ARM notebook računari bi mogli udvostručiti tržišni udeo do 2027.

ARM notebook računari bi mogli preoteti značajan deo tržišta tradicionalnim modelima na bazi Intel i AMD mobilnih verzija procesora.

ARM notebook računari bi mogli udvostručiti tržišni udeo do 2027.

Čitav sistem na samo jednom čipu je rešenj poznatije pod skraćenicom SoC, a zasnovano na ARM arhitekturi i trenutno zauzima 14% tržišnog udela. Međeutim, spremni su da barem udvostruče svoj udeo za nekoliko godina, izveštava Counterpoint Research. Analitičari primećuju dve glavne prednosti kojima raspolažu ARM notebook računari i mobilne SoC platforme u odnosu na tradicionalne x86 modele: niža ukupna potrošnja energije i mogućnost prilagođavanja specifičnim osobinama uređaja, a što rezultira funkcionalnijim karakteristikama i boljim performansama.

Procesori zasnovani na ARM arhitekturi će ove godine uzeti 15% prihoda od procesora za notebook računare, ali bi se njihov udeo mogao povećati na 25% u 2027. godini. U međuvremenu, Intelov udeo će se smanjiti sa 68% ove godine na 60%, dok će udeo AMD modela pasti sa 16,7% na 14,4%.

Danas, velika većina, čak 90% prenosnih računara zasnovanih na ARM arhitekturi, stiže pod markom Apple. To je svakako ograničavajuća okolnost pošto je Microsoft Windows, svakako najpopularniji operativni sistem na svetu. Međutim, Counterpoint veruje u mogućnost da Qualcomm razvije konkurentne ARM SoC kompatibilne procesore za Windows operativni sistem, čime bi ARM značajno povećao tržišni udeo i svoju ulogu u svetu računara.

ARM notebook rešenja polako potiskuju tradicionalne Intel i AMD procesore

SoC na bazi ARM arhitekture, ima nekoliko prednosti u odnosu na x86 CPU. Pre svega to su manja potrošnja energije i bolje upravljanje toplotom. Dizajnirani su imajući na umu energetsku efikasnost. Zato ovi SoC procesori mogu biti prilagođeni specifičnim potrebama u pogledu napajanja, što ih čini savršenim za mobilne uređaje i laptop računare. Pogotovo se to odnosi u situacijama gde je životni vek baterije od vitalnog značaja.

Takođe, SoC procesori koji izvršavaju ARM instrukcije, mogu da integrišu veći broj CPU jezgara visokih performansi, kao i radnu memoriju, nešto što u ovom trenutku ne mogu da ponude x86 modeli. Pored toga, specijalno prilagođena jezgra u ovim SoC procesorima pružaju napredne funkcije koje standardna x86 jezgra trenutno ne mogu, što dovodi do bolje integracije hardvera i operativnog sistema, primećuju analitičari.

Counterpoint naglašava ugrađene AI mogućnosti Apple SoC linije procesora i veruje da se te mogućnosti mogu koristiti u situacijama većih radnih opterećenja, kao što su kodiranje i kompresija slike i videa, eliminacija šuma, prepoznavanje slike i poboljšanje glasa. Međutim, uskoro bi i Intel, kao i AMD procesori mogli dobiti slična namenska jezgra za izvršavanje algoritama veštačke inteligencije o čemu se sve više priča u kontekstu novih CPU modela. Za sada ih nemaju, a što ide na ruku ARM SoC rešenju u ovom trenutku.

ARM platforma ima potencijal da zameni Intel i AMD procesore

Counterpoint Research veruje da veliki proizvođači računara i sistem integratori, mogu da veoma lako i brzo uvedu ARM procesore prilagođene potrebi rada u njihovim modelima računara i time ih učine različitim u odnosu na konkurentske modele. Na primer, ARM procesori sa manjom potrošnjom energije se mogu koristiti za pravljenje hibridnog tablet i prenosnog računara koji su lakši i dugotrajniji u radu ako se porede sa današnjom “2-u-1” generacijom sličnih uređaja.

Kako sve više proizvođača sa ARM priocesorima ulazi na tržište, oni sve više doprinose svojim znanjem o hardveru i softveru zasnovanom na ARM arhitekturi, dodatno čineći ove računare atraktivnijim i zanimljivijim po krajnjeg korisnika. Sve veća dostupnost aplikacija i softvera zasnovanih na ARM arhitekturi, takođe će poboljšati komfor u radu korisnika, poznavanju platforme i time olakšati prelazak na ovakve računare. Očekuje se da će se prelazak na računare zasnovane na ARM arhitekturi nastaviti, a predviđa se da će njihov tržišni udeo značajno porasti u narednim godinama.

Ono što je vredno pažnje je da za sada, Counterpoint Research ne predviđa ugradnju ARM procesora u klasične desktop računare. ARM SoC procesorske platformei imaju neospornu prednost za laptop kategoriju, dok sa druge strane desktop računari imaju različite zahteve. Na primer, oni koriste prednosti visokih performansi, a potrošnja energije nije uvek presudna za desktop računare. Stoga, ostaje da se vidi da li će i koji udeo ARM dobiti na tržištu klasičnih računara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi