Snapdragon 8cx Gen 4 je odgovor na Apple M2

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4 raspolaže sa 12 CPU jezgara, 64 GB LPDDR5X memorije, podržava najnoviji Wi-Fi 7 i još puno toga.

Dojučerašnji proizvođači čipsetova za mobilne telefone šire tržište. Posebno interesantno je ono koje se odnosi na prenosne računare i desktop PC segment. Zbog toga je Qualcomm pripremio potpuno novi Snapdragon 8cx Gen 4 koji u pogledu specifikacija deluje obećavajuće. Predstavlja praktično jedinu konkurenciju Apple M2 procesorima, koji se uspešno nose sa tradicionalnim Intel i AMD modelima.

Snapdragon 8cx Gen 4 napada Apple M2 ali preti Intel i AMD konkurenciji

Moraće da prođe još vremena dok ARM konkurencija pristigne Intel i AMD modele koji su u poslednjoj generaciji podigli prag performansi na jedan iznenađujeće visok nivo. Čak bi rekli da su zatekli ARM konkurenciju nespremnom prikazanim performansama. Međutim i oni i maju svoje adute pre svega u pogledu energetske štedljivosti, velike autonomije i pristojnih performansi za svakodnevno korišćene aplikacije.

Qualcom već neko vreme radi na projektu pod kodnim imenom „Hamoa“ i nije nikakava tajna da želi deo kolača notebook i desktop PC tržišta. To su predstavnici kompanije Qualcom nekoliko puta do sada, javno iznosili kao svoj strateški cilj. Sada su se od strane dobro upućenih insajdera pojavile konkretne informacije i preliminarne specifikacije Snapdragon 8cx Gen 4 procesora. Qualcomm naime radi na više različitih čipsetova, ali će pomenuti sa 8 brzih i 4 štedljiv a CPU jezgra, biti ubedljivo najjača i najmoćnija verzija u ponudi ovog proizvođača.

On međutim ne navdi da će novi Snapdragon koristit Qualcomm Orion jezgra kao rešenje prilagođeno specifičnoj nameni u navedenoj vrsti uređaja. Činjenica koja je vrlo izvesna obzirom da je Qualcomm ranije kupio kompaniju Nuvia, upravo zbog realizacije planova ulaska na tržište notebook i desktop računara. Znamo da je kasnije zapelo zbog spora oko korišćenja tehnologije i sudskog procesa koji vodi sa kompanijom ARM u vezi korišćenja patenata pripojene kompanije.

Problematične mogućnosti već poznatog GPU rešenja

Bez obzira na to, pojavili su se zanimljivi podaci o specifikacijama. Naime, Snapdragon 8cx Gen 4 jezgra visokih frekvencija rade na frekvenciji od 3.4 GHz, dok energetski efikasna dostižu maksimalni radni takt od 2.5 GHz. Za sada nije poznato da li će navedene vrednosti radne učestanosti ostati i u komercijalnoj verziji Qualcomm silicijuma.

Dalje se navodi da če svaki četvoro-jezgarni blok raspolagati sa 12 MB drugostepene (L2) memorije za keširanje podataka koja če se deliti između jezgara. Dodatno će imati na raspolaganju još 8 MB trećestepene (L3) keš memorije.Problematične mogućnosti već poznatog GPU rešenja.

Ono što je iznenađenje jeste činjenica da Qualcomm ne razvija novo GPU jezgro. Novi procesor će koristiti već poznatu Adreno 740 verziju integrisanog grafičko procesora. Isti onaj kojim raspolaže Snapdragon 8 Gen 2. Iako je u pitanju jedan od najjačih grafičkih procesora za telefone, mogao bi da se nađe u problemu jednom kada naiđe na zahtevno grafičko okruženje Windows interfejsa.

Apple M2 Pro i M2 Max konkurencija je ograničena korišćenjem LPDDR5 memorije, dok je sa druge strane novi Snapdragon u mogućnosti da koristi brži LPDDR5X RAM standard. U maksimalnoj konfiguraciji od 64 GB i efektivnom frekvencijom na 4.2 GHz. Nešto niža frekvencija memorije ne pogađa previše performanse, ali zato pogoduje produženoj radnoj autonomiji.

Od sada i Windows laptop modeli na mobilnoj mreži, zahvaljujući Qualcomm 5G modemu

Jedna od ključnih mogućnosti Snapdragon 8cx Gen 4 procesora biće opcija brze bežične mreže. On će imati ugrađenu najnoviju generaciju Wi-Fi 7 kontrolera, ali i poslednju generaciju brzog Qualcom 5G modema za povezivanje na bežičnu mrežu mobilnih operatera. Opcija sa kojom današnji Windows laptop računari vrlo retko raspolažu. Ona je inače sve bitnija kao alternativa brzom povezivanju na internet kada ste na putovanju i van dometa lokalne Wi-Fi mreže. Pored svega se tvrdi i da su mogućnosti video kodireanja i dekodiranja značajno poboljšane.

Izgleda da Apple M2 liniju proizvoda čeka oštra konkurencija. Intel i AMD bi definitivno trebali da se pripaze u budućnosti. Šta vi mislite i kakav je vaš pogled na ovu temu?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi