Huawei podneo patent za EUV mašinu: spremaju se za pravljenje sopstvenih čipova

Ovaj patent sugeriše da bi, uz adekvatnu opremu, sa EUV skenerom Huawei mogao da proizvodi čipove manje od 7 nm i tako preskoči uvedene sankcije.

Novi patent koji je Huawei podneo pokriva ekstremnu ultraljubičastu mašinu (EUV) koja omogućava kreiranje integrisanih kola od kojih se prave moderni čipovi. Naravno, patent ne znači da će Huawei praviti ili da već ima ovu mašinu, ali ukoliko je tako, to znači da bi ova kompanija mogla da počne sa proizvodnjom svojih čipova u proizvodnom procesu koji je manji od 7 nm.

Huawei je ovaj patent podneo sredinom novembra, prenosi MyDrivers, a u njemu se nalaze delovi koji pokrivaju sve ključne komponente EUV skenera: 13,5 nm EUV generator svetla, komplet ogledala, litografski sistem i tehnologije za upravljanje celim sistemom.

Sam EUV skener je kompleksna mašina koja se sastoji od brojnih modernih komponenata koje moraju da rade u savršenoj harmoniji da bi sve funkcionisalo kako treba. Međutim, EUV mašina je samo jedan deo, jer je potrebno obezbediti odgovarajuće membrane za maske i druge komponente za proizvodnju visokog obima.

EUV skener je sam vrh tehnoloških dostignuća modernog doba i veliki broj kompanija se zdušno trudi da kreira takav alat, ali je to jedino pošlo za rukom holandskoj kompaniji ASML nakon 10 godina razvoja i ozbiljnoj podršci od strane kompanija Intel, Samsung i TSMC.

Danas Samsung, SK Hynix i TSMC aktivno koriste ASML EUV alate, ali je Intel u zaostatku, jer tek treba da započne masovnu proizvodnju čipova korišćenjem ovih alata.

Za sada, samo Intel, Micron, Samsung, SK Hynix i TSMC koriste ili planiraju da koriste EUV skenere. Štaviše, samo ovih pet kompanija razvilo je (ili planira da razvije) procesne tehnologije dovoljno sofisticirane da iskoriste prednosti EUV skenera.

U međuvremenu, kineski SMIC nije mogao da dobije EUV alat za razvoj sopstvenog procesa proizvodnje zasnovanog na EUV zbog aranžmana iz Vasenara.Očigledno je da potražnja za EUV skenerima potencijalno postoji u Kini, i očigledno je Huawei želi rešenje za svoje uređaje.

Dobro pitanje je da li je Huawei podneo patent kako bi u budućnosti mogao da razvija EUV mašinu, ili se patent podnosi sada kada je ceo proces u poodmaklom razvoju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi