Neko je povezao Windows XP računar na internet i nije dugo preživeo

Većina korisnika je svesna činjenice da povezivanje računara sa Windows XP sistemom na internet u 2024. godini je loša ideja, ali nisu svi svesni koliko je to zapravo loša ideja.

Neko je povezao Windows XP računar na internet i nije dugo preživeo

Šta mislite, koliko je lako da Windows XP „zakači“ virus u današnje vreme? Možda pretpostavljate da biste sa zadovoljstvom mogli da pretražujete internet sve dok ne naiđete na sumnjivu web lokaciju, nakon čega će stvari brzo izmaći kontroli i kola krenuti nizbrdo. Kako se ispostavilo, jednostavno povezivanje računara sa instaliranim Windows XP operativnim sistemom na internet, dovodi ga u ogromnu opasnost, a što je neko dokazao u nedavno objavljenom YouTube videu.

Ovaj svojevrsni eksperiment je izveo Erik Parker, koji je odlučio da poveže Windows XP virtuelnu mašinu na internet. Možete zamisliti da je korak povezivanja Windows XP-a na net, nešto kao koračanje kroz minsko polje, ali kao što je Erik dokazao, to je više kao da stojite usred čopora gladnih vukova koji neprekidno kidišu na vas.

Povezivanje Windows XP računara na internet je još gora ideja nego što se to može učiniti u prvom trenutku

Kako Erik objašnjava, ne morate čak ni da pretražujete internet da biste zakačili nešto gadno na Windows XP mašini. Hakeri koriste alate za skeniranje weba u potrazi za računarima koji koriste ranjive operativne sisteme. Kada ga lociraju i neki pametnjaković izađe na internet sa decenijama starim operativnim sistemom, odmah počinju da ga bombarduju virusima. Naravno, Erik je ostavio sistem da se „krčka“ na nekoliko minuta, a kada se vratio, u Task Manager-u aktivnih poslova pojavili su se znakovi da je nešto gadno ušlo u sistem.

Doduše treba biti iskren i napomenuti da Erik isključio Windows XP firewall pre nego što je započeo eksperiment, ali svakako treba imati ozbiljnu sumnju u sistem zaštite koji nije ažuriran najmanje deceniju, koji upravo zbog toga nema mnogo šanse protiv moderne taktike hakera. Nakon nekog vremena, Eric je detaljno analizirao sumnjive procese koji su se u tom trenutku izvršavali na računaru, pronalazeći primere poput virusa koji je pokušao da se prikrije tvrdnjom da je razvijen od strane „Microsoft compilation“.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nakon što je instalirao Malwerebytes antivirus i izvršio skeniranje, otkrio je osam aktivnih virusa, a sve njih je Windows XP dobio samo iz razloga što je bio povezan na internet. Da li to neko upozorava sve nas koji koristimo Windows 10 šta bi nam se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti?

Uglavnom zaključak je jednostavan, ako ste već nostalgični za starijim verzijama Windows operativnih sistema, možda bi bilo bolje da uzmete stari Windows „wallpaper“, nego da pokušavate da pokrenete XP dobrih 20 godina nakon njegovog izlaska, prenosi xdadevelopers.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (17)
 1. Der Schnitter

  Moj je eto "živ" skoro 15 godina (jeste dual boot sada ali svejedno prosurfujem tamo s vremena na vreme) bez potrebe za bekapom, reinstalacijom ili ponovnom instalacijom (osim po želji).
  Ali nisam isključio sve mere zaštite. Neka taj autor isključi sve mere zaštite na svom modernom OS-u, svoj mozak pre svega kad krene da luta po netu bezglavo, pa da vidimo rezultate.

 2. ERROR_X2

  Da, samo što policija i domovi zdravlja i dalje koriste XP.

 3. CountMike

  Prastari Dell laptop sa XP još uvek šljaka na XP-u i svakodnevom internetu. Toliko je mator da ni noviji Linuxi ne rade na njemu kako treba i ne bolje od XP-a. Dao sam ga drugarupre 5-6 godina i samo ponekad ga pročešljam sa ofline Kasperski AV. Osim nekih gluposti, nikada nije ništa ozbiljno nahvatao.

 4. lepi kokan

  Јадан човек, није преживео...

 5. Der Schnitter

  Da, samo što policija i domovi zdravlja i dalje koriste XP.

  Eno i VMC od pre par meseci konačno prešao.:LOL:
  Doktorka se zeza u stilu "vidiš kako smo moderni postali" i "ja ovde samo popunim podatke a ti odmah do apoteke pa kako ti Bog dâ".:ROFLMAO:

 6. Кад неко искључи firewall, макар то био и најједноставнији могући, последице немају никакве везе са верзијом OS-а, тако да је и наслов и чланак замајавање читалаца.

 7. Da, samo što policija i domovi zdravlja i dalje koriste XP.

  Ne sećam se kada sam poslednji put video XP kod mene na poslu. Uglavnom je svuda 10-ka. U najgorem slučaju na baš baš starim računarima je Win 7. Ali oni su na intranetu, tako da nije problem. Za domove zdravlja ne znam.

 8. WebWolf

  Da, samo što policija i domovi zdravlja i dalje koriste XP.

  Mislim da ti nisu bas najsvezije informacije. Verovatno zavisi od doma zdravlja, ali od kada je najveci deo zdravstvenog sistema uvezan u IZIS/Heliant/sta vec koji je web-based ja nisam video nista starije od sedmice. Inace ne bi nasli browser koji funkcionise. Trebalo bi da je slicna situacija i sa MUP-om jer znam gde idu na obuke.

 9. Mister Y

  Niđe veze, klasičan clickbait.
  Evo ga kod mene, živ i zdrav, bez ikakvih dodataka osim novog browsera i radi perfektno. A normalno da bi se razne pijavice zakačile kada bih isključio firewall.


  View image at the forums

 10. Roy Fokker

  Pa ko bi pisao "članak" na temu "Neko je uradio nešto kako treba, i ništa loše se nije desilo".

 11. Der Schnitter

  A uobičajeno je da za svoje neodgovorno ponašanje, greške i negativne posledice koje naposle proisteknu krivicu svalimo na druge (u ovom slučaju autor na XP).

  @Mister Y
  Koji je to novi browser, Chrome/ Chromium i koja verzija? Ili je neki od uradaka braće Kineza?

 12. Kod mene Opera 36 i K-Meleon rade bez problema

 13. Mister Y

  A uobičajeno je da za svoje neodgovorno ponašanje, greške i negativne posledice koje naposle proisteknu krivicu svalimo na druge (u ovom slučaju autor na XP).

  @Mister Y
  Koji je to novi browser, Chrome/ Chromium i koja verzija? Ili je neki od uradaka braće Kineza?

  Supermium (Chromium i to vrlo svež)
  https://github.com/win32ss/supermium


  View image at the forums


  Releases · win32ss/supermium

  Chromium fork for Windows XP/2003 and up. Contribute to win32ss/supermium development by creating an account on GitHub.


  View image at the forums

  github.com

 14. Der Schnitter

  Znači fork, kao 360 i MyPal. Nisam ga probao pa da vidimo kako funkcioniše, odnosno koje nedostatke on ima u odnosu na druge.:)

 15. cvrlemitrv

  I kod mene na poslu par njih jos uvek radi. Kace se na knjigovodstveni softver. Koji je na serveru (win10). cak par komada imaju net i radi e mail Mozilla Thunderbird bez problema, prezivljavamo jos uvek!

 16. Mister Y

  Znači fork, kao 360 i MyPal. Nisam ga probao pa da vidimo kako funkcioniše, odnosno koje nedostatke on ima u odnosu na druge.:)

  Jeste fork, ali fork Chromiuma iz ove godine, 360 za xp je star nekoliko godina. Za ove ostale bolje i da ne pričam MyPal je tu nešto svežiji ali Basilisk, K-Meleon Goanna, Roytam1 to su forkovi Firefoxa starog ~10 godina, neki više a neki malo manje ali sve u svemu zastareli su odavno.

 17. 3katana

  Clickbait, nije sve u tome koje zastite se koriste vec je uglavnom do toga "na sta" korisnik klikce. Apsolutna zastita ne postoji, sa majnovijim sistem update-om, antivirusom, firewall-om, anti malware-om, ako se klikne gdje ne treba - ode mast u propast.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi