želja da poveća performanse Snapdragon 8 Gen 4 eventualni krivci, pošto je fokus ovog meseca svakako izlazak Snapdragon 8 Gen 3 čipa. Takođe, i dalje nije sasvim jasno kod kog proizvođača će Qualcomm proizvoditi svoj sledeći čip, jer bi u igru možda ulazi i Samsung.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. sdnenad

    Nadam se da će ih do izlaska Gen4 Huawei "zaskočiti" sa nekim novim Kirin čipsetom 😀 Pa nek idu u još veći gubitak...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi