Nema modernih čipova za Kinu, i Japan uvodi sankcije

Japan uvodi sankcije na izvoz ključne opreme za pravljenje čipova, nakon sličnih sankcija SAD osmišljenih da ograniče pristup Kini najsavremenijim čipovima

Nema modernih čipova za Kinu, i Japan uvodi sankcije

Japan je objavio zvanične planove da ograniči izvoz 23 vrste opreme za proizvodnju poluprovodnika. Potez je deo trilateralnog sporazuma sa SAD i Holandijom koji ima za cilj da značajno smanji sposobnost Kine da uvozi opremu koja se koristi za proizvodnju najnaprednijih čipova.

Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije Japana navelo je u petak u saopštenju za javnost da će uvesti kontrolu izvoza na šest ključnih kategorija opreme koja se koristi u proizvodnji čipova. Ministarstvo nije eksplicitno navelo Kinu kao metu tih mera, ali kaže da će proizvođači opreme morati da traže dozvolu za izvoz za sve regione.

Japanske firme žurile da isporuče opremu kineskim kupcima

Ograničenja izvoza, koja će stupiti na snagu u julu, verovatno će uticati na opremu koju proizvodi desetak japanskih kompanija, kao što su Nikon, Tokyo Electron, Screen Holdings i Advantest Corp.

Japan je do sada izbegavao bilo kakvo formalno javno pozivanje na taj sporazum, pošto su geopolitičke tenzije između SAD i Kine pojačale pritisak na japanske kompanije da razrade strategiju koja im omogućava da opstanu na oba tržišta, navodi Financial Times.

Japan ovo, tako barem izgleda, ne želi. Šta više, jedan dobavljač ovakve opreme, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za FT da su požurili da isporuče narudžbine kineskim kupcima u iščekivanju da zabrana stupi na snagu u drugoj polovini godine.

Odluka Tokija, ipak, dolazi nakon što su SAD u oktobru uvele stroža ograničenja na izvoz alata za proizvodnju čipova u Kinu, navodeći zabrinutost da Peking planira da koristi napredne čipove za jačanje svoje vojne moći. Vašingtonu su, međutim, bili potrebni Japan i Holandija, koji su ključni dobavljači takve opreme, kako bi ta ograničenja bila delotvorna.

Da li su američke zabrane dobre za kineske proizvođače čipova?

Predsednik kompanije MediaTek, tajvanskog dizajnera čipova, izrazio je prošle nedelje zabrinutost zbog američkih sankcija, rekavši da bi one mogle da naškode tajvanskim proizvođačima.

Kako on vidi stvari, američka kontrola izvoza opreme za proizvodnju čipova je samo podstakla kinesku vladu da investira više novca u domaću proizvodnju. Takođe veruje da će zbog toga tajvanske manje i srednje kompanije za dizajniranje čipova biti prve koje će ovim sankcijama biti pogođene.

Sankcije podstiču preporod industrije čipova Kine

Sa druge strane, Huawei kaže da će se kineska industrija čipova “preporoditi” pod sankcijama SAD-a.

Jedan od najviših direktora kineskog giganta rekao je da kineska industrija poluprovodnika neće sedeti skrštenih ruku, već će uložiti značajne napore da ojača domaću proizvodnju. Ovo nije prazna priča, jer smo nedavno pisali da je Huawei u svoje proizvode ugradio više od 13.000 delova domaće proizvodnje kao zbog sankcija koje su uvele SAD.

Čipovi su bili žarište u široj američko-kineskoj borbi za tehnološku nadmoć. Tokom proteklih nekoliko godina, Vašington konstantno pokušava da ograniči Kinu i kineske firme preko sankcija i izvoznih ograničenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Vuki1305

    Iz ugla SAD -a, ovako nešto je jednako onom "cilj opravdava sredstvo", tj ako ne možeš sebe da poboljšaš, onda pogoršaj druge kako bi zadržao liderstvo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi