Južna Koreja zabrinuta oko U.S. Chips Act (američkog zakona o čipovima)

U.S. Chips Act, uredba o subvencijama kompanijama za proizvodnju na tlu SAD kojom se žele suprodstaviti Kini, zabrinula je i druge zemlje.

Ministar trgovine Južne Koreje će se sastati sa svojim kolegama u Vašingtonu ove nedelje kako bi izrazio zabrinutost oko U.S. Chips Act (zakona o čipovima) i ubedio američke predstavnike da on može SAD učiniti manje atraktivnom destinacijom za investicije. Tokom posete, on će se pored predstavnika sektora za trgovinu SAD i Bele kuće sastati i sa predstavnicima velikih kompanija kako bi razgovarao na temu uredbe.

U.S. Chips Act je deo inicijative Bajdenove administracije da proizvodnju poluprovodnika vrati na američko tlo, kako bi se uspešnije takmičili sa Kinom na globalnom tržištu. U okviru nje, kompanije se mogu prijaviti za državne subvencije u ukupnom iznosu od 52,7 milijardi dolara, koje bi trebale da pospeše proizvodnju na tlu SAD.

Uredba podrazumeva i da kompanije koje dobiju sredstva na osnovu nje budu pod zabranom zajedničkog istraživanja i razvoja tehnologijama sa određenim stranim zemljama poput Kine u narednih 10 godina. Ovo brine i Južnu Koreju, s obzirom da Samsung Electronics i SK Hynix poseduju fabrike na kineskom tlu, a razmatraju prijavljivanje za subvencije.

Zabrinutost samim kompanijama izaziva i zahtev da one koje koriste subvencije moraju da predaju informacije o projektovanom profitu i biznis planu, što se smatra poslovnom tajnom. Po uredbi, kompanije su u obavezi da sa vladom SAD podele deo profita koji prevaziđe inicijalne projekcije preko dogovorene sume.

“Vlada Južne Koreje će preneti poruku da bi Chips Act mogao produbiti neizvesnost u poslovanju, kršiti prava kompanija u pogledu upravljanja i tehnologija, kao i učiniti SAD manje atraktivnom opcijom za ulaganja”, izjavio je za Reuters ministar trgovine Južne Koreje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Cineman

    Svakako im je plan da prebace kompletnu TSMC proizvodnju kod sebe, pa samim tim bi Tajvan ostao bez "saveznika" ako Kina krene na njih.

  2. ^ pa to i jeste cilj, da li će kasnije Kina pripojiti Tajvan manje je bitno. Poenta je da ne ostanu bez čipova za svoje proizvode.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi