Kina zabranjuje upotrebu Micron čipova

Kina je saopštila da proizvodi američke kompanije Micron nisu prošli bezbednosnu reviziju i da zabranjuje njihovu upotrebu u nacionalnoj infrastrukturi

Kina zabranjuje upotrebu Micron čipova

Kineska administracija za sajber prostor (CAC) u nedelju je objavila da proizvodi kompanije Micron nisu prošli reviziju mrežne bezbednosti i da zabranjuje kupovinu od ove američke kompanije i njihovo korišćenje u svojoj ključnoj infrastrukturi.

Odluka vlasti u Kini stiže u jeku zategnutih odnosa između ove zemlje i SAD oko tehnologije čipova, s obzirom na to da je praktično odgovor na niz sankcija Vašingtona koji je prethodno pooštrio izvoz poluprovodnika u Kinu, prenosi Reuters.

Micron ostaje bez kineskog tržišta?

Kontrola je otkrila da Micron proizvodi sa sobom nose ozbiljne probleme po mrežnu bezbednost, te predstavljaju rizik za „kritičnu informacionu infrastrukturu u Kini, što utiče na nacionalnu bezbednost Kine“, saopštio je CAC.

Ova odluka može da obuhvati široki raspon sektora na kineskom tržištu od telekomunikacija, preko transporta do finansija. CAC, međutim, nije saopštio koji su tačno bezbednosni rizici u pitanju, niti koji su sve Micron proizvodi u pitanju.

Iz američke kompanije kažu da su primili obaveštenje i da se „raduju što će nastaviti da pregovaraju sa kineskim vlastima“. Ova kompanija ostvaruje oko deset posto svog prihoda upravo na kineskom tržištu, ali i dalje nije jasno da li će odluka uticati na prodaju Micron proizvoda ne-kineskim kupcima u Kini.

Tehnološki tržišni rat na relaciji SAD – Kina

SAD su osim serije nametnutih izvoznih kontrola, uvele niz sankcija ka kineskoj industriji čipova, a prethodnim merama sankcionisale Yangtze Memory Technologies, rivala kompanije Micron da kupuje određene američke proizvode. Osim SAD, i susedni Japan se nedavno pridružio sankcijama na izvoz opreme u Kinu za potrebe proizvodnje čipova.

Osim kineskog rivala, Micron se takmiči i sa južnokorejskim firmama Samsung i SK Hynix, kao i sa japanskim Kioxia, nekada Toshiba. Posle jučerašnjeg poteza kineskih vlasti, danas su akcije južnokorejskih firmi porasle za skoro jedan posto, dok su akcije japanske kompanije i dalje nepromenjene.

Odluka kineskih vlasti dolazi nakon završenog G7 samita u Japanu, na kom je kompanija Micron najavila da će uložiti milijarde dolara u tehnologiju proizvodnje čipova u Japanu koji pokušava da oživi svoju naprednu proizvodnju čipova. Šefovi država sa G7 skupa su se takođe usaglasili da žele da uspostave „inicijativu za suzbijanje ekonomske prinude“, te da moraju da izbegnu rizik i diversifikuju odnose sa Kinom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi