Japan i Holandija uvode sankcije za kineske kompanije

Nove sankcije za kineske kompanije su napravljene tako one ne mogu da dobiju pristup ključnim tehnologijama potrebnim za proizvodnju modernih čipova.

Japan i Holandija uvode sankcije za kineske kompanije

Godine lobiranja urodile su plodom, pa su u prošli petak SAD, Japan i Holandija sklopile dogovor o ograničenjima, odnosno sankcije za kineske kompanije prema kojima se zabranjuje izvoz tehnologije za proizvodnju čipova, preneo je Bloomberg.

Sankcije za kineske kompanije imaju za cilj da ograniče sposobnost ove zemlje da poveća sopstvenu proizvodnju čipova i dolaze nakon ograničenja koje su SAD objavile u oktobru 2022. godine. Velike sila strahuju da će lakši pristup naprednim poluprovodnicima omogućiti Kini da ojača svoje vojne i tehnološke sposobnosti, posebno u oblasti veštačke inteligencije.

„Ovo je toliko osetljiva tema da je holandska vlada odlučila da revnosno komunicira, a to znači da komuniciramo samo na veoma ograničen način“, rekao je holandski premijer Mark Rute na konferenciji za novinare u petak na pitanje o sporazumu.

Holandske sankcije za kineske kompanije

ASML je ključna kompanija na koju utiču holandska ograničenja. To je jedina kompanija na svetu koja proizvodi takozvane mašine za ultraljubičastu litografiju, koje su ključne za proizvodnju naprednih poluprovodnika. CNBC je ranije izvestio da ASML nije mogla da isporuči svoju naprednu EUV mašinu u Kinu, ali da još uvek može da isporučuje starije mašine za duboku ultraljubičastu litografiju (DUV).

Ako ne mogu da nabave te mašine, sami će ih razviti

Očekuje se da će nova ograničenja sprečiti prodaju „barem nekih“ od ovih DUV mašina, što će dodatno ograničiti mogućnost kineskih kompanija da proizvode napredne čipove i postavljaju proizvodne linije. Izvršni direktor ASML-a Piter Venink ranije je rekao za CNBC da je Kina činila oko 15 odsto prodaje kompanije u 2022.

Venink je dodao da je malo verovatno da će bilo kakva ograničenja sprečiti Kinu da na kraju napravi sopstvene verzije mašina. „Ako ne mogu da nabave te mašine, sami će ih razviti“, rekao je Venink za Bloomberg. “To će potrajati, ali na kraju će stići tamo.”

Sa japanske strane, očekuje se da će ograničenja uticati na kompanije kao što su Nikon i Tokyo Electron.

Sankcije i stimulacija domaće proizvodnje

Osim što je prekinula izvoz u Kinu, Bela kuća je iskoristila svoj uticaj da stimuliše domaću proizvodnju čipova. Predsednik SAD je prošlog avgusta potpisao Zakon o čipovima i nauci vredan 280 milijardi dolara, koji uključuje 52 milijarde dolara subvencija za proizvodnju poluprovodnika. Intel, TSMC i Samsung su ili najavili ili aktivno grade nove proizvodne pogone za poluprovodnike u SAD.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi