Intel i Arm udružuju snage u proizvodnji najsavremenijih procesora

Intel i Arm će omogućiti pristup tehnologiji i korišćenje najsavremenijih fabrika za proizvodnju, čime se smanjiti zavisnost od TSMC i kineskih čipova

Intel i Arm udružuju snage u proizvodnji najsavremenijih procesora

Kada bolje razmislite zvuči sasvim logično. Intel i Arm su objavili dogovor o strateškoj saradnji na dizajnu i proizvodnji u budućem periodu. Intel sa svoje strane je uložio ogroman novac u fabrike i naprednu tehnologiju proizvodnje čipova, koji će omogućiti ulazak u sledeću eru gde se veličina tranzistora dodatno smanjiti i više neće meriti nanometrima, već manjim jedinicama – poznata kao angstrom era. Iz toga stoji i namera da se smanji zavisnost najvrednijeg dela globalne industrije o dalekoistočnim proizvođačima, pre svih tajvanskog giganta – TSMC.

Takođe, ovo je na neki način odgovor na sve veću popularnost RISC-V arhitekture i procesora. Oni su pretnja kako po Arm, tako i Intel procesore. Ovim korakom se pokušava ograničiti uticaj RISC-V tehnologije na tržište u nekom budućem vremenu.

Arm je trenutno vodeća arhitektura na polju dizajna procesorskih jezgara i primene u trenutno najpopularnijoj i najviše korišćenoj vrsti – mobilnih uređaja. Od telefona, tablet računara, preko IoT ueđaja, auto-industriji, velikim data centrima, a sve više se radi na njihovoj primeni na prenosnim računarima gde imaju ogroman potencijal. Tržište x86 procesora se vidno smanjuje, a buduće opcije postaju pune ograničenja. Toga su očigledno svesni u Intelu.

Intel i Arm – pakt koji ima potencijal da dominira tržištem tokom narednih decenija

Intel Foundry Services (IFS) je deo Intel imperije koji se bavi uslužnom proizvodnjom čipova i procesora za druge kompanije. IFS i Arm su danas objavili dogovor o zajedničkoj saradnji na polju buduće proizvodnje najsavremenijih procesora, čime jasno žele da uspostave kontrolu u ovom delu industrije.  

Sporazum će sa druge strane omogućiti kompanijama koje se bave isključivo dizajnom procesora, a nemaju sopstvene kapacitete za proizvodnju (Nvidia, Qualcomm, AMD i sl.) da naprave računar vrhunskih karakteristika na bazi SoC procesora izrazito male potrošnje zahvaljujući Intel 18A proizvodnom procesu. Saradnja će se prvo fokusirati na dizajn procesora za mobilne telefone i slične mobilne uređaje, ali će tokom vremena proširiti na izradu čipova za potrebe automobilske industrije, Internet stvari (IoT), velikih data centara za obradu podataka, vazduhoplovstvo i osetljive vladine aplikacije.

Partneri i kupci kompanije Arm, imaće koristi od trenutno najnaprednije Intel 18A tehnologije proizvodnje čipova i tranzistora, koja donosi velika poboljšanja na polju male potrošnje energije i boljih performansi, kao i od fleksibilnijeg organizovanja proizvodnje kroz dostupna postrojenja i fabrike locirane na teritoriji u SAD i EU.

Kao deo svoje IDM 2.0 strategije, Intel ulaže u vodeće proizvodne kapacitete širom sveta, uključujući značajna proširenja kapaciteta u SAD i EU. Sve to kako bi zadovoljio dugoročnu potražnju za čipovima. Ova saradnja će omogućiti globalno stabilniji lanac snabdevanja za kupce koji rade isključivo na dizajnu mobilnih procesora sa Arm arhitekturom. Omogućavanje pristupa najsavremenijim Arm rešenjima i napredne Intel tehnologije proizvodnje, Arm partneri će moći u potpunosti da iskoriste sve prednosti, koje prevazilaze isključivo dosadašnji način proizvodnje silicijumskih diskova, već uključuje pakovanje čipova, softver i kompletna rešenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi