Japanski Rapidus će proizvoditi AI i 2nm super-čipove

Nova kompanija, japanski Rapidus za proizvodnju poluprovodnika ide ka osvajanju 2nm procesa izrade čipova, a tvrdi da je u proces uvela i veštačku inteligenciju

Japanski Rapidus će proizvoditi AI i 2nm super-čipove

Japanski Rapidus želi da dostigne 2nm proizvodni proces čipova do 2027. godine, a iz kompanije ističu da su završili pripremni rad na svojoj prvoj EUV litografskoj mašini, koja se inače koristi za oblikovanje najfinijih detalja na mirkočipovima. EUV oprema će biti instalirana pre nego što počne prva probna proizvodnja planirana za 2025, prenosi DigiTimesAsia.

Predsednik Rapidusa Atsujoši Koike tvrdi da je kompanija u proizvodni proces uvela veštačku inteligenciju i automatizaciju. Prema njegovim rečima, potrebno je oko hiljadu inženjera da bi se najsavremeniji proces uveo u masovnu proizvodnju, ali, uz automatizaciju za to je, tvrdi on, potrebno upola manje inženjera. Koike veruje da će prihodi kompanije do kraja decenije dostići i bilion jena.

U pogledu konkurencije sa svetski poznatom tajvanskom kompanijom za proizvodnju poluprovodnika TSMC, Koike kaže da veruje da konkurencija neće biti velika. Ovo objašnjava činjenicom da TSMC pokriva širok spektar ovog polja, dok će Rapidus biti fokusiran na AI i super-kompjuterske čipove, te da njegovoj kompaniji nije cilj da prestigne TSMC po obimu proizvodnje.

Fokus na 2nm i AI procesorima

No, u kontekstu konkurencije, ne treba zaboraviti da je firma GlobalFounderies tužila kompaniju IMB jer je navodno odala poslovne tajne u vezi sa tehnologijom izrade čipova konkurentskim kompanijama u koje spada i Rapidus.

Ovaj ambiciozni japanski proizvođač poluprovodnika otvoren je prošlog avgusta uz podršku vodećih japanskih kompanija kao što su SoftBank,Toyota Motor, Sony, Mitsubishi UFJ Bank i druge. Osim toga, uspostavio je i partnerstvo sa belgijskim partnerima, kako bi zajednički došli do 2nm čipova, a Koike očekuje i dugoročnu pomoć vlade u vidu subvencija za istraživanja.

Čipovi zasnovani na takozvanoj 2nm tehnologiji predstavljaju novu i poboljšanu generaciju čipova u kojima je povećana gustina tranzistora i brzina rada, a smanjena potrošnja energije u poređenju sa prethodnom generacijom – 3nm.

Koike je iskazao optimizam po pitanju 2nm, čak i 1,4nm proizvodnje čipova, ali smatra da je 1nm proces preveliki izazov u ovom trenutku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi