Google donosi Android korisnicima navigaciju uređajima bez upotrebe ruku

Projekat Gameface dolazi na Android kao novi način navigacije uređajima, zajedno sa nizom drugih funkcija fokusiranih na pristupačnost koje je predstavio Google

Google donosi Android korisnicima navigaciju uređajima bez upotrebe ruku

Google uvodi nekoliko novih funkcija usmerenih na pristupačnost na platformama kao što su Android i ChromeOS. Vodeći na ovoj listi je dolazak Projekta Gameface na Android, koji će omogućiti navigaciju uređajima bez upotrebe ruku, koji je stigao na Globalni dan svesti o pristupačnosti, koji je obeležen juče, 16. maja.

Gameface je softver koji omogućava ljudima da koriste „pokrete glave i izraze lica“ za navigaciju u korisničkom interfejsu uređaja. Do sada, softver je korišćen za pomoć osobama sa invaliditetom da igraju video igre i za druge aktivnosti. Sa njegovim uključivanjem na Android, iste grupe sada imaju novi način za kontrolu svojih pametnih telefona.

Google navodi da Gameface podržava 52 različita izraza lica koja se mogu mapirati na specifične funkcije. Na primer, gledanje ulevo može se koristiti za odabir stavki na ekranu, dok podizanje obrva može vratiti korisnika na početni ekran. Pojedinačne kontrole zavise od načina na koji korisnici postave Gameface.

Takođe, biće moguće prilagoditi osetljivost funkcija kako bi se odredilo „koliko izražen vaš gest mora da bude da bi se registrovao unos“. Blago otvaranje usta može da se poveže sa jednom radnjom, dok šire otvaranje usta može raditi za drugu. U donjem uglu biće prikazan živi prenos kamere korisnika. Google navodi da je ovaj prikaz dodat kako bi korisnici mogli da se uvere da pravilno izvode izraze lica.

Projekat Gameface je otvorenog koda i dostupan za preuzimanje na Github-u zajedno sa uputstvima za postavljanje. Imajte na umu da je za konfiguraciju potreban alat Android Studio, tako da će vam možda biti potrebna pomoć nekoga.

Ostale funkcije u ovom ažuriranju možda nisu pojedinačno tako impresivne kao Gameface, ali zajedno, one postaju veće od zbira svojih delova. Google aplikacija Lookout dobija novi režim pronalaženja koji pomaže slepim osobama da lociraju stvarne objekte u sedam različitih kategorija.

Može da otkrije gde su stolovi u restoranu ili gde su vrata toaleta. Korisnici moraju da drže pametni telefon ispred sebe, a kroz zadnju kameru, Lookout AI će im reći „pravac i udaljenost“ objekta ili izlaza. Imajte na umu da je režim pronalaženja u beta verziji, pa može da bude malo nestabilan. Google Maps takođe dobija sličnu nadogradnju i uskoro će pružati više detalja o području oko korisnika. Aplikacija će vam reći imena obližnjih mesta i koliko daleko treba da idete da biste stigli do odredišta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi