Može li generativna veštačka inteligencija spasiti industriju pametnih telefona?

Da li generativna veštačka inteligencija može "spasiti" industriju pametnih telefona, pitanje je koje zahteva kompleksan odgovor. Pa, da pokušamo...

Može li generativna veštačka inteligencija spasiti industriju pametnih telefona?

Generativna veštačka inteligencija se u poslednje vreme pojavljuje kao značajan trend u industriji pametnih telefona i ima potencijal da transformiše način na koji korisnici interaguju sa svojim uređajima.

Ona može imati ulogu u poboljšanju korisničkog iskustva, personalizaciji preporuka i pružanju inovativnih funkcija. Međutim, da li može “spasiti” industriju pametnih telefona pitanje je koje zahteva kompleksan odgovor.

Kako funkcioniše generativna veštačka inteligencija?

Generativna veštačka inteligencija funkcioniše tako što koristi kombinaciju dva tipa neuronskih mreža: generatora i diskriminatora. Generator je neuronska mreža koja uzima određene ulazne podatke (kao što su šum ili tekst) i pokušava da generiše nove podatke (kao što su slika ili pesma) koji liče na ulazne podatke. Diskriminator je druga neuronska mreža koja uzima kako ulazne podatke, tako i generisane podatke i pokušava da razlikuje između njih.

Generator i diskriminator se takmiče jedan s drugim u procesu nazvanom suparničko treniranje. Generator pokušava da prevari diskriminator tako što proizvodi realnije podatke, dok diskriminator pokušava da poboljša svoju tačnost detektovanjem lažnih podataka. Rezultat je da se obe mreže vremenom unapređuju i proizvode visokokvalitetne podatke.

Generativna veštačka inteligencija nudi nekoliko mogućnosti za pametne telefone:

  • Poboljšano korisničko iskustvo: Generativna veštačka inteligencija koja radi na uređaju omogućava modelima veštačke inteligencije da funkcionišu lokalno na pametnim telefonima, smanjujući zavisnost o internetu. Ovo otvara nove primene i personalizovana iskustva prilagođena individualnim korisničkim obrascima.
  • Nove primene: Funkcionalnosti kao što su glasovni asistenti, generisanje slika pomoću veštačke inteligencije na osnovu tekstualnih unosa, simulacija i proširivanje sadržaja slika pomoću veštačke inteligencije mogu pružiti nove primene koje idu izvan tradicionalnih igara i fotografskih funkcija.
  • Efikasnost u potrošnji energije: Efikasno pokretanje generativne veštačke inteligencije na pametnim telefonima uz upravljanje potrošnjom energije i upotrebom memorije predstavlja značajan izazov. Ovo može podstaći inovacije u dizajnu hardvera i računarskim jezgrima za veštačku inteligenciju.
  • Saradnja u softveru: Saradnja između kompanija za razvoj softvera i dobavljača modela veštačke inteligencije je ključna. Čini se da Qualcomm ima prednost na ovom polju, uz partnerstvo glavnih igrača u tehnološkoj industriji.

Međutim, da li generativna veštačka inteligencija može spasiti industriju pametnih telefona zavisi od različitih faktora:

  • Prihvatanje potrošača: Iako generativna veštačka inteligencija obećava, ostaje da se vidi koliko brzo će potrošači prihvatiti ove nove funkcije i da li će ih zaista smatrati korisnim u svakodnevnom životu.
  • Konkurencija: Kao što je pomenuto, Qualcomm nije jedini igrač na ovom polju. Google, Apple i drugi takođe ulažu u generativnu veštačku inteligenciju na uređajima. Konkurencija je žestoka, a uspeh ovih tehnologija zavisiće od izvršenja i različitosti.
  • Ekosistem softvera: Kako generativne veštačke inteligencije postaju sve važnije za iskustvo pametnih telefona, snažan i raznovrstan ekosistem softverskih aplikacija i usluga će biti ključan.
  • Tržišna dinamika: Tržište pametnih telefona utiče na mnogo faktora, uključujući ekonomske uslove, želje potrošača i globalne događaje. Generativna veštačka inteligencija je samo jedan aspekt ove kompleksne industrije.
  • Privatnost i sigurnost: Upotreba veštačke inteligencije u pametnim telefonima takođe izaziva zabrinutost u vezi sa privatnošću i sigurnošću. Način na koji se ove zabrinutosti rešavaju uticaće na poverenje potrošača i prihvatanje.

Na Snapdragon Summit-u, Qualcomm je jasno istakao da će Snapdragon 8 Gen 3 biti usmeren ka generativnoj veštačkoj inteligenciji. Može se predvideti da će generativna veštačka inteligencija postati polje žestoke konkurencije između Qualcomm-a i MediaTek-a u budućnosti.

Zapravo, Qualcomm aktivno promoviše trend uvođenja generativne veštačke inteligencije od prvog polugodišta 2023. Ključni deo njihove promocije je da se Stabilna Difuzija može koristiti na Snapdragon 8 Gen 2 u offline režimu. Međutim, za tržište potrošača, jedna aplikacija generativne veštačke inteligencije nije dovoljna da ubedi korisnike da je prihvate.

Naravno, Qualcomm je to takođe shvatio. Na Snapdragon Summit-u su predstavili različite modele aplikacija generativne veštačke inteligencije. Među njima, traženje profesionalnih saveta putem glasovnih asistenata je najintuitivnija i istaknuta aplikacija.

CEO Qualcomm-a, Christiano Amon, veruje da će generativna veštačka inteligencija redefinisati sve lične mobilne uređaje. Dosadašnji scenariji upotrebe bazirani na aplikacijama biće umesto toga fokusirani na operacije veštačke inteligencije, pružanje obaveštenja, podsetnika i konsultacija prilagođenih individualnim potrebama.

Ove funkcije će omogućiti potrošačima da zaista ostvare praktične koristi od veštačke inteligencije. Takođe je predvideo da će generativna AI biti spasitelj cele industrije pametnih mobilnih uređaja.

Međutim, osim što je potrebna dovoljna računarska snaga na hardverskoj strani, kao i optimizacija potrošnje energije i upotrebe memorije, saradnja i zajednički razvoj između kompanija za razvoj softvera i dobavljača modela veštačke inteligencije jednako su važni. Glavne kompanije za dizajn integrisanih kola su priznale da je u doba generativne veštačke inteligencije, softverska tehnologija verovatno važnija od hardverske tehnologije.

Qualcomm zaista ima prednost na strani softvera. Od Microsoft-a, Google-a i Meta do kineskih dobavljača modela veštačke inteligencije i startup timova koji razvijaju aplikacije generativne veštačke inteligencije, svi su sarađivali sa Qualcomm-ovim Snapdragon 8 Gen3. Za konkurente poput Apple-a i MediaTek-a, verovatno je da će se suočiti sa velikim pritiskom u sektoru veštačke inteligencije u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi