Snapdragon 8 Gen 4 bi mogao da se proizvodi u Samsung pogonima

Galaxy S25 će koristiti specijalnu Snapdragon 8 Gen 4 verziju procesora za Galaxy uređaje, koja bi silazila sa proizvodnih traka kompanije Samsung

Snapdragon 8 Gen 4 bi mogao da se proizvodi u Samsung pogonima

Nekoliko različitih izvora iznosi tvrdnju da bi Samsung mogao u igru da vrati Exynos procesore njihovom ugradnjom u “flegšip” telefone, pre svih sledeće verzije Galaxy S24 modela. Pojedini modeli iz Galaxy S24 serije će već izvesno biti opremljeni Exynos 2400 procesorima. Godinu dana posle toga, Samsung bi mogao da nastavi sa upotrebom specijalno prilagođene Snapdragon 8 Gen 4 verzije procesora za svoju Galaxy seriju, a koja će se prema preliminarnim glasinama, proizvoditi u Samsung Foundry postrojenjima.

Snapdragon 8 Gen 4 “made in” Samsung

Prema glasinama jednog od poznatijih “tipstera” – Revegnusa (@Tech_Reve), Snapdragon 8 Gen 4 će biti napravljen korišćenjem TSMC (N3E) proizvodnog procesa, dok će Snapdragon 8 Gen 4 “for Galaxy” verzija, specijalno namenjena Samsung uređajima, koristiti 3nm GAP (3GAP) proces kompanije Samsung Foundry. Ako su ove informacije obistine, 3nm proizvodni postupak Samsung Foundry postrojenja bi konačno mogao da se uporedi sa TSMC 3nm procesom u smislu performansi i efikasnosti. Uspeh koji je sam po sebi vredan pažnje.

Međutim, ove glasine treba uzeti sa velikon dozom opreza, pošto smo dve godine udaljeni od momenta kada bi Galaxy S25, trebao da ugleda svetlost dana. Zapravo, realno je očekivati da će se pitanja u vezi ove teme, razjasniti tek krajem 2024. godine, prenosi sammobile.

Sama po sebi informacija deluje senzacionalno pošto bi ovo bio prvi put tokom dugo vremena da jedna kompanija napravi isti čip koristeći dva različita proizvođača i procesa izrade. Nešto slično onome što je Apple uradio svojevremeno sa A9 procesorom za iPhone 6s.

Podsećamo vas da je neke od A9 procesora pravio korišćenjem Samsung 14nm procesa, dok su drugi proizvedeni korišćenjem TSMC 16nm procesa. Dok je A9 čip koji je napravio Samsung bio manjih dimenzija, dotle su čipovi napravljeni u TSMC pogonima nudili nešto bolju energetsku efikasnost.

Samsung bi uporedo sa Snapdragon 8 Gen 4 verzijom procesora mogao da  pridruži Samsungov „procesor iz snova“ o kome se dosta pričalo i koji se dovodi u vezu sa Galaxy S25 telefonima. Očekuje se da će oba procesora biti napravljena korišćenjem 3nm GAP procesa, te da će silaziti sa proizvodnih traka Samsung Foundry postrojenja. Mogli bi da ponude sličan nivo performansi. Razlike će uvek postojati, ali na Samsungu je da uvidi jesu li razlike zanemarljive ili ne, posebno u pogledu energetske efikasnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi