SAD bi uništile tajvanske fabrike čipova u slučaju kineske invazije

U slučaju invazije Kine na Tajvan, SAD bi pre uništile sve fabrike čipova i celu industriju poluprovodnika pre nego što bi dozvolili da padnu u ruke Kine.

SAD bi uništile tajvanske fabrike čipova u slučaju kineske invazije

Sjedinjene Američke Države bi po rečima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa uništile tajvansku sofisticiranu industriju poluprovodnika (fabrike čipova), pre nego da dozvole da ona padne u ruke Kine u slučaju njene invazije ovog ostrva.

“SAD i njihovi saveznici nikada neće dozvoliti da te fabrike padnu u kineske ruke”, rekao je Robert O’Brajen za Semafor.com tokom Globalnog bezbednosnog foruma organizovanog u Soufan centru u Dohi, glavnom gradu Katara. Značajan broj najnaprednijih čipova na svetu se proizvodi u tajvanskim pogonima kompanije TSMC.

“Preuzimanje kontrole nad ovim fabrikama bi od Kine napravilo ekvivalent u industriji čipova onoga što je OPEC (organizacija zemalja izvoznica nafte koju sačinjavaju Alžir, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela) za proizvodnju nafte i praktično im omogućilo da kontrolišu svetsku ekonomiju”, rekao je O’Brajen.

On je povukao paralelu sa događajem sa početka Drugog svetskog rata kada je Britanija uništila cenjenu francusku pomorsku flotu nakon što su Francuzi potpisali kapitulaciju pred nacističkom Nemačkom. Tom prilikom je ubijeno preko 1000 mornara, a za Vinstona Čerčila, koji je voleo Francusku, je to bila najteža odluka koju je morao da sprovede do tada.

Ovo nije prvi put da se ideja o uništenju tajvanske industrije umesto njenog prepuštanja Kini pojavljuje u javnosti. 2021. godine je u Army War College časopisu objavljen rad u kome je iznešena tvrdnja da bi sam Tajvan trebao da pripreti sabotažom svojih fabrika, kako bi se Peking odvratio od pokušaja invazije.

Tajvanski predstavnici su tada izjavili da nema potrebe za time, jer Kina ne bi bila u stanju da operiše fabrikama nakon njihovog preuzimanja, nagoveštavajući da možda postoji neki mehanizam koji to sprečava.

“Čak i ako se Kina domogne zlatne koke, ona neće nositi zlatna jaja”, rekao je Čen Ming-tong, glavni direktor tajvanskog bezbednosnog biroa proteklog oktobra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (15)
  1. dragan733

    Sta bi se desilo ako.bi se Tajvan dobrovoljno spojio sa Kinom.

  2. Roy Fokker

    Isto što bi se desilo kad bi pao snijeg u paklu.

  3. Pegazbre

    Nemoj slucajno da padne u ruku Kinezima ali u nasim rukama je tehnologija sigurna, me sigurno necemo da kontrolisemo svet...majke nam. Licemeri.

  4. Ђоле

    То да би САД уништиле ту фабрику није спорно али то ништа неће ићи тако. Након што је Холандија одбила да Кини прода машину за производњу напредних процесора Кинези је праве сами. Ни због чега Кинези неће напасти Тајван па ни због тога. Прављење машине за производњу чипова је одмакло и она ће бити спремна за око годину дана. Наивне су приче да би Кина икада напала Тајван па још због неке машине. Колико треба бити мслоуман па поверовати у овакву будалаштину?

  5. ^Sad sam se cuo sa bratom Sijem. Gotovo je sve za 6 meseci.

  6. Here’s how the process works. A ball of tin falls at a rate of several hundred miles an hour through a vacuum and measures around 30 millionths of a meter in diameter. It is pulverized by two shots from one of the most powerful lasers ever deployed in a commercial device and explodes into a plasma measuring several times hotter than the surface of the sun — several hundred thousand degrees Fahrenheit. This plasma emits EUV light at exactly the right wavelength of 13.5 nanometers, which is then collected via a series of about a dozen mirrors, which themselves are the flattest mirrors humans have ever produced. The mirrors reflect the light at just the right angle so that it hits the silicon wafer and carves the circuits on the chips that make your iPhone possible. That’s how you get to an A13 chip, right? That’s right.

    kvalitetan intervju:


    View image at the forums


    The global battle over chip manufacturing and why the US is trying to stop China from buying machines from the Netherlands

    Laser beams and plasma hotter than the Sun have heated up the chip war. Professor Chris Miller explains what’s happening.


    View image at the forums

    www.theverge.com

  7. Crazy_M

    Ta holandska firma je toliko ispred konkurencije, zapravo nema konkurenciju, da je ne mogu stici Kina i US zajedno za minimum 5 godina. Intel gradi svoja postrojenja u US tako da je potez skroz logican

  8. NShappy

    Tema je odlična da se bistri svetska geopolitika i da se prepucavaju protivnici/pristalice novog/starog svetskog poretka.

    Samim tim nije baš da joj je mesto na ovom forumu.

  9. Sta bi se desilo ako.bi se Tajvan dobrovoljno spojio sa Kinom.

    To se neće desiti nikad, sarađujem sa jednom kompanijom iz Tajvana koja se bavi hemijskim produktima. Posle 7god saradnje lice sa kojim radim porudžbine i ostalo mi priča da nema šanse da se pripoje Kini.

  10. Marti Misterija

    Ako citas srpske medije, Tajvan bi hteo da se vrati matici ali zla Amerika ne dozvoljava!

  11. dragan733

    Nije bas pametno tvrditi da je Kina nesposobna da dostigne ASML ili bilo koju drugu kompaniju.To se pokazalo toliko puta netacno da nemamo sta da diskutujemo.To vazi i za politicke odnose,da li ce se Tajvan pridruziti Kini.Kina je zacrtala taj cilj do 2049, i licno mislim da ce ostvariti zamisljeno.

  12. Roy Fokker

    Jedno je "brute force" pristuo razvoju tehnologija, a drugo je ASML koji zahtijeva deset drugih tehnologija i dostizanje preciznosti kakvu nemamo maltene ni u jednoj drugoj grani tehnologije današnjice, da bi se samo počelo raditi na tome. Da je to tako lako, sve velike sile bi odavno radile na razvijanju sopstvene varijante, za zlu ne trebalo.

  13. SAD ne bi uništile tajvanske fabrike čipova, nego bi, možda, uništile svoje fabrike čipova na Tajvanu.

  14. zamzung

    Након што је Холандија одбила да Кини прода машину за производњу напредних процесора Кинези је праве сами.

    Tacnije, kloniraju.


    View image at the forums


    ASML claims former employee stole chip manufacturing data

    The semiconductor supplier doesn’t think the data will impact its business.


    View image at the forums

    www.theverge.com

  15. Roy Fokker

    Kao što rekoh, podaci nisu dovoljni, treba razviti tehnologiju, kojom bi razvili tehnologiju, kojom bi MOŽDA mogli da počnu da razmišljaju o tome da naprave nešto slično, jednom.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi