Tajvan će braniti TSMC u slučaju američkog bombardovanja

Geopolitičke igre koriste krajnje zbunjujuću kombinatoriku, prema kojoj će Tajvan braniti TSMC fabrike čak i od onih za koje se misli da su čvrsti saveznici.

Tajvan će braniti TSMC u slučaju američkog bombardovanja

Tajvanski ministar odbrane je u ponedeljak dao izjavu o teritorijalnom integritetu zemlje. On je rekao da oružane snage ove ostrvske zemlje, neće tolerisati pokušaj SAD-a da uništi postrojenja kompanije i da će braniti TSMC u slučaju eventualnog rata sa Kinom. SAD su najavile da bi mogle bombardovati TSMC fabrike kako visoka tehnologija u vezi sa proizvodnjom najsavremenijih čipova ne bi dospela u neprijateljske ruke. Obično se rat reči vodi na relaciji Tajvan i Kina, dok su Tajvan i SAD najbolji prijatelji, pa šta se onda dešava?

Geopolitičke tenzije između SAD, Tajvana i Kine su krajnje zbunjujuće i unose dosta konfuzije u različitoj kombinatorici međusobnih interesa. U zavisnosti od pozicije prisutnih strana različiti su principi, shvatanja i nejasnoće. Vodi se politika koje za različite strane u eventualnom sukobu, znači potpuno drugačije stvari. Navikli smo da vidimo SAD i Tajvan kao saveznike, ali je možda nedavna tvrdnja američkog kongresmena Seta Moultona prevršila svaku meru.

Na temu američke politike u vezi proizvodnje i poslovnih tajni koje se tiču najsavremenijih čipova i Kine, Moulton je nedavno rekao učesnicima jedne političke konferencije kako „SAD treba jasno da stave do znanja Kinezima da će, ako napadnu Tajvan, dići u vazduh kompletna postrojenja kompanije TSMC“. Čini se da na Tajvanu ova izjava nije naišla ni na najmanje odobravanje, čak proizvela je potpuno suprotan efekat.

Situacija sve komplikovanija, Tajvan će braniti TSMC

Tajvanski ministar je novinarima jasno stavio do znanja da su oružane snage odgovorne za odbranu Tajvana i njegovog stanovništva, materijalnih dobara i strateških resursa od svake vrste agresije, bez obzira sa čije strane dolazi. Ukoliko amerikanci ili bilo ko želi da nešto bombarduje, oružane snage Tajvana to neće tolerisati, izjavio je ministar odbrane.

Američki kongresmen Set Moulton je bivši marinac i član Demokratske stranke. Važno je napomenuti da njegove izjave o eventualnom uništavanju TSMC fabrika za proizvodnju čipova na Tajvanu nisu bez presedana, prenosi tomshardvare.

Prošle godine je predsednik kompanije TSMC izjavio u jednom od intervjua da „niko ne može kontrolisati TSMC silom“. On je objasnio da „ukoliko preduzmete vojnu silu ili invaziju, učinićete TSMC fabrike neupotrebljivim.“  Eksploziv ne bi bio potreban, jer bi se fino podešene operacije TSMC-a jednostavno urušile u realnom vremenu onog trenutka kada bi prestali odnosi sa spoljnim svetom. Međutim, treba imati na umu da motivi Kine u slučaju invazije na Tajvan nisu samo poslovne prirode. Oni su dobrim delom motivisani kultom vođe koji traži slavu, želi da ostavi nasleđe i slično.

Na ovu temu se nadovezuje izjava generalnog direktora tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost, data proteklog oktobra. On je rekao tajvanskim zakonodavcima da će se TSMC ugasiti sam od sebe i prestati da funkcioniše bez saradnje sa ključnim zapadnim partnerima poput kompanije ASML i drugih stranih dobavljača. „Čak i da se Kina dočepa zlatne kokoške, neće moći da nosi zlatna jaja“, rezimirao je tajvanski šef nacionalne bezbednosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
 1. MegaSkot


  View image at the forums

 2. Sančo Panča


  View image at the forums

  Tajvan će braniti TSMC u slučaju američkog bombardovanja​
  Geopolitičke igre koriste krajnje zbunjujuću kombinatoriku, prema kojoj će Tajvan braniti TSMC fabrike čak i od onih za koje se misli da su čvrsti saveznici.

  Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/tajvan-ce-braniti-tsmc-u-slucaju-americkog-bombardovanja/

  Nema većeg zla od Amerike.
  Nadam se da će Kina svoju teritoriju vratiti i da će građani Tajvana uvjdjeti ko je Amerika i koliko zla nanosi.

 3. Mladja996

  Za 20 nedelja: "Kina i USA ce braniti TSMC u slucaju Tajvanskog bombardovanja."

 4. AleksandarBe

  U slučaju napada Kine na Yajvan, Kina se mora sprečiti po svaku cenu da dodje do tako osetljive tehnologije, sa druge strane smatram da treba da dođe do relaksiranja globalnih ekonomskih odnosa između zapadnog bloka i Kine, i uspostavi kakva takva normalna saradnja.

 5. illidan

  kako ce braniti?

 6. Nema većeg zla od Amerike.
  Nadam se da će Kina svoju teritoriju vratiti i da će građani Tajvana uvjdjeti ko je Amerika i koliko zla nanosi.

  I potom će gradjani Tajvana srećno i dugovečno živeti pod diktaturom Kineske komunističke partije.

 7. U svetu postoji 1 najveća diktatura, a to je zapadna diktatura i po principu drž'te lopova, oni ispiraju mozagove ostatku sveta, a bar mi bi to trebali znati, a ne da pljujemo one koji nas pomažu, a da veličamo one koji nam rade o glavi. Stokholm je čudo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi