Dimensity 9300 čipset već doneo kompaniji MediaTek rast prihoda od 70 posto

Iako je lansiran krajem 2023. godine, Dimensity 9300 čip je svom dizajneru, kompaniji MediaTek već doneo rast prihoda od 70 posto tabajući put za Dimensity 9400

Dimensity 9300 čipset već doneo kompaniji MediaTek rast prihoda od 70 posto

Tajvanski dizajner čipova MediaTek uživao je u zdravom rastu prihoda zahvaljujući svom najnovijem proizvodu na mobilnom tržištu, čipsetu Dimensity 9300. Najnoviji podaci ukazuju da je vodeći SoC, ne samo ove kompanije, već na kompletnom tržištu mobilnih čipova, doneo kompaniji rast prihoda od čak 70 posto u 2023. godini, iako je lansiran u novembru. To ga čini jednim od najuspešnijih lansiranja u istoriji ove kompanije, a ujedno na taj način utire dobar put za izlazak narednog Dimensity 9400 mobilnog procesora.

Ukupno gledano, Dimensity 9300 doprineo je prihodu tajvanskog dizajnera sa više od jedne milijarde dolara, iako MediaTek procenjuje da će prvi godišnji kvartal ove godine biti otprilike jednak prethodnom.

Izvršni direktor kompanije Rik Tsai je uveren da će 2024. biti godina rasta za firmu. Iako očekuje da će učinak u prvom godišnjem kvartalu biti jednak onom koji mu je prethodio, postepeno poboljšanje trebalo bi da se primećuje svakim sledećim tromesečjem.

Uspeh najnovijeg čipseta kompanije impresionirao je i analitičare investicione banke Morgan Stanley, koji veruju da će jak porast narudžbina ovog čipa povećati globalni udeo kompanije i do 35 posto tokom ove godine. Procene o isporukama ciljaju na oko 20 miliona komada ovog čipa, što kompaniji definitivno pruža priliku da dostigne novi rekord i ugrozi dominaciju američkog dizajnera Qualcomm na tržištu.

Takođe, generativna veštačka inteligencija ne samo da povećava potražnju za nadogradnjama pametnih telefona, već i pokreće rast ukupnog premijum tržišta, a MediaTek bi to mogao da iskoristi lansiranjem predstojećeg Dimensity 9400 čipseta, piše Economic Daily.

Predstojeći čipset kompanije izaći će tokom četvrtog kvartala ove godine, a ujedno će biti prvi koji nastaje na drugoj generaciji TSMC 3 nm N3E proizvodnoj tehnologiji. Upravo ovaj proizvodni proces, kako smo ranije već pisali, trebalo bi da pomogne tajvanskom dizajneru da ponovi istoriju i uspeh Dimensity 9300, naravno, pod uslovom da suparnički Snapdragon 8 Gen 4 ne donese nešto sasvim revolucionarno.

Rani nezvanični testovi oba predstojeća čipa, Dimensity 9400 i Snapdragon 8 Gen 4 pokazuju veoma jake performanse. Qualcomm proizvod pobeđuje u jednojezgarnim performansama, dok MediaTek pobeđuje u višejezgarnim rezultatima, kao i sa 12 posto većim CPU i sedam posto većim GPU rezultatom u AnTuTu testu. Ipak, do zvaničnog lasniranja oba ova čipa ima još vremena, što znači i još vremena za usavršavanje dizajna svojih novih flegšip proizvoda za obe kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. sdnenad

    Ako uspeh bude još veći, Ameri će naći načina da ih tretiraju kao Huawei. Zdrava konkurencija (njima) je nedopustiva.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi