Snapdragon 8 Gen 4 Phoenix jezgra će navodno dostizati frekvenciju od 4 GHz

Umesto dosadašnjeg ARM CPU dizajna, predstojeći Snapdragon 8 Gen 4 čip verovatno dobija Phoenix P-jezgra koja će navodno raditi na frekvenciji od 4 GHz

Snapdragon 8 Gen 4 Phoenix jezgra će navodno dostizati frekvenciju od 4 GHz

Predstojeći Qualcomm mobilni procesor Snapdragon 8 Gen 4 izgleda dobijan značajan napredak kada su u pitanju visoke performanse u odnosu na aktuelni Snapdragon 8 Gen 3 čipset koji radi na 3,30 GHz. Novi čip se umesto ustaljenog ARM CPU dizajna, verovatno imati prilagođena Phoenix jezgra visokih performansi koja će imati frekvenciju od čak 4 GHz, tvrdi poznati Weibo insajder DigitalChatStation.

Novi SoC takođe bi trebalo da bude proizveden na unapređenom TSMC 3 nm proizvodnom procesu, što znači da će ga pratiti i poboljšana energetsku efikasnost u poređenju sa prošlogodišnjim čipom. Ovo posebno dolazi u fokus, s obzirom na to da internetom kruže glasine da će Qualcomm krenuti za MediaTek stopama, što u prevodu znači da će odbaciti konfiguraciju jezgara koja sadrži energetski efikasna jezgra, oslanjajući se samo na ona visokih performansi.

Takođe, upravo poboljšanja efikasnosti na osnovu proizvodnog procesa trebalo bi da omogući prilagođenim Oryon ili Phoenix jezgrima da dostignu radnu frekvenciju od 4 GHz. Visoko performansi CPU navodno će biti uparen sa takođe brzim Adreno 830 GPU delom.

Kada je u pitanju sama konfiguracija, odnosno raspored jezgara Snapdragon 8 Gen 4 će navodno imati 2+6 CPU klastere, pri čemu bi verovatno prvi imao 4 GHz. Ukoliko Qualcomm zaista napravi ovakav potez, to će svakako biti značajan napredak u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3, čije Cortex-X4 jezgro radi na 3,30 GHz.

Iako insajder nije upoređivao predstojeći Qualcomm čip sa Apple A ili M serijama čipovima, raniji izveštaji sugerisali su da je Adreno 830 GPU brži nego onaj na M2 čipsetu. Poboljšanja za sada zvuče veoma primamljivo, ali njihovu istinitost videćemo tek po lansiranju Snapdragon 8 Gen 4 čipa, koje bi trebalo da se desi kasnije tokom godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi