Može li SAD dobiti rat čipova?

Rat čipova između SAD i Kine se zahuktava, jer proizvodnja poluprovodnika postaje sve bitniji strateški faktor.

Može li SAD dobiti rat čipova?

Sjedinjene Američke Države moraju napraviti ogromna ulaganja u istraživanje i proizvodnju poluprovodnika kako bi se suprotstavile kineskim ambicijama za globalnom tehnološkom dominacijom. Ovo mišljenje je izneo Kris Miler, autor knjige “Rat čipova”, profesor istorije i predavač i saradnik nekoliko američkih univerziteta.

U intervjuu za UnHerd, Miler je istakao važnost poluprovodnika u modernim tehnologijama, usled činjenice da oni pokreću sve od pametnih telefona i laptopova do automobila i aviona, kao i da su esencijalan deo dolazećih tehnologija poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Ove tehnologije će imati uticaj ne samo na odnos snaga na ekonomskom planu, već i vojnom, pa njihov značaj sve više raste.

Miler napominje da su SAD zaostale kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika i da se najveći deo proizvodnje odvija u Aziji, konkretno Kini i Tajvanu. Kada su u pitanju najnapredniji čipovi, Tajvan proizvodi čak 90% njih, odnosno preko jedne trećine nove procesorske snage svake godine. Ovakvu poziciju, Tajvan najpre duguje kompaniji TSMC osnovanoj 1987. od strane američkog državljanina Morisa Čenga, a koja je ključni svetski proizvođač najnaprednijih čipova. Usled teritorijalnih aspiracija Kine na ovu teritoriju, ova prednost bi u slučaju invazije na Tajvan lako mogla promeniti centar moći.

Kako bi se SAD suprotstavile kineskim naporima za tehnološkom dominacijom, Chips Act neće biti dovoljan. Miler predlaže da bi američka vlada morala da obezbedi subvencije za nove fabrike poluprovodnika, kao i za istraživanje novih tehnologija, poluprovodničkih materijala i tehnika proizvodnje. Takođe, smatra da je neophodno uložiti i u obrazovanje naredne generacije inžinjera u ovom domenu.

Iako SAD i dalje imaju određenih prednosti u ovoj oblasti, najpre zahvaljujući odličnom sistemu univerziteta i postojećim znanjem i umećem u dizajniranju čipova, Miler ističe da je potrebno reagovati odmah kako bi se ta prednost i održala. Kina ulaže ogromna sredstva u dolazeće tehnologije poput kvantnog računarstva i veštačke inteligencije, pa se i SAD moraju fokusirati na ove oblasti ukoliko žele da ostanu globalni tehnološki lider.

Problem Kine u ovom trenutku je činjenica da su im za proizvodnju najnaprednijih čipova neophodni alati koje moraju nabaviti samo od SAD, Japana ili Holandije. Iako su prethodnih decenija savladali proizvodnju poluprovodnika, napredne tehnologije ostaju problem koji nije brzo rešiv, ali u perspektivi verovatno jeste savladiv. Cilj SAD je da Kini onemoguće nabavku naprednih tehnologija proizvodnje i ovaj proces maksimalno otežaju.

U međuvremenu, potrebe globalne industrije za čipovima stalno rastu. Miler smatra da uzrok i dalje aktuelne nestašice čipova leži u nekoliko faktora, uključujući i probleme u lancu dobavljivosti izazvane pandemijom, povećanu potražnju za poluprovodnicima u industrijama poput automobilske i potrošačke elektronike, kao i nedostatak investicija u nova postrojenja za proizvodnju poluprovodnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi