MediaTek predstavio roadmap veštačke inteligencije i nagovestio perspektive za ASIC čipove

Izvršni direktor kompanije MediaTek, Rick Tsai, podelio je operativne i tehnološke perspektive kompanije u vezi sa primenom AI u najvažnijim oblastima

MediaTek predstavio roadmap veštačke inteligencije i nagovestio perspektive za ASIC čipove

Na nedavno održanom američkom samitu, izvršni direktor kompanije MediaTek, Rick Tsai, podelio je operativne i tehnološke perspektive kompanije u vezi sa primenom veštačke inteligencije (AI) u najvažnijim oblastima, istovremeno ističući potencijal za eksponencijalni rast u oblasti ASIC-a (Application Specific Integrated Circuit), koja još uvek nije u potpunosti procvetala.

Tsai je priznao da je glavni cilj MediaTek-a u proteklih pet godina bila stalna težnja tehnološkom vođstvu i inovacijama. Tokom ovog puta, uloženi su značajni resursi u istraživanje i razvoj, kao i u razvoj odnosa sa globalnim klijentima kako bi se ojačale osnovne tehničke sposobnosti kompanije i implementirala šira integracija platformi.

Kao jedna od retkih kompanija za ivičnu veštačku inteligenciju sposobnih da podrže različite važne uređaje, MediaTek planira da i dalje pruža sveobuhvatna rešenja klijentima sa najobimnijim portfoliom IP i tehnologije u narednih pet godina, izveštava DigiTimes. Takođe, kompanija aktivno ulazi i u oblasti veštačke inteligencije u Cloud-u. Istovremeno, tokom samita, Tsai je u saradnji sa potpredsednikom Meta Reality Labs-a, Jean Boufarhat, najavio njihovu saradnju na AR naočarima sledeće generacije.

MediaTek vizija za različite scenarije veštačke inteligencije

Tsai je istakao vodeći globalni tržišni udeo MediaTek kompanije u rešenjima za pametne telefone, naglašavajući snažne računarske sposobnosti ugrađene u njihov vodeći čipset, Dimensity 9300. Projekcije predviđaju značajan porast prihoda podstaknut ovim čipom, dostižući 1 milijardu dolara u 2023. godini.

Na osnovu sjajnog učinka Dimensity 9300 čipseta i nadmašenom tržišnom rastu u poređenju sa prethodnim, analitičari imaju optimističan pogled na prihode kompanije MediaTek. Očekuju značajan porast prihoda i tržišnog udela u sektoru pametnih telefona visoke klase u narednoj godini, uz uslov da mobilno tržište zadrži trenutni kurs.

Izvan potencijala Dimensity 9300, tehnologije MediaTek-a u mobilnoj komunikaciji, bežičnim mrežama, NTN satelitskoj komunikaciji i SerDes-u takođe podržavaju razvoj različitih aplikacija i uređaja za veštačku inteligenciju.

Ističući ključnu ulogu ivične veštačke inteligencije u budućem rastu MediaTek-a, Tsai je jednom prilikom pomenuo da vizualizuje različite scenarije primene veštačke inteligencije pokrenute uređajima za veštačku inteligenciju stvari (AIoT), AI funkcionalnostima i povezanim ekosistemom koji ide izvan ključnih aplikacija pametnih telefona. Sa značajnim iskustvom u razvoju veštačke inteligencije i jedinstvenim sposobnostima u razvoju APU-a, Tsai veruje da je MediaTek u dobroj poziciji da iskoristi prilike koje se otvaraju u oblasti veštačke inteligencije.

Što se tiče Cloud veštačke inteligencije, glavne tehnologije kompanija poput SerDes-a i akceleratora za duboko učenje (DLA) su tu da podrže zahteve klijenata za razvojem Cloud veštačke inteligencije, kaže izvršni direktor MediaTek-a.

MediaTek ima velike planove za ASIC

U međuvremenu, pažnja industrije usmerena je ka tajanstvenom poslovanju s ASIC-ima u MediaTek-u, koje je pred vratima ekspanzije. Od prvobitnog fokusa na mrežama povezanim s ASIC do trenutne uloge u čipovima visokih performansi, MediaTek-ovo poslovanje s ASIC se postepeno proširuje.

Nedavni izveštaji sugerišu da značajan porast pokrenutih slučajeva vezanih za ASIC ukazuje na ozbiljno posvećenje MediaTek-a ovom poslovnom domenu. Iako možda neće odmah dostići obim drugih kompanija za IC čipove visokih performansi, firma sa sedištem na Tajvanu akumulira tehničke sposobnosti neophodne za dugoročne perspektive razvoja izvan trenutnih operativnih potreba.

U razgovorima tokom nedavnih sastanaka, MediaTek je pojasnio da, iako direktni doprinos poslovanju od poslovanja s ASIC-ima može biti skroman u kratkom roku, njegov potencijal rasta je zaista značajan. te kompanija aktivno usmerava resurse u ovu oblast poslovanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi