Snapdragon 8 Gen 4 izgleda ipak neće moći da se osloni na dva proizvođača

Uprkos glasinama, izgleda da Qualcomm u razvoju Snapdragon 8 Gen 4 čipa izgleda ipak neće moći da se osloni na dva proizvođača, gde TSMC verovatno otpada

Snapdragon 8 Gen 4 izgleda ipak neće moći da se osloni na dva proizvođača

Snapdragon 8 Gen 4 će ipak najverovatnije stizati samo sa Samsung proizvodnih pogona, piše PhoneArena. Iako već neko vreme kruže glasine da kompanija Qualcomm razmatra Samsung i TSMC, odnosno dva proizvođača za razvoj svog predstojećeg 3 nm čipseta, od te priče izgleda neće biti ništa.

Naime, razlog za ovakav navodni rasplet je taj što tajvanski TSMC jednostavno nema dovoljni proizvodni kapacitet na raspolaganju kako bi mogao da ispuni Qualcomm narudžbine. Kompanije Apple i MediaTek su izgleda rezervisale čak 85 posto TSMC 3 nm proizvodnje za sledeću godinu, što znači da bi za Qualcomm ostalo samo 15 procenata.

Kako stvari stoje, to neće biti dovoljno ni za deo Qualcomm narudžbina, čak i ukoliko bi korejski Samsung proizvodio jedan kontigent predstojećeg Snapdragon procesora.

Trenutno kruže glasine da je prinos TSMC 3 nm čipova trenutno ispod očekivanog nivoa, pa bi Samsung u ovom pogledu navodno mogao da nadmaši trenutno najuspešnijeg proizvođača poluprovodnika. To u prošlosti nije bio slučaj, jer je Samsung na sličnim proizvodnim procesima bio na nižem nivou u odnosu na tajvansku fabriku, zbog čega su neki klijenti prešli na njegovu njenu proizvodnju.

To je upravo bio slučaj sa američkom Qualcomm kompanijom kada je u pitanju prethodni 4 nm proizvodni proces, kada je proizvodnju svojih čipova prebacila sa Samsung (Snapdragon 8 Gen 1) na TSMC (Snapdragon 8+ Gen 1) pogone. Upravo prinos, odnosno broj proizvedenih čipova na po vaferu koji su zapravo upotrebljivi, kao i nedovoljno dobra energetska efikasnost bili su ključni razlozi za promenu proizvođača čipova.

Ipak, kako je i ovo nezvanična informacija, stvari bi u budućnosti mogle da se promene, u zavisnosti od kvaliteta proizvodnje dve pomenute fabrike. No, to je i dalje veoma neizvesno, ukoliko je istina da je TSMC zatrpan Apple porudžbinama.

Ne treba zaboraviti ni da je Qualcomm trenutno u finansijskim problemima, te će ovaj segment sigurno uticati na odluku o izvoru proizvodnje naredne generacije procesora, što je samo po sebi, veoma skup proces.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi