Gigabyte G6X (2024) test

Gigabyte G6X (2024) test

Gigabyte G6X za 2024. godinu cilja mejnstrim publiku koja želi za što manje novca da dobije što bolje performanse. Zbog toga je trenutno jedan od najboljih mejnstrim modela u klasi

  Sadržaj
   Gigabyte G6X (2024) test

   Pozitivne ocene

   • Dobar odnos cene i vrednosti uređaja
   • 16″ veliki ekran
   • Brz procesor
   • Vrlo sposoban u Windows 1 okruženju
   • MUX swtich – RTX 4050
   • Opcije nadogradnje – RAM, M.2 SSD
   • Instaliran Windows 11 Home OS

   Negativne ocene

   • Za nijansu bolja tastatura ga deli do gotovo savršenog “mejnstrim” gejmera

   Gigabyte G6X (2024) je svestran i brz računar sa vrlo pristojnom cenom. Iako po svojoj primarnoj nameni gejming laptop, G6X će odgovoriti i na zahtevnije poslove i profi aplikacije. Brz procesor i dvokanalno konfigurisana memorija uz pomoć RTX 4050 grafičkog procesora sa MUX switch vezom, isporučuju performanse na kojima bi mu pozavideli i za klasu skuplji laptop modeli.

   Gigabyte G6X u verziji za 2024. Godinu je dobar i na prvi pogled neprimetan laptop. Deluje poznato kao dečko iz kraja na koga se možete osloniti i koji je uvek tu da vam pomogne kada zatreba, a takve zapravo možete izbrojati na prste jedne ruke.

   I zaista, početak testa ne obećava neko naročito uzbuđenje, nema tu nikakvih spektakularnih noviteta, ali sa druge strane Gigabyte G6X je zapravo perfektno pakovanje karakteristika i mogućnosti za novac koji ćete potrošiti. Zapravo ovakav tip laptop računara je najteži za predstavljanje. Deluje kao OK, prosečan uređaj a zapravo je savršen u svojoj jednostavnosti i onoga što pruža za uloženu svotu novca. Jedan od onih od koga ćete teško naći bolje za istu svotu novca.

   Zapravo se trudite čitavo vreme testa da ga ne potcenite jednostavnim rečenicama i formulacijama koje zvuče poznato, a on bi lako mogao da bude zvezda u svojoj cenovnoj klasi. Sve to u današnjem trenutku komplikuju najave o promeni sadašnje generacije laptop računara, ali o tome malo više na kraju, u zaključku testa.

   Gigabyte G6X (2024)  – karakteristike

   Gigabyte G6X stiže u klasičnom školjkastom kućištu “gunmetal” nijanse tamnosive boje koja je pre svega zahvalna za održavanje ove vrste prenosnog uređaja. Obzirom da ima gejming narativ još bolje mu pristaje. Upotrebljeni materijali su kombinacija aluminijumskih i plastičnih površina, dok je kvalitet izrade bez ikakve zamerke – čvrst je i robustan tačno na mestima gde i očekujete da bude. Spojevi i zazori na kućištu uređaja su bez zamerke.

   Ekran dijagpnale 16“ je prva stvar koja nam pada u oči i napravljen u 16:10 formi. prikazuje 1920×1200 piksela tačno onoliko i malo više od očekivanja za u ovu klasu gejming laptop uređaja. Tih 120 piksela viška po vertikali kao i zbog činjenice da je ivica vidljive površine spuštena maksimalno do donjeg okvira ekrana, daju onaj preko potrebni osećaj komfora u svakodnevnom radu ali i poslovnim aplikacijama kao što je MS Office. Bilo da pišete u Wordu, radite u Excel tabeli, ili se bavite web administracijom, tek ta dodatna visina u prikazu ekrana će vam definitivno dobro doći.

   G6X ima dobar ekran dijagonale 16″

   Izmerili smo maksimalno osvetljenje od prosečnih 300 nita i nešto malo više tačnije u centralnom delu 336 dok je u donjem delu bilo nešto slabije nekih 290 nita, dovoljno za kvalitetan svakodnevni rad i igranje. Nema uočljivog probijanja na tamnim površinama. Ima vertikalno osvežavanje na 165 Hz što se odlično uklapa sa ostatkom karakteristika platforme na koju je postavljen Gigabyte G6X.

   Od posebne koristi je činjenica da ne pati od “PWM flickering” efekta treperenja pozadinskog osvetljenja matrice bez obzira na intenzitet osvetljenja tako da zaista štedi i ne umara oči tokom dugotrajnog rada. Dakle, bez obzira što ne blješti i ne šljašti na prvi pogled, zapravo ovaj ekran odrađuje prilično dobar posao i što je najvažnije prijateljski se ponaša prema vašim očima.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   U gornjoj ivici ekrana je smeštena web kamera koja snima u 720p rezoluciji, a pored nje je smešten par mikrofona. Kamera se može isključiti kombinacijom Fn i F10 tastera, uzgred ima i beli LED indikator aktivnosti.

   Tastatura je solidna, podseća oblikom kapica i belom bazom koja prelama svetlost pozadinskog osvetljenja na Acer Nitro modele ali su tasteri manji i zbog toga definitivno ostavlja drugačiji osećaj. Osvetljenje nije prenaglašeno i menja se iz pratećeg Gigabyte Control Center softvera. Touchpad je komforno velike površine i vrlo prijatnog osećaja sa preciznošću na koju nemamo zamerke.    

   Sa prednje strane uređaja koja se sužava ka korisniku primećujemo tri statusne LED diode za aktivnost diska, punjača i status baterije dok se puni. Detalj iz nekih prošlih vremena koji nam se dopada jer je itekako koristan za kontrolu na prvi pogled.

   Ponuda konektora

   Gigabyte G6X (2024) je savremen računar i to pokazuje ponudom konektora za vezu sa eksternim uređajima. Na levoj strani se nalazi jedan USB-A 3.2 prve generacije kao i kombinovani 3.5 mm audio džek za slušalice i mikrofon, na suprotnoj desnoj je svoju poziciju pronašao jedan USB-C 3.2 Gen2 sa Power Delivery PD 3.0 specifikacijama, dakle možete ga puniti sa USB ispravljačem koji isporučuje do 100 W električne energije, a odmah pored njega je i jedan klasični USB-A 3.2 druge generacije.

   Ovaj Gigabyte G6X (2024) ide u skladu sa trendovima koji veže za ovu klasu gejming laptop modela i usvaja pravac koji su još davno postavili Lenovo Legion modela pa je deo konektora preselio na zadnju stranu uređaja u delu između glavnih izduvnih otvora. Tamo su se smestili još jedan brzi USB-C 3.2 Gen2 sa DP 1.4 specifikacijama, zatim HDMI 2.1 standardnih dimenzija, LAN konektor i ulaz za punjač koji stiže uz uređaj. Dakle, moderan pristup pri odabiru konekcija što se mora pohvaliti.

   Na bočnim stranama uređaja primećujemo “G” šablon pozicije izduvnih otvora sa škrgama kroz koje proviruju rebra hladnjaka i to bakarno-narandžaste boje, što baš izgleda upečatljivo na jednom gejming modelu. Sa svake strane po jedan rashladni bok tako da su CPU i GPU pravilno razdvojeni na suprotnim stranama i povezani sistemom toplotnih cevi radi ujednačenijeg prenosa toplote i efikasnijeg hlađenja, čemu dodatno pomažu dva ventilatora.

   Takođe, na plastičnom poklopcu baze primećujemo velike perforirane površine koje olakšavaju dovod svežeg vazduha u cilju boljeg hlađenja.

   Hardverska platforma

   Laptop je postavljen na Intelovu verziju mobilne Raptor Lake_HX platforme visokih performansi. U pitanju je Core i7-13650HX procesor sa 6 brzih i 8 energetski efikasnih jezgara sa maksimalnom deklarisanom radnom frekvencijom od 4.9 GHz koja je u radu nešto manja.

   Generalno volimo laptop uređaje tradicionalno hardveraških marki, mislim na firme koje imaju duboke korene u proizvodnja PC komponenti jer one paze na te fine detalje optimizacije performansi i u tom smislu je ovde prisutno 2×8 GB RAM-a DDR5-4800, konfigurisanih u dvokanalni režim rada. Pun pogodak u pogled performansi koje su osetno bolje u delu gejming testova nego kod nedavno testiranog Acer Aspire modela, gde se pak vodilo o praktičnom i ekonomskom principu pa je ugrađen jedan 16 GB modul u jendokanalnom režimu.

   Uostalom videćete to u delu rezultata. Za one koji se bave zahtevnijim radom, bitan detalj je da može adresirati maksimalno 64 GB memorije. U svrhu proširenja prisutna su dva SO-DIMM DDDR5 slota.

   Kreativnu stranu ovog računara naglašava prisustvo GeForce RTX 4050 grafičkog procesora sa 6 GB memorije. Računar poseduje i namenski MUX switch koji proizvate iz BIOS-a ili pomenutog softverskog alata tj Gigabyte kontrolinog centra. Njegovom aktivacijom u prvi plan stavljate rad GeForce grafičkog procesora i u potpunosti isključujete Intel UHD integrisano grafičko jezgro. Kada je pravilno kombinovan sa dvokanalnom konfiguracijom RAM-a, GeForce RTX 4050, grafički procesor isporučuje dobre performanse u Full HD rezoluciji.

   G6X nudi opcije za nadogradnju

   Laptop stiže sa ugrađenim M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta 1 TB. Kada ga vremenom napunite podacima, možete ga zameniti drugim, većeg kapaciteta od 2 TB ili dodati još jedan u slobodno ležište pored njega. Uglavnom na raspolaganju vam je maksimalno 4 TB opcionog SSD prostora.

   Zanimljivost je da su obe pozicije pokrivene bakarnim hladnjakom na koje je poželjno dodati termalnu nalepnicu između hladnjaka i SSD uređaja radi boljeg provođenja toplote do samog poklopca baze uređaja na kome se na hladnjak nalazi.

   Vezu sa internetom ostvaruje pomoću Intel Wi-Fi 6E, 2×2 MIMO adaptera, dok u pomoć po potrebi uskače klasični gigabitni LAN koji će vam itekako pomoći tokom prvog podizanja i konfigurisanja preinstaliranog Windows 11 Home operativnog sistema u procesu preuzimanja svih potrebnih drajvera za ugrađene uređaje.

   Zvuk je solidan i za njega su zaduženi zvučnici skriveni ispod podvučenih proreza na prednjim bokovima. Par njih daje dovoljno glasan zvuk snage 2+2 W.

   Baterija, napajanje i radna autonomija

   Iako, samo onima manje pažljivim na času ovaj hardver može delovati bezazleno kao na bilo kom drugom “mejnstrim” hardveru, lako će se prevariti. Ipak su u pitanju osnovne komponente koje su prilično brze i u pojedinim trenucima znaju da generišu veliku potrošnju.

   Tako recimo centralni procesor prema specifikacijama Intela u Turbo modu može da iskoči sa zahtevom od čak 157 W, a grafički procesor sa svojih 100 W samo doliva ulje na već dovoljno velikom spisku potrošnje. Otuda je ugrađena baterija kapaciteta 73 Wh ili 4550 mAh definitivno iznad proseka za neki obični mejnstrim model.

   Zato u „performance“ modu i radu srednje zahtevnih aplikacija, Gigabyte G6X gura sledećih 2 sata i 40 minuta. Naravno u pitanju je hibridni režim rada grafičkog podsistema. Kada je aktivno Intel UHD jezgro za grafički manje zahtevne poslove i RTX 4050 samo u situacijama za GPU ubrzane operacije.

   U situacijama kada se igrate na bateriji računar drži prilično visok prosečni frejmrejt i ne posustaje do samog kraja, čak ima tendenciju da ga blago podiže (80-90 FPS) sve do 9% kapaciteta kada dobijate upozorenje da je baterija pri samom kraju.

   U vremenskom kontekstu to znači da ćete se vrlo lepo igrati sa potpuno fluidnim gejmplej osećajem tokom narednih sat vremena. Dakle, tih sat vremena je praktično standard kod svih gejming laptop uređaja s tim da Gigabyte G6X podiže prosečni frejmrejt iznad granice od 60-ak FPS-a koji dostiže prosek konkurencije. Dakle tu rezervu umesto produženog vremena trajanja preusmerava na bolje gejming performanse.

   Baterija se puni pomoću ispravljača snage 180 W sledećih sat vremena. Ukoliko se igrate i istovremeno punite bateriju računajte na nekih dodatnih 15-20 minuta punjenja do maksimalnog kapaciteta. Tom prilikom sistem zna da povuče i do 200 W električne energije što ide i preko 10% deklarisane maksimalne snage isporučenog LiteOn ispravljača.

   Gigabyte Control Center radni profili

   Pomenuli smo ranije da uz ovaj laptop stiže i Gigabyte Control Center softverski alat za nadgledanje radnih parametara u realnom vremenu, ali i podešavanje radnog profila što vrlo umešno radi i zna da bude krajnje koristan. Uz pomoć njega ćete podesiti radni mod računara u zavisnosti od vrste posla kojim se trenutno bavite. Time utičete na performanse, potrošnju, temperaturu i buku uređaja.

   U ponudi je nekoliko radnih profila: Quiet, Entertainment i Performance. Dakle u tihom režimu računar je najtiši, povlači najmanje energije, a u hibridnom GPU modu praktično ne koristi RTX 4050. Ako želite tiho da se igrate izaberite, Quiet mod i obavezno uključite MUX opciju jer će tada aktivirati RTX 4050 grafički procesor.

   U tom slučaju će buka biti najmanja ali će te se moći igrati, najbolje performanse se postiži u Performance Turbo režimu, ali buka raste na 55 dB, dok potrošnja ide na maksimalni nivo od 180-190W. Čini nam se da je ispravljač mogao bit ii malo veće snage. Uglavnom, pomaže se baterijom da nadomesti potrebne zahteve u piku, a ako slučajno zapne tu je i opcija korišćenja PD3.0 USB punjača – zlu ne trebalo.

   Uostalom pogledajte međuzavisnost rada u različitim režimima i uticaj na performanse koje računar isporučuje u kontekstu buke u radu, pa procenite sami šta vam najviše odgovara u datom trenutku. Naravno, ovo se odnosi na jedan od zahtevnijih vidova upotrebe – gejming.

   Sve to ima svoju perspektivu u vidu nivoa buke tokom rada, temperature i potrošnje:

   Dalje, možemo videte kako se upravlja radom grafičkog procesora i centralnog procesora u smislu radne frekvencije, angažovanosti resursa procesora, potrošnje energije i temperature:

   Taman kada biste pomislili da je GPU maksimalno ubrzan u tihom režimu, sledi istina u vidu stepena angažovanosti GPU resursa:

   Slično se dešava i sa podešavanjem rada centralnog procesora (CPU):

   Evo i kako se uređaj greje tokom intenzivnog opterećenja u gejmingu, a termovizijske slike mlazova toplotne energije, najbolje dočaravaju kako funkcioniše sistem hlađenja i kako se oslobađa viška toplote:

   Gigabyte G6X (2024) – performanse

   CPUIntel® Core™ i7-13650HX 24M Cache, max 4.9 GHz, 14 cores : 6 P-core and 8 E-core
   RAM16 GB 2x DDR5 Slots (DDR5-4800MHz, Up to 64GB)
   Display16.0“ 16:10 WUXGA (1920×1200) 165Hz 45% NTSC, MUX Switch)
   GPUNVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU 6GB GDDR6 Max Boost Clock 2370 MHz / 105 W
   Audio2x 2W Speaker, Microphone, Dolby Atmos®
   Storage1 TB M.2 SSD slots (Supports 2x PCIe® Gen4x4 NVMe™ M.2 SSD, Up to 4TB)
   WebcamHD webcam 720p
   LAN / Wi-Fi1 Gigabit / Intel Wi-Fi 6E (802.11ax 2×2), LAN, BT 5.2
   Dimensions /
   weight
   36.1(W) x 25.9(D) x 2.51~2.89(H) cm / ~2.5 kg
   Power / battery180W AC Adapter, 100W PD 3.0 / Lithium-Ion 73Wh
   Input1-zone RGB Backlit Keyboard, Up to 1.5mm Key-travel (15 colors, with 10-key)
   OS Windows 11 Home
   Test sistem

   Performanse u aplikacijama:

   Što se tiče performansi u aplikacijama Gigabyte 6GX (2024) se zahvaljujući odlično odabranoj kombinaciji jakog procesora i solidnog grafičke karte, pokazao izuzetno dobrim ukoliko gledate njegovu klasu mejnstrim modela.

   To se posebno vidi u poređenju sa nedavno testiranim Acer Aspire 3D modelom koji je imao za nijansu slabiju Raptor Lake H seriju i7 procesora umesto HX, isti RTX 4050 grafički procesor i jednaku količinu memorije, ali sporije konfigurisanu u jednokanalnom režimu rada.

   Gigabyte ga je glatko dobio u duelu aplikacija gde je u procesorski zahtevnim rendering testovima kombinovanim faktorom jačeg procesora podržanog dvokanalnom RAM konfiguracijom bio upola brži u Blenderu i čak 77% brži u Cinema 4D renderingu. Prednost u Adobe Photoshop-u je bila nešto manje tek 6%, dok je zaostatak u Premijeru posledica sporijeg M.2 SSD uređaja koji je imao i do 1000MB/s manji transfer prilikom upisa podataka, a što je glavni uzrok zaostatka od 17%.

   Performanse u igrama:

   Zato je Gigabyte ponovo briljirao u delu gejming testova gde je do nogu potukao konkurentski  Aspire u proseku ga ostavivši za 20% iza sebe, a u pojedinim slučajevima poput CoD Warzone III igre, prednost je išla i do čitavih 50%.

   Posebno je impresivan podatak da je onaj minimalni frejmrejt tj pad tokom brzih i zahtevnih scena u proseku bolji za 77%, dok u grafički najzahtevnijem Cyberpunk 2077 Raytracing DLSS3 modu sa uključenom Frame Generation opcijom kada RAM i CPU maksimalno mora brzo da isprate zahuktali grafički procesor, prednost raste i do 139% tako da ni izbiza ne osećate taj lag i seckanje kao kod Acer modela.

   Iskreno neverovatna razlika koja se dobija dobrom i pažljivom optimizacijom, kao da imate uređaje iz potpuno različitih cenovnih klasa. To je ono majstorstvo optimizacije iskusnog znalca iz oblasti PC komponent biznisa koje obilato koristi na svojim laptop modelima,

   Sve to pokazuje da se RTX 4050 kao najslabija i u tom pogledu ekskluzivna RTX 40 verzija samo za laptop računare, prilično dobro drži. Fakat je u sirovj gejming snazi jedno 20% sporija od RTX 4060  ali u nekim trenucima zahvaljujući dobroj optimizaciji zna da prilično pristigne jače modele. Sve zavisi od proizvođača i načina kako je implemetirao ovo mobilno Ada rešenje a koje posebno dobro stoji u odnosu na neke jače modele iz RTX 30 serije prethodne generacije. Dakle, ni izbliza nije takao loš, kako bi vam se moglo učiniti na prvu. Šta više sa dvokanalno konfigurisanim RAM-om može itekako pozitivno da iznenadi.

   Gigabyte G6X – na raskrsnici starog i novog doba

   Mnogi bi rekli da je ovaj laptop izašao u nezgodno vreme – ni tamo, ni ovamo, imajući u vidu afirmaciju lokalnih funkcija i servisa za veštačku inteligenciju. U tom kontekstu je najavljena nova generacija procesora sa NPU ili Neural Procesing jedinicama koje će direktno biti podržane od strane Windows AI verzije i lokalno pokretanog Copilot AI asistenta.

   U tom pogledu je navodno Microsoft postavio minimum zahteva u pogledu NPU snage budućih centralnih procesora. Ovaj naš u konkretnom primeru nema NPU jezgra, alii ma dobar GPU. Ipak, GPU nije takao efikasan kao namenski NPU procesor.

   Međutim, ni ovaj Gigabyte nije mačiji kašalj jer pored itekako solidnog RTX 4050 koji je prema Nvidia kriterijumima je dovoljan uslov da se računar kvalifikuje za AI servise i funkcije koje će lokalno izvršavati, Core i7 13650HX raspolaže Intel Deep Learning Boost optimizacijom nekom vrstom dodatne podrške za optimizaciju Vektorskih Neural instrukcija za brže treniranje AI modela. Naravno to ubrzanje će zavisiti ponovo od optimizacije softvera. Dakle ovaj računar definitivno nije bez arsenala AI hardvera.

   Ali odlučujuće je da li će i kako taj hardver koristiti AI softver u budućnosti. Nvidia kaže dovoljno je, ali Microsoft sa druge strane da nije jer propisuje minimalnih 47 TOPS (triliona operacija u sekundi) za budući Windows AI, a ovaj to ni izbilza ne ispunjava, taj prag specifikacija ne ispunjava čak ni najnovija generacija Intel Core Ultra modela, a ni AMD Strix Point APU-ova, ali ostaje da vidimo šta će ostali LLM modeli tražiti poput Google verzije Geminaja kada se pojavi za PC.

   Inače da se ne bi završilo samo na priči i nagađanju probao sam malo ove prve rane verzije asistenta za Google Docs i to sasvim lepo i brzo radi poput Speech to text, diktiranja teksta u Docs na maternjem jeziku. Takođe probao sam i da kompajliram lokalno Meta IIama LLM model i to zaista traje priličnih 10-15 minuta dok kompajlira model zauzimajući svih 16 GB  RAM-a i obzirom da se oslanja na CUDA hardver, poprilično opterećuje grafički procesor.

   Mađutim svi ti napredni servisi i AI funkcije, kao i Windows AI su na dugačkom štapu ili još uvek u razvoju. Proći će još najmanje godinu dana dok se ne afirmišu malo bolje, a dotle će ovi postojeći AI LLM modeli još uvek raditi u cloud-u i prevoshodno zavisiti od brzine internet konekcije.

   Zbog toga i kažemo da je naš današnji junak na raskrsnici starog i novog doba, a dok ne dođe taj novi period treba u međuvremenu živeti raditi i igrati se, a ovaj Gigabyte G6X je kao stvoren za to sa cenom u maloprodaji koja se kreće oko 1300€. Dakle, vrlo pristupačan obzirom na ubedljive performanse posebno u odnosu na konkurenciju u ovoj klasi. Definitivno se isplati pogledati ga. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi