Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da stigne u dve verzije: TSMC 4 nm i 3 nm

Nove informacije koje su se pojavile online ukazuju da bi Snapdragon 8 Gen 3 mogao da bude pravljen i u novom 3 nm proizvodnom procesu, ali i u poznatom 4 nm

Snapdragon 8 Gen 3 bi mogao da stigne u dve verzije: TSMC 4 nm i 3 nm

Vesti dolaze iz korejskog sajta gamma0burst, koji je podelio email konverzaciju između kompanije Qualcomm i svojih smartfon partnera kao što je Samsung. U dokumentima koji su se pojavili, Qualcomm piše da će Snapdragon 8 Gen 3 koristiti najnovija Cortex X4, Cortex A720 i Cortex A520 jezgra za svoj CPU deo čipseta.

Ono što je takođe interesantno je da je Qualcomm napisao da će Snapdragon 8 Gen 3 stići u dve varijante. Jedna će biti pravljena u dobro poznatom TSMC 3 nm N4P proizvodnom procesu, dok će druga koristiti moderniji 3 nm N3E proces.

Ovakva strategija ima smisla jer su kompanije kao Apple, Nvidia i AMD već zauzele dobar deo 3 nm proizvodnih pogona TSMC-a, pa bi Qualcomm na ovaj način mogao malo da ublaži trenutnu situaciju.

Snapdragon 8 Gen 3 deja vi

Ako se sećate, Qualcomm je 2022. godine predstavio dva vodeća čipseta – Snapdragon 8 Gen 1 i Snapdragon 8+ Gen 1. Ključna razlika između ova dva čipseta su što je prvi pravljen u Samsung 4 nm proizvodnom procesu, a drugi (Plus) u TSMC 4 nm proizvodnji. Qualcomm nije bio zadovoljan energetskom efikasnošću Samsung čipa, pa je odlučio da promeni proizvođača, što je rezultovalo 30% manjom potrošnjom i znatno nižim radnim temperaturama.

Još uvek nije poznato da li će Snapdragon 8 Gen 3 imati različita imena za različite verzije čipa, odnosno da li će onaj od 3 nm biti Snapdragon 8+ Gen 3. Takođe, biće interesantno uporediti ova dva čipa i videti da li postoje razlike u performansama i potrošnji, kao što je to bilo sa Snapdragon 8 Gen 1 i Snapdragon 8+ Gen 1.

Premijera novog vodećeg Snapdragon čipseta se očekuje na redovnom samitu na Havajima, koji je ove godine zakazan za 24. oktobar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi