Novi Qualcomm audio čipovi donose AI podršku i više snage

Američki dizajner čipova u poslednje vreme radi vredno, a rezultat tog rada su i novi Qualcomm audio čipovi S5 Gen 3 sa AI ubrzanjem i jeftiniji S3 Gen 3

Novi Qualcomm audio čipovi donose AI podršku i više snage

Qualcomm je danas predstavio treću generaciju svojih čipova za zvuk srednjeg i premijum segmenta – S3 Gen 3 i S5 Gen 3. Ovi Qualcomm audio čipovi dolaze da zamene modele druge generacije koji su prvi put predstavljeni još 2022. godine.

Oba čipa donose više procesorske snage, sa AI ubrzanjem za S5 čip, kao i poboljšanja u kvalitetu zvuka, a mogu da se koriste i u proizvodima koji su deo Qualcomm Voice & Music Extension programa.

Qualcomm S5 Gen 3 sada ima CPU od 200 MHz (u odnosu na 80 MHz na Gen 2) i novi DSP od 350 MHz (u odnosu na dva od 240 MHz). Tu je i 1,5 puta više memorije nego na starijem modelu.

Ranije, AI proračuni su morali da se odvijaju na DSP-u, a sada iako je DSP Gen 3 brži, novi čip uključuje poseban AI akcelerator koji nudi čak 50 puta više računske snage. Ovo može da se koristiti za stvari poput napredne aktivne eliminacije buke (ANC) i obrade glasa. Dodatno, postoji posebna hardverska podrška za stvari poput kompenzacije gubitka sluha, režima transparentnosti i upravljanja bukom, navodi Qualcomm.

Za „ultra-premijum“ segment, Qualcomm ima čipove S7 i S7 Pro. Oni imaju još više AI ubrzanja (oko dva puta su brži od S5 Gen 3). Imaju brže CPU-ove i DSP-ove, ali su usmereni ka skupljem segmentu tržišta.

Na pristupačnoj strani, Qualcomm S3 Gen 3 je takođe postao brži, mada su unapređenja skromnija. I dalje ima dvojezgarni CPU na 80 MHz, ali je DSP pojačan na dvostruki 240 MHz (u odnosu na jedan od 240 MHz). Qualcomm AI Engine je podržan, ali bez moćnog akceleratora. Iako je ovaj čip srednjeg nivoa, i dalje podržava stvari kao što su Google Fast Pair, Qualcomm TrueWireless Mirroring, Auracast i još mnogo toga.

Oba čipa, i S3 i S5 veoma su energetski efikasna i mogu da strimuju muziku (koristeći A2DP) sa samo 4 mA potrošnje energije. Snapdragon Sound može da obezbedi 24-bit 48 kHz strimovanje muzike bez gubitaka. Qualcomm Voice & Music Extension Program omogućava proizvođačima slušalica da iskoriste Qualcomm tehnologiju u svojim proizvodima. To uključuje stvari poput ambijentalnog zvuka i eliminacije eha, zajedno sa praćenjem zdravlja, npr. neke slušalice mogu da mere otkucaje srca.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi