Nove sankcije SAD vraćaju industriju čipova Kine za 10 godina unazad

SAD sprema nove sankcije usmerene na opremu za kinesku industriju poluprovodnika koje će industriju u ovoj zemlji vratiti 10 godina unazad.

Nove sankcije SAD vraćaju industriju čipova Kine za 10 godina unazad

Nakon ozbiljnih sankcija koje je američka vlada uvela protiv kineskog sektora proizvodnje čipova, sada se sprema njihovo proširenje koje je usmereno na domaćeg kineskog proizvođača poluprovodnika, kompaniju SMIC. Ranije sankcije su sprečavale kupovinu opreme za proizvodnju poluprovodnika u 14 nm proizvodnom procesu, a nova ograničenja bi mogla da spreče kupovinu opreme potrebne za čipove klase 40 nm i niže, piše DigiTimes.

Kao veliku pomoć u ovom paketu sankcija Amerika vidi podršku Japana i Holandije, a ukoliko nove sankcije budu uvedene, pretpostavlja se da će cela industrija poluprovodnika u Kini biti vraćena 10 godina unazad.

Nove sankcije

Ako SAD uvedu ova ograničenja, i ne izdaju se izvozne dozvole za prodaju naprednih alata za proizvodnju čipova kompaniji SMIC i drugim kineskim proizvođačima čipova, to će predstavljati najozbiljniji udarac za ovu industriju Kine. Sa druge strane, ovo će biti i veliki udarac i za proizvođače opreme za čipove.

Deluje da će ASML, vodeći svetski proizvođač opreme za litografiju, imati manje štete od svojih američkih i japanskih konkurenata. Izvozna ograničenja koja je holandska vlada objavila prošle nedelje zabraniće isporuke ASML Twinscan NXT:2000i, NXT:2050i i NXT:2100i skenera, najsofisticiranijih alata za DUV litografiju.

Nasuprot tome, oko 17 alata za proizvodnju čipova koje prave proizvođači sa sedištem u SAD zahtevaju izvoznu dozvolu Ministarstva trgovine SAD, navodi Bloomberg. Uz nova ograničenja, taj broj će se udvostručiti, piše u izveštaju, što će naravno naštetiti kompanijama kao što su Applied Materials, OVK i Lam Research.

Nakon što je Trampova administracija ograničila pristup kompaniji SMIC alatima koji mogu da proizvode 10 nm čipove, SMIC je najavio nekoliko novih fabrika koji će se fokusirati na 28 nm proizvodne procese. SMIC je nedavno rekao da će, pošto nije mogao da nabavi neophodne alate na vreme, jedna od njenih novih fabrika od 300 mm početi proizvodnju velikog obima jedan ili dva kvartala kasnije nego što se očekivalo. Međutim, ako SAD uspeju da zabrane prodaju 28 nm alata SMIC-u, onda će fabrika morati da preispita svoje planove za nove proizvodne pogone.

Put bez SAD

Ako Kina želi da svoju industriju poluprovodnika učini samodovoljnom i usvoji napredne proizvodne čvorove, moraće da obezbedi da njeni proizvođači alata kao što su AMEC (litografija), Kingsemi i Naura budu u rangu sa svojim američkim i evropskim rivalima. U najbolju ruku, ovo je nešto za šta će biti potrebne godine, jer najnapredniji skeneri koje AMEC ima mogu da proizvode samo IC-ove klase 90 nm, tehnologiji koja se koristila za pravljenje CPU-a početkom 2000. godine.

Ako SMIC izgubi svoju sposobnost da proizvodi čipove na 28 nm, 14/12 nm i naprednijim proizvodnim procesima, stotine kineskih dizajnera čipova će morati da prebace proizvodnju kompanijama kao što su TSMC, UMC, GlobalFoundries i Vanguard. Ovo će svakako biti dobro za ove ugovorne proizvođače čipova, ali će biti pogubno za SMIC posebno i za kinesku industriju poluprovodnika uopšte. I izgleda da je to namera sankcija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. sdnenad

  Obiće im se to na kraju o glavu stostruko.
  Kako su samo i koliko dugo čitav svet zamajavali pričom o slobodnom tržištu i konkurenciji, dok je to njima odgovaralo. Sramno, kao i ona bedna priča oko Huaweia.

 2. Ma ne, treba tebe da poslušaju i da svoje najnovije tehnologije daju na tacni kojekakvim diktaturama / agresorima.

 3. ivanhell

  Ne znam gde ti živiš ali USA je najveći agresor koji postoji. Budimo realni.

 4. MegaSkot

  USA cuva jedino sto im je ostalo i bez toga su nista: tehnologija.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi