Kina zaobilazi sankcije SAD, kupuje polovnu zabranjenu opremu

Dok se SAD sprema za novi talas sankcija, Kina zaobilazi sankcije, a kompanije iz ove zemlje tajno kupuju zabranjenu opremu za proizvodnju čipova. 

Strategija Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju strožih pravila za uvoz kineskih poluprovodnika, naterali su proizvođače da kupuju zabranjenu opremu za proizvodnju čipova, ne bi li omogućili kontinuirani rad svojih fabrika. Na ovaj način Kina zaobilazi sankcije i sprema se za još strože mere.

Firme SMIC, HuaHong, Nexchip i Silan Microelectronics kupuju sve što mogu, uključujući i polovne alate. Mnogi od neophodnih sredstava za rad sa tržišta opreme za proizvodnju čipova ne mogu da se isporuče kineskim fabrikama, jer bi se time prekršile sankcije SAD. Upravo je to razlog strategije tajne kupovine, navodi neimenovani izvor blizak kinskim kompanijama, a prenosi DigiTimes.

Kina zaobilazi sankcije

Izvesno je da kompanije iz Kine ne mogu nabaviti alate za proizvodnju čipova od 14 nanometara i one koje koriste napredniji proces proizvodnje. Jedino firma SMIC ima sofisticiranu tehnologiju za proizvodnju čipova, što donekle ublažava posledice sankcija SAD.

Ipak, nije tajna da američki stručnjaci sarađuju sa kolegama iz Japana i Holandije na postavljanju strožih ograničenja za kineske proizvođače poluprovodnika. Prošle nedelje su Japan i Holandija uveli sankcije kineskim izvoznicima čipova. Zato fabrike koje proizvode čipove u Kini rade punom parom, a ostali akteri proizvodnog procesa povećavaju količinu svojih narudžbina.

Mogu li stare mašine održati proizvodnju čipova?

Još uvek se ne može da sigurnošću utvrditi specifikacija opreme za proizvodnju čipova koju američka vlada ne želi da vidi u kineskim fabrikama. Neizvesnost i nedostatak informacija naterao je menadžere kineskih kompanija da poručuju sve što bi potencijalno koristilo za širenje ili održavanje postojećeg obima proizvodnje.

Jedan od prioriteta kompanije SMIC jeste kupovina naprednih i proverenih mašina koje imaju širok spektar proizvodnih procesa. Nasuprot tome, kompanije HuaHong i Nexchip koje su specijalizovane za uhodane proizvodne tehnologije nabavljaju korišćenu, pa čak i zastarelu opremu, samo da bi obezbedile kontinuitet proizvodnog procesa. Ovakva poslovna strategija mogla bi doneti nove probleme koji će pogoditi proces finalne izrade proizvoda.

Među zemljama koje će se pridružiti sankcijama SAD prema kineskim kompanijama uskoro bi mogao da se nađe i Tajvan, navodi se u izveštaju. Tajvan je prethodno obustavio izvoz čipova Rusiji i Belorusiji, zbog straha da bi proizvodi mogli da se iskoriste u vojne svrhe. Izvori koji su dobro upoznati sa tržištem Dalekog istoka veruju da bi broj narudžbina ove opreme iz Kine mogao da raste u sledećoj, a verovatno i do 2025. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi