GlobalFoundries tužio IBM zbog odavanja tajni Intelu

GlobalFoundries tužio IBM zbog odavanja poslovnih tajni u vezi tehnologije izrade čipova, konkurentskim kompanijama Intel i Rapidus.

GlobalFoundries tužio IBM zbog odavanja tajni Intelu

GlobalFoundries je pokrenuo zvaničnu sudsku parnicu protiv kompanije IBM ispred federalnog suda u državi New York, SAD. Predmet tužbe je neovlašćena prodaja poslovnih tajni i tehnologije izrade čipova koje su ove dve kompanije zajedno razvijale. U tužbi stoji da je zajedničku intelektualnu svojinu, IBM prodao konkurentskim kompanijama Intel i japanskom konzorcijumu Rapidus.

U tužbi se navodi i da je IBM aktivno vrbovao GlobalFoundries inženjere radeći na sve načine da ih dovede u svoje redove.  Zbog toga ova kompanija zahteva nadoknadu štete, kaznu, sudski nalog za sprečavanje daljeg neovlašćenog otkrivanja poslovnih tajni i zabranu neprikladne prakse koju je IBM praktikovao u dosadašnjem periodu. IBM sa druge strane odgovara da su tužbe neosnovane.

GlobalFoundries tužio IBM da ostvaruje nezakonitu zaradu i vrbuje njegove inženjere

GlobalFoundries navodi da je IBM nezakonito obelodanio intelektualnu svojinu i poslovne tajne koju je dobio i time postao jedini vlasnik, nakon kupovine IBM odeljenja za mikroelektroniku 2015. godine. U žalbi se tvrdi da je najviše rukovodstvo kompanije iBM prikazalao saradnju sa kompanijama Intel i Rapidus kao oslanjanje na tehnologiju koja je razvijena tokom nekoliko decenija ranijih istraživanja sprovedenih u Albany NanoTech kompleksu. Međutim, GlobalFoundries smatra da je intelektualna svojina nad ovom tehnologijom njegova, pošto je pre 8 godina kupio IBM-ov biznis iz oblasti mikroeletronike.

IBM trenutno sarađuje sa japanskim konzorcijumom Rapidus sa kojim zajedno radi na osvajanju 2-nm tehnologije proizvodnje čipova. Takođe sarađuje i sa kompanijom Intel na razvoju različitih tehnologija na polju poluprovodnika kao deo zvaničnog partnerstva uspostavljenog i objavljenog 2021. godine. Tehnologija proizvodnje koju trenutno razvijaju Intel i Rapidus se bazira na GAA tranzistorima. Ovaj tip tranzistora je godinama razvijan u IBM Albany NanoTech kompleksu.

Za sada ostaje nepoznanica šta je sve IBM otkrio i prodao od intelektualne svojine pomenutim kompanijama, ali je vrlo verovatno da je dobar deo patenata i tehnologije odeljenja za mikrolektroniku završio u rukama konkurencije. U tom pogledu, Globalfoundries tvrdi da IBM nezakonito ostvaruje zaradu od stotine miliona dolara na ime licenciranja i drugih beneficija od intelektualne svojime koju je stavio na raspolaganje kompanijama Intel i Rapidus, prenosi tomshardware.

Još jedna zabrinutost jeste da IBM aktivno vrbuje i regrutuje inženjere iz Fab 8 postrojenja i da se ova praksa učestala od momenta najave Intel – Rapidus saradnje objavljene u februaru 2022. godine. GlobaFoundries zahteva od suda da zaustavi praksu otimanja i zapošljavanja njenih inženjera za koju iz ove kompanije tvrde da je nezakonita. GlobalFoundries je obustavio razvoj savremenih tehnologija proizvodnje čipova 2018. godine.

Ostaje nejasno da li će mu zatrebati tehnologija razvijena u Albany NanoTech Complex postrojenjima pre 2015. godine. Pretpostavke su da će u nekom trenutku GlobalFoundries morati da krene u razvoj savremenijeg procesa izrade čipova tzv „sub-10nm“ tehnologijom koja će koristiti GAA tip tranzistora, a kako bi odgovorila na rastuće potrebe svojih kupaca.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi