Samsung Mach-1 je AI akcelerator čip koji ulazi u borbu za dominaciju na tržištu

Samsung navodno planira da lansira sopstveni AI akcelerator čip Mach-1 i pokuša da ospori dominaciju kompanije Nvidia na globalnom tržištu AI poluprovodnika

Samsung Mach-1 je AI akcelerator čip koji ulazi u borbu za dominaciju na tržištu

Novi AI akcelerator čip pod nazivom Mach-1 će kombinovati CPU, GPU i memoriju da bi se pozabavio zadacima zaključivanja, ali ne i obukom. Samsung će njime verovatno ciljati na granične aplikacije sa niskom potrošnjom energije, a njegova proizvodnja treba da krene do kraja godine sa debijem na tržištu već početkom 2025, navodi Seoul Economic Daily.

Najava je objavljena na 55. redovnoj skupštini akcionara kompanije, a Ki Hjun Kjung, izvršni direktor ogranka Samsung Semiconductor, rekao je da je dizajn čipa prošao tehnološku validaciju na FPGA i da je finalizacija čipa u toku.

AI akcelerator čip, ali kao novi tip AGI poluprovodnika

Mach-1 AI akcelerator čip dizajniran je da se uhvati u koštac sa zadacima zaključivanja veštačke inteligencije i navodno će prevazići probleme tzv. uskih grla koji se javljaju u postojećim AI akceleratorima prilikom prenosa podataka između GPU i memorije. Ovo često dovodi do sporije brzine prenosa podataka i smanjenje efikasnosti. Mach-1 navodno je „lagani” AI čip, koji koristi memoriju male snage (LP) umesto skupe memorije visokog propusnog opsega (HBM) koja se obično koristi u AI čipovima.

Ulazak kompanije Samsung u trku za AI čipove analitičari smatraju pokušajem da gigant povrati poziciju najveće svetske kompanije za proizvodnju poluprovodnika i tako se suprotstavi kompaniji Nvidia koja potpuno dominira tržištem AI čipova i čije su deonice u poslednjih nekoliko meseci porasle i tako je učinile trećom najvrednijom kompanijom na svetu iza Microsoft-a i Apple-a.

Iako južnokorejski tehnološki „Behemot” trenutno nema planove da se takmiči sa čipovima H100, B100 i B200 kompanije Nvidia, izveštaj Seoul Economic Daily kaže da je Samsung uspostavio AGI laboratoriju (artificial general intelligence) u Silicijumskoj dolini kako bi ubrzao razvoj AI poluprovodnika, tačnije da se radi na stvaranju potpuno novog tipa čipova dizajniranih da ispune zahteve obrade budućih AGI sistema.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi