Exynos 2400 bi mogao da u korenu promeni mobilne čipove

Najnovije glasine ukazuju da bi Samsung za potencijalni Exynos 2400 čipset mogao koristiti vrlo napredna tehnička rešenja.

Exynos 2400 bi mogao da u korenu promeni mobilne čipove

Exynos čipseti kompanije Samsung nisu baš omiljeni među korisnicima, ali bi potencijalni Exynos 2400 to mogao promeniti. Galaxy S23 serija koja se pojavila u februaru je prva linija flagship telefona kompanije koja je na svim tržištima širom sveta izašla sa istim čipsetom – Snapdragon 8 Gen 2. Zapravo, u pitanju je verzija ovog čipseta posebno prilagođena za ovu seriju telefona.

Do ove godine, Samsung je uvek objavljivao svoje perjanice u sve verzije, jednu sa najnovijim Snapdragon čipom iz Qualcomma i drugu sa sopstvenim Exynos čipom. Kako to ove godine nije bio slučaj i Samsung nije objavio novu verziju svog najjačeg čipa, Exynos 2200 je za sada poslednji od svoje vrste.

No, pojavila se glasina da bismo u četvrtom kvartalu ove godine mogli videti Exynos 2400. Ona dolazi od Twitter korisnika Tech_Reve koji tvrdi da bi novi Samsung čipset mogao koristiti tehnologiju nazvanu “fan-out wafer-level packaging” ili FoWLP.

On je objasnio da ova tehnologija dozvoljava proizvođačima da ne koriste štampanu ploču (PCB), što rezultuje u tanjim čipovima koji imaju bolje performanse, jer je čip montiran direktno na silicijumsku pločicu. Logika govori da bi ovakvo rešenje trebalo doneti bolje performanse i višu energetsku efikasnost.

Da li nas očekuje Galaxy S24 sa Exynos 2400 čipom?

Uprkos glasinama, nije naročito verovatno da će se Samsung vratiti na Exynos kada su u pitanju flagship modeli kompanije. Razlog je višegodišnji ugovor koji je potpisan sa kompanijom Qualcomm, pa je teško zamisliti da bi ovakva promena bila isplativa.

Verovatnija opcija je, ukoliko je sve ovo zapravo tačno, da će Exynos 2400 biti prisutan na drugim Android uređajima. Primera radi, znamo da će novi Pixel 8 Pro verovatno koristiti Exynos čipset, istina modifikovan. Takođe, moguće je da Exynos 2400 bude iskorišćen za druge telefone kompanije, poput Galaxy FE serije.

Sve ovo su samo glasine u ovom trenutku, pa ostaje da tokom godine vidimo kakvi su zapravo planovi kompanije Samsung.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. andramisko

    Ako tako bude, preskacem i ostajem na sadasnjem s23 plus modelu. Taman za S25 opet na Qvalkomu.

  2. AleksandarBe

    Ni sami ne znaju šta će sa tim procesorima, jednostavno ne znaju da reše hladjenje ni optimizaciju, nadam se da ih neće vraćati na flagship uređaje.

  3. Pošto se i za ISP najavljuje drastično poboljšanje, verujem da ovog puta neće omanuti. Očekujem da se svakako nađe u nekom od modela koji nužno ne mora biti flagship, ali sa dosta boljom kamerom poput HP1 recimo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi